SRPSKO ŽENSKO IME KOJE OZNAČAVA VEČNU MLADOST: Nekada se davalo devojčicama da ih zaštiti od BOLESTI i NEVOLJA
Devojčica, Foto: Profimedia

prelepo

SRPSKO ŽENSKO IME KOJE OZNAČAVA VEČNU MLADOST: Nekada se davalo devojčicama da ih zaštiti od BOLESTI i NEVOLJA

Ime se može sporadično sresti i u ostalim slovenskim zemljama, te je popularno u Makedoniji; Crnoj Gori; Sloveniji; ali i u Grčkoj; Bugarskoj; Rusiji; Ukrajini i Belorusiji

Objavljeno:

Žensko lično ime Nevena se smatra originalno staro-slovenskim imenom ili pak tradicionalnim srpskim imenom, te se očekuje da se njegova popularnost “vrati” na vremena kada je ovo ime i bilo među najčešća davanim imenima za novorođene devojčice.

Naime, u stara vremena se verovalo, da se deca štite od bolesti ili “zlih duhova”, davanjem nekih ličnih imena koja su ih “rasterivala”, te se ii me Nevena davalo devojčicama kako bi bile zdrave ili zaštićene od bolesti i nevolja.

Poreklo ženskog vlastitog imena Nevena

Pretpostavlja se da ime Nevena, vodi poreklo od imena cveta tj biljke neven, a koji spada u red lekovitog bilja, pa osim toga što se ime daje da bi deca bila lepa i nežna kao cvet, verovanje je da se ime ranije davalo i kako bi ženska deca bila uvek zdrava; jaka i čila.

Sa druge strane, neki etimolozi smatraju, da je ime Nevena poreklom od slovenskog glagola “venuti”, a kome je pak dodata negacija, pa se u “bukvalnom” tumačenju, ime Nevena smatra složenicom “ne” + “venuti”, i prevodi se kao – ona koja ne vene; ona koja je večito mlada; ona koja je živahna i uvek jedra.

Cvet Neven
Cvet Neven foto: Printscreen/Youtube/ atina olimp

Šta znači ime Nevena?

Prema hipotezama o poreklu imena Nevena, njegovo “preneseno” značenje bi moglo da bude i neko od sledećih – “ona koja je lepa i nežna kao cvet”; “ona koja je zdrava i puna života”; “žena koja zrači energijom i koja je živahna”; “ona koja je uvek mlada”; “ona koja nikada neće ostariti (duhom)”; “ona koja je oličenje lepote i sreće”; “ona koja je jedra i nikada ne boluje”.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Nevena u zemljama regiona

Po statističkim podacima koji su dobijeni za 2016. i za 2017. kalendarsku godinu u svim našim zemljama regiona, žensko lično ime Nevena, popularno je tj nalazi se među stotinu najtraženijih ličnih imena za devojčice u Republici Srpskoj (gde zauzima 73. mesto na datoj listi) i u Republici Srbiji (gde ima 52. poziciju, na pomenutoj listi);

U Republici Hrvatskoj kao i u Bosni i Hercegovini, žensko vlastito ime Nevena se u protekle dve kalendarske godine, nije našlo među sto najpopularnijih imena za devojčice;

Ime Nevena se može sporadično sresti i u ostalim slovenskim zemljama, te je popularno u Makedoniji; Crnoj Gori; Sloveniji; ali i u Grčkoj; Bugarskoj; Rusiji; Ukrajini i Belorusiji.

Devojčica
foto: Natalya Udalova / Alamy / Alamy / Profimedia

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Nevena

Nadimci koji potiču od imena Nevena su obično – Nena; Neva ili Nevenica i Nensi, dok su pak neka od imena koja su “izvedena ili varijantna” imena – Nevenka; Nevijana; Neona ili Nena.

Bonus video:

01:09

LEGENDE KOJE SU VEZANE ZA ŠID! Manastir Privina Glava je ovako dobio ime? Kurir TV u obilasku najvećih misterija Srbije

(Espreso/ Magazin novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.