NOVA INTERNET PREVARA KRUŽI MREŽAMA: Ni slučajno ne otvarajte OVU PORUKU, mogu gadno da vas OPELJEŠE!
Facebook prevara, Foto: Profimedia

oprez!

NOVA INTERNET PREVARA KRUŽI MREŽAMA: Ni slučajno ne otvarajte OVU PORUKU, mogu gadno da vas OPELJEŠE!

Prevara koja kruži internetom već neko vreme je aktuelna u Srbiji

Objavljeno:

U poslenje vreme prevare na društvenim mrežama uzimaju maha. Prevaranti na internetu konstantno traže nove načine kako do naivnih i lakovernih korisnika, koje potom ili "opelješe" ili im ukradu privatne podatke kao što je pristup na društvenim mrežama.

U ovom konkretnom slučaju reč je o Fejsbuku, gde se ponovno širi jedna prevara koja je imala dosta uspeha u ne tako davnoj prošlosti. Odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti. Kroz "Messenger" ili preko statusa i komentara se šalju poruke "vidi ko je umro", "nećeš verovati ko je umro", "strašno, gle ko je umro", "nećeš verovati ko je umro, znam da ga/je znaš pa ti šaljem"… Nikad u osnovnom delu poruke ne piše o kome se radi pa je potrebno kliknuti na ponuđeni link, prenosi N1.

Fejsbuk
Fejsbukfoto: AP

Oni koji kliknu, naći će se u problemu, posebno ako ispune "obrazac" na stranici koja se otvara. Traži se od posetilaca upis korisničkog imena i lozinke koju koristi na Fejsbuku. Ako to učini, prevaranti dobijaju pristup računu i sa njega dalje šalju svima s liste prijