OVO SU OMILJENE DESTINACIJE SRPSKIH TURISTA: Dve NAJPOPULARNIJE su skuplje za najmanje 10 odsto!
Aleksandar Seničić/Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen/RTS

NAJTRAŽENIJA

OVO SU OMILJENE DESTINACIJE SRPSKIH TURISTA: Dve NAJPOPULARNIJE su skuplje za najmanje 10 odsto!

Turska je destinacija koja ima mnogo da ponudi

Objavljeno:

Kao i prethodnih godina, srpski turisti će i ove najčešće letovati na različitim destinacijama širom Grčke i Crne Gore, a cene u privatnim smeštajima u ovim zemljama porasle su za 10 do 12 odsto.

Iako leto još uvek zvanično nije počelo, letnja sezona odlazaka na more i druge destinacije na odmor već je otvorena.

Neki vole da plan i destinaciju na koju će putovati znaju mesecima unapred, dok drugi mesto za odmor biraju u poslednjem trenutku.

I jedno i drugo sa sobom vuče određene rizike, a uglavnom i različitu cenu.

Koje su najpopularnije destinacije?

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić za Danas kaže da je najtraženija Grčka, kao i prethodnih godina.

„Očekujemo da i ove godine oko milion turista iz Srbije bude u Grčkoj. Veliki broj destinacija, od severa, preko ostrva, cela Grčka je praktično u igri, ali Halkidiki, odnosno severna regija Grčke je najtraženija, s obzirom da je tu smeštaj uglavnom apartmanskog tipa, što je najjeftinije i što ljude najviše zanima“, objašnjava sagovornik.

Aleksandar Seničić
foto: Profimedia, Kurir

Osim Grčke, kako dodaje, tu je Turska koja je, pre svega, zanimljiva porodicama.

„Destinacija na koju odlazi veliki broj turista iz Srbije je i Crna Gora, pa zatim Egipat, gde sezona traje već od aprila pa do kraja oktobra. Ove godine se još jedna afrička zemlja vratila na tržišta i vlada veliko interesovanje za nju, a to je Tunis jer nudi odličan odnos cene i kvaliteta“, ističe Seničić.

Italija i Španija su, kako dodaje, destinacije koje su nešto skuplje, ali su zanimljive našim turistima.

„Osim njih imamo i Bugarsku, koja je zanimljiva istočnom i južnom delu Srbije. Malo je interesovanje turista za Hrvatsku, negde između 20 i 30 hiljada srpskih turista boravi tamo, najčešće u Istri“, kaže on.

Direktor Odeon World Travel-a Mirko Bauk kaže za Danas da su neke od najtraženijih destinacija za ovu sezonu grčka ostrva Rodos, Krit, Skijatos i Krf.

On dodaje da se Španija vratila na velika vrata i da je velika potražnja za Majorkom, Kosta Doradom…

„A za ljubitelje sunčane Andaluzije otvorili smo novu destinaciju Kosta del Sol, do koje se stiže direktnim letom za Malagu“, navodi on.

Kako ističe, i Turska je destinacija koja ima mnogo da ponudi.

„Sa direktnim čarter letovima za Dalaman (egejska oblast) i Antaliju, Turska je već godinama jedna od glavnih destinacija na našem tržištu, sa odličnim „ol inkluziv“ hotelima i uslugom“, objašnjava Bauk.

Egipat je, kako dodaje, već par godina u ekspanziji.

„Mi smo ove godine otvorili novu destinaciju u Egiptu – Almaza zaliv na Sredozemnom moru, direktni čarter letovi na sedam i 14 noćenja“, kaže Bauk.

Prema njegovim rečima, jul i avgust su meseci koji se najviše traže, „mada sve više ljudi uviđa prednosti boravka u junu i septembru, kada su cene niže, a gužve manje“.

Kakve su cene putovanja u odnosu na prošlu godinu?

Seničić ukazuje da su sve destinacije poskupele u odnosu na prošlu godinu.

„Kada je reč o privatnom smeštaju u Crnoj Gori i Grčkoj cene su otišle 10 do 12 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kada govorimo o hotelskim kapacitetima, to je nešto više, oko 15 odsto u proseku, a paket aranžmani avionom negde između 15 i 20 odsto“, navodi on.

Naš sagovornik objašnjava da su korigovane cene i smeštaja i prevoza, ali da je najviše poskupeo avioprevoz.

Crna Gora, Sveti Stefan
foto: Profimedia

„Prema proceni koju radimo na bazi tročlane porodice, rukovodeći se time da većina ide u privatni smeštaj, recimo u apartman u Grčkoj, to je prošle godine bez prevoza bilo oko 600 ili 620 evra u sezoni, a sada je to između 700 i 750 evra. Ako se na to doda i prevoz, to je još oko 200 evra“, procenuje Seničić.

Bauk navodi da cene jesu porasle, ali po njegovoj oceni, „ne previše u odnosu na prošlu godinu“.

„Globalno poskupljenje goriva, namirnica, radne snage… dovelo je i do poskupljenja turističkih usluga, ali ne previše, u proseku 15 do 20 odsto“, kaže sagovornik.

Najjeftinije destinacije

Seničić kaže da su najjeftiniji privatni smeštaji u Grčkoj i u Crnoj Gori, ali i u Bugarskoj.

„Te tri destinacije su najjeftinije posebno u predsezonskim aranžmanima. To su paket aranžmani autobusom i smeštaj u apartmanima, a cene idu od 90 evra za 10 noćenja sa sve prevozom i smeštajem, pa do 150 evra u toj predsezoni“, objašnjava on.

Bauk kao najjeftinije izdvaja Grčku i Tursku.

„Grčka ostrva sa smeštajem u apartmanima i Turska sa velikim izborom hotela su i dalje među najpovoljnijim destinacijama, ali ono što je ohrabrujuće za nas je, da naši putnici traže i bolje hotele i smeštaj u Španiji i Italiji“, kaže Bauk.

Uticaj pandemije virusa korona na turizam

Seničić ukazuje da je pandemija ostavila posledice, pre svega, u pogledu radne snage.

„Veliki broj radnika je napustio turističke agencije i druga preduzeća iz turizma. To je delatnost koja je bila potpuno devastirana tokom pandemije, a nije bilo neke velike pomoći od države. Turizam je mnogo više potpomognut u zemljama u okruženju nego što je to bio slučaj u Srbiji. Turizam se sada polako oporavlja, ali to je ostavilo velike posledice. Trebaće sigurno još ova, a verovatno i sledeća sezona da bi se došlo na neku stepenicu, na kojoj smo bili 2019. godine“, smatra on.

Bauk očekuje da se ove godine dostigne pretpandemijski nivo.

„Stvari se polako vraćaju u normalu. Svi smo željni putovanja, tako da se očekuje da se ove godine vratimo na nivo iz 2019. godine“, smatra naš sagovornik.

(Espreso/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.