ŠEST DRŽAVA KOJE MORATE IZBEGAVATI: Odmor NIKAKO ne planirajte tamo, razlog je suštinski JEDAN, neće vam se svideti
Putovanja, Foto: EPA-EFE SEDAT SUNA, Wikimedia

za izbegavati

ŠEST DRŽAVA KOJE MORATE IZBEGAVATI: Odmor NIKAKO ne planirajte tamo, razlog je suštinski JEDAN, neće vam se svideti

Predstavljamo vam listu sa državama koje nisu preporučljive za odmor ili poslovni put

Objavljeno:

Bez obzira na vremenske prilike, naš organizam i pravni sistem najavljuju godišnje odmore. S tim u vezi mnogi časopisi i agencije objavljuju tekstove o najsigurnijim, odnosno najnesigurnijim mestima na planeti u ovom trenutku.

Primera radi, prema blogu namenjenom putovanjima, Adventourely, najsigurnija zemlja u Evropi kroz koju možemo bez straha da šetamo i noću jeste nama susedna Hrvatska, dok je Srbija pozicionirana u boljoj polovini.

Zagreb
Zagrebfoto: Profimedia

Kako je u Hrvatskoj bogat noćni život (skoro) kao i u Srbiji komšije su odlična destinacija za nas, samo da su cene malo niže tokom leta nego što je to uobičajeno rekla bi osoba iz Srbije sa prosečnom platom.

No, pojavile su se i liste sa državama koje nisu preporučljive za odmor ili poslovni put.

Naime, prema sajtu "Travel Risk Map", koji prikazuje nivo sigurnosti za posetioce u svim državama na svetu, izdvojeno je nekoliko zemalja u koje se putovanje ne preporučuje.

Države u koje ne bi trebalo da idete

1 / 6 Foto: Yevhen Kotenko / Avalon / Profimedia

Prema "Travel Risk Map" zemlje koje su preporučene za izbegavanje u potpunosti jesu: Avganistan, Irak, Sirija, Mali, Somalija i Ukrajina.

Pomalo je izlišno navesti razloge ovakve klasifikacije, ali suštinski se svode na nedostatak regularnog upravljanja državom usled rata, pojačanog nasilja u okviru države, terorizma definisanog prema zapadnom stanovištu.

Avganistan se našao na listi između ostalog i zbog talibanskog delovanja, jako loše pozicije žena u društvu i čestih bombaških napada određenih kao terorističkih.

Irak koji je zbog invazije Sjedinjenih Američkih Država i njenih partnera 2003. godine na ovu državu i dan danas prožet nasiljem i nestabilnošću očigledno je morao da bude na listi. No, uzrok nesigurnosti u ovoj državi nije naveden na sajtu "Travel Risk Map".

Pored rata, Sirija je pretrpela ogromnu materijalnu štetu, i još važnije ogroman gubitak stanovništva zbog razornih zemljotresa ove godine, te samim tim nije preporučeno odlaziti u bilo kom pogledu u ovu državu.

Shema u određivanju sigurnosti u nekoj državi za turiste, a pre toga i za samo stanovništvo tih zemalja, verovatno vam je već jasna. Tako je logično da Ukrajina, u kojoj je rat zbog ruske invazije, država koju treba izbegavati bez obzira da li do vas stižu tačne ili lažne informacije o dešavanjima.

Bonus video:

03:43

RAT U UKRAJINI - SUKOB OPONENATA U STUDIJU KURIR TV

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.