AVIONSKA KARTA ZA OVO POZNATO OSTRVO KOŠTA MANJE OD 100 EVRA: Srbi tamo mogu BEZ VIZE, evo kakve su CENE ove sezone
Kipar, Foto: Profimedia

letovanje

AVIONSKA KARTA ZA OVO POZNATO OSTRVO KOŠTA MANJE OD 100 EVRA: Srbi tamo mogu BEZ VIZE, evo kakve su CENE ove sezone

Ostrvo Kipar je podeljeno na grčki i turski deo od 1974. godine: Republike Kipar na jugu i Turske Republike Severni Kipar. Glavni grad ostrva je Nikozija.

Objavljeno:

Kipar se poslednjih godina izdvojio kao jedna od omiljenih destinacija naših turista. Duga letnja sezona, oko osam meseci sa više od 340 sunčanih dana svake godine, čini ovo ostrvo fenomenalnim mestom za odmor kako leti, tako i tokom čitave godine.

Kipar se nalazi u istočnom delu Mediterana i po veličini je treće ostrvo sa oko 1,2 miliona stanovnika. Sredozemna mediteranska klima čini ga jednom od najtoplijih ostrva.

Ostrvo Kipar je podeljeno na grčki i turski deo od 1974. godine: Republike Kipar na jugu i Turske Republike Severni Kipar. Glavni grad ostrva je Nikozija.

Grčki deo ostrva sa dužinom obale od oko 240 kilometara i mestima kao što su Aja Napa, Limasol i Larnaka privlače posebnu pažnju turista. Kako je Kipar dugo bio Britanska kolonija vozi se levom stranom.

Poreklo imena ima više tumačenja, od grčke reči za čempres - kyparissos, po drugom od grčke reči kanu - kypros, ili po latinskom nazivu za bakar - Cuprum (Cyprium) čiji su se rudnici nekada nalazili na Kipru.

Ulazak na Kipar

Kipar
Kipar foto: Profimedia

Srpskim državljanima nije potrebna viza za boravak na Kipru do 90 dana u periodu od šest meseci. Važno je da znate da u toku jednog dana samo jednom možete preći u severni "turski" deo i vratiti se iz istog.

Glavni i najveći aerodrom na Kipru je "Larnaca International Airport" (LCA), koji je udaljen oko 8 kilometara od centra Larnake.

Na aerodrom u Larnaki sleću avioni oko 70 avio kompanija iz celog sveta, a Er Srbija ima direktan let koji traje oko dva i po sata, a za manje od 100 evra možete kupiti povratnu avionsku kartu Beograd - Larnaka.

Drugi međunarodni aerodrom na Kipru je "Paphos International Airport" (PFO). Nalazi se 6,5 kilometara jugoistočno od grada Pafosa. Namenjen je uglavnom za sezonske letove, a najčešće ga koriste turisti koji na odmor dolaze u zapadni deo Kipra (Pafos, Limasol). Iz Srbije ne postoji direktan let do Pafosa.

Nikozija

Nikozija (Lefkozija) je najveći a ujedno i glavni grad Republike Kipar. Grad je smešten u središnjem delu ostrva na obalama reke Pedijeos.

Nikozija je grad sa dugom istorijom, o čemu svedoče brojni kulturno istorijski spomenici na teritoriji grada i u njegovoj okolini. U vreme stare Grčke na teritoriji današnje Nikozije se nalazio grad – država pod imenom Ledra. Nikozija je postala glavni grad nezavisnog Kipra 1960. godine. Invazija koju su izvršili Turci 1974. godine podelila je grad na dva dela, grčki i turski.

Kipar
Kipar foto: Profimedia

Južni deo grada predstavlja mešavinu modernih i starih građevina. Severna Nikozija je zadržala svoj stari šarm i malo se promenila od kako je grad podeljen 1974. godine.

Nikozija je danas jedina podeljena prestonica u svetu. Podeljena je takozvanom "zelenom linijom", kao i ostatak ostrva. Jedan od punktova koji se nalazi u Nikoziji otvoren je za nesmetano prelaženje iz jednog dela grada u drugi. Prelazak je uglavnom predviđen za turiste, dok se Grci i Turci koji žive na ostrvu retko mešaju.

Od 30. oktobra 2016. godine Nikozija je postala jedini glavni grad na svetu sa dve vremenske zone s obzirom da je parlament nepriznate Republike Severni Kipar odlučio da ukine letnje računanje vremena, odnosno pomeranje časovnika za jedan sat unapred.

Apartmanski smeštaj u Nikoziji se može naći već za 50 evra po danu, dok su hoteli nešto skuplji. Noćenje s doručkom u hotelu s tri zvezdice košta od 90 evra pa na više po danu za dve osobe.

