PRVI HOTEL ZA INSEKTE U SRBIJI: Pogledajte samo kako izgleda i GDE SE NALAZI, oduševićete se (FOTO)
Insekti, Foto: Kurir TV

PRELEPO

PRVI HOTEL ZA INSEKTE U SRBIJI: Pogledajte samo kako izgleda i GDE SE NALAZI, oduševićete se (FOTO)

U kragujevačkoj botaničkoj bašti postoji jedan neobičan ugostiteljski kompleks gde u goste dolaze isključivo veoma mala živa bića.

Objavljeno:

- U našoj botaničkoj bašti u Kragujevcu imamo raznih čuda. Jedno od njih je hotel za insekte sa punim i polu pansionom za drage insekte - kaže dr Snežana Branković, rukovodilac Botaničke bašte.

Insekti samci imaju najveći problem sa smeštajem, pa su se vlasnici ove najveće botaničke bašte na balkanu dosetili i sagradili hotel.

- Insekti imaju problem, pogotovo solitarni insekti i pčele. Ne znaju gde će prenoćiti, jer za razliku od domaćih pčela nemaju košnice. Tako im mi obezbeđujemo noćni boravak. Imaju mogućnost noćenja sa doručkom. Tu im je bašta gde oni ujutru krenu u svoj obilazak i potrebu za nektarom - kaže Branković i dodaje:

nvčf, 7
foto: Kurir TV

- Kada uđu u smeštaj insekti mogu da ostanu koliko žele. Neki samo prespavaju, neki ostaju i celu zimu. Neki dođu samo na popdnevnu dremku.

Ipak boravak ovih malih gostiju u hotelu nije besplatan. Većina insekata su oprašivači bilo da se radi o bumbaru, solitarnoj pčeli ili muvi tvrdokrilcu. Svi oni održavaju biološku ravnotežu i na taj način izmiruju svoj dug za boravak u hotelu.

Ali nisu samo pčele i bumbari posetioci hotela, već i drugi insekti svih vrsta.

- U hotel ne dolaze samo solitarne pčele i drugi oprašivači već i bubamare, uholaže, mravi, pauci i mnogi drugi. Naš hotel je jedno posebno organizovano i čudno društvo - kaže rukovodilac botaničke bašte Kragujevac.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.