DECA NISU BROJ! RODITELJI BESNI, TRAŽE SANKCIJE BAHATIM VOZAČIMA: "Nas je ovde okupila TUGA" (FOTO)
Ujedinjeni roditelji, Foto: Printscreen/Medija centar, Kurir, Nenad Kostić

VAŽNO!

DECA NISU BROJ! RODITELJI BESNI, TRAŽE SANKCIJE BAHATIM VOZAČIMA: "Nas je ovde okupila TUGA" (FOTO)

Na konferenciji su govorili roditelji neke od stradalih mališana, koje oštro kritikuju pravosuđe i čekanje do podizanja optužnica koje ih razjeda

Objavljeno:

Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju danas je održalo konferenciju u Medija Centru, a tema konferencije je: „Deca nisu broj. Tražimo oštrije kazne za ubice dece u saobraćajuˮ.

Nakon završene konferencije porodice su se uputile u protestnu šetnju ka Apelacionom sudu.

Na konferenciji su govorili roditelji neke od stradalih mališana, koje oštro kritikuju pravosuđe i čekanje do podizanja optužnica koje ih razjeda. Pažnju su usmerili na ponašanje u sudnicama i visinu kazne koje ubice dece na kraju dobiju.

Jedna od njih je i Vera Janković, majka tragično nastradale Nikoline Janković u Kragujevcu 7. decembra u ranim jutarnjim časovima.

“Okupila nas je tuga. Za mesec dana četvoro dece je stradalo jer se ljudima žurilo. Ubice voze, piju kafe, izbegavaju ročista. Mi pravimo proteste da bi optužnice bile podignute. Moramo da jurimo tužioce. Nemamo prava da pričamo, a okrivljeni govore na sudu. Mi smo samo broj krivičnog postupka. Duže se biva u zatvoru za prekršaj sezone lova nego za ubice dece.”

Vera Janković, Nikolina Janković
foto: Facebook/Vera Janković

Otac male Nikoline takođe je govorio na konferenciji.

“Mi duboko verujemo da su pojedini radili svoj posao da bi deo dece bio živ. Neće dugo proći, a sledeće dete će poginuti. Vreme je da neko kaže dosta. Pravosuđe izriče minorne, nikakve kazne. Bilo je 2.272 lica osuđena, samo 177 su u zatvoru. Prosek kazne je godinu i po dana. Dobijaju nanogice i društveno korisni rad. Na milion stanovnika kod nas pogine 76, u EU četrdeset. Srbija ima 4,1 milijardu na štetu u saobraćaju. Veštaci su siva eminencija, rade za osiguravajuće kuće.”

Vera Janković
foto: Printscreen/Medija centar

Četvorogodišnjak Despot Mrđić stradao je 24. novembra 2020. godine, kada je sa svojom bakom izlazio iz autobusa koji je stajao na stanici u Prvomajskoj ulici u Zemunu. Vukašin Mrđić, Despotov otac traži promenu za sve.

“Mi želimo zakone koji bi doneli dobro svima nama. Imali smo sastanke sa mnogima, iz ministarstva, sa tužiocima i ništa se nije promenilo. Uvek postoji opravdanje neko da se stvari odlože.”

Vera Janković
foto: Printscreen/Medija centar

Verica Vitorović, Despotova majka istakla je jedinstvo svih porodica koje se bore za život ostale dece, dok ih bol za izgubljenom decom sustiže iz dana u dan.

“Udruženje okuplja 35 porodica koja se hoda duša svakog dana. Ne tražimo sažaljenje već borbu da nasilje u saobraćaju stane. Naši zahtevi su jasni i konkretni. Optužnice su opstruirane zbog interesnih grupa. Niko nije nadležan da proveri korumpiranost Apelacionog suda. Moramo da pritisnemo sudove, da se promene zakoni i da sačuvamo decu. Našu više ne možemo da vratimo.”

Ovom konferencijom žele da podsete javnost na njihove zahteve iz februara meseca kada su posetili više ministarstava i predali im predloge izmena Krivičnog Zakonika Republike Srbije i predlog izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja.

- Smogli smo snage da se borimo za izmene zakona, jer bilo čije dete može da bude sledeće, rekli su iz udruženja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.