Larnaka

Larnaka najstariji je grad na ostrvu, treći po veličini sa oko 75.000 stanovnika. Udaljen je 5 kilometara od najvećeg međunarodnog aerodroma na Kipru. Nalazi se na jugoistočnoj obali i najstariji je grad na ostrvu a ujedno i luksuzno letovalište.

Kipar
Kipar foto: Profimedia

Preteča današnje Larnake je antički grad Kitijum, čije su ruševine i danas vidljive. Značajno turističko odredište sa brojnim znamenitostima i turističkim atrakcijama: ruševine antičkog Kitijuma - iz 13. veka pne, crkva Svetog Lazara izgrađena na grobu Svetog Lazara u 9. veku, muslimansko svetilište Sultan Teke na 5 kilometara zapadno od Larnake na slanom jezeru, Kirokitija - najstarije neolitsko mesto na ostrvu, nalazi se na 32 kilometra od grada na vrhu brda, tvrđava Larnaka koju su sagradili Turci počev od 1625. godine danas je muzej, a leti se pretvara u pozorište.

Agencije nude bezbroj ponuda za Larnaku sa vrlo pristupačnim cenama, pa se tako 7 noći u hotelu sa dve zvezdice i uslugom doručka može naći već od 500 evra. Za nešto luksuznije hotele i cene su veće, pa sedmodnevni polupansion u hotelu sa 3 zvezdice košta oko 800 evra.

Aja Napa

Aja Napa je najpoznatije letovalište na Kipru, smešteno u njegovom jugoistočnom delu. Grad je dobio naziv po “Svetoj Napi”, zaštitnici grada, čiji se manastir nalazi u samom centru.

Do početka 19. veka Aja Napa je izgledala kao uspavano ribarsko ostrvo od tek 200 stanovnika, da bi posle 1974. godine postala najposećeniji turistički centar ostrva.

Kipar
Kipar foto: Profimedia

Udaljena je od Larnake svega 41 km, pa će vam trebati oko 45 minuta da dođete od aerodroma do kiparske Ibice.

Aja Napa je poznata po beskrajnim peščanim plažama, nestvarno tirkiznom moru i netaknutoj prirodi. Postoji veliki broj uvala među kojima je najpoznatija Nissi Beach, koja važi za jednu od najlepših plaži na ostrvu. Posebno je popularna među mladima zbog celodnevnih žurki tokom sezone od maja do kraja oktobra. Mimo sezone dobija poseban šarm i pretvara se u pravu oazu mira.

Smeštaj u luksuznom hotelu sa 5 zvezdica u srcu Aja Nape koštaće vas oko 1200 evra po osobi, dok će u onom sa 3 zvezdice taj iznos biti skoro u pola manji i može se naći po ceni već od 625 evra.

Limasol

Limasol se smatra najživljim gradom Kipra a posebno će odgovarati onima koji, osim kupanja, žele da zavire u svaki ugao ostrva. Smešten je otprilike na sredini južne obale i odande se sve može obići za nekoliko dana. Život u gradu ne zamire ni zimi. Leti je preporučljiv za sve one koji vole gradski život, pogled na brodove u najvećoj luci Kipra i noćne provode. Lepo uređene plaže protežu se desetak kilometara istočno od grada.

U Limasolu se u hotelu s 3 zvezdice sedmodnevni smeštaj sa uračunatim polupansionom kreće oko 700 evra po osobi, dok je za decu nešto jeftinije.

Protaras

Protaras je manje letovalište na jugoistoku ostrva u neposrednoj blizini granične linije između grčkog i turskog dela ostrva i pripada okrugu Famagusta. Smatra se dobrim izborom letovanja za mirniji porodični odmor. Odlikuje se izvanrednim peščanim plažama. Jedna od njih je "Figovogo" - smokvino drvo, koja je već godinama nagrađivana plavom zastavicom. Vrlo je popularno mesto zbog mekog, belog peska, prozračne vode i parkova sa egzotičnim cvećem.

U Protarasu su cene najsličnije onim u Limasolu. Sedmodnevni aranžman s polupansionom košta oko 700 evra.

Pafos

Pafos je najprestižnije i najelitnije letovalište Kipra. Odlični klimatski uslovi, egzotična priroda, bogato kulturno nasleđe, privlače ogromnu količinu turista. Smešten između mora i planine Trodos, Pafos je u prvom redu poznat kao rodno mesto Afrodite. U blizini grada, u moru je obeleženo mesto, gde se ona prema navodima mitologije, pojavila iz morske pene.

Cene za letovanje u ovom delu Kipra su znatno više, pa agencije za ovu destinaciju imaju najmanje ponuda.

Bonus video:

04:37

ZBOG 30 EVRA MANJE ZA LETOVANJE U GRČKOJ POSTAJU ŽRTVE PREVARANATA! Vlasnik agencije: Ovako ćete prepoznati da NEŠTO NIJE U REDU

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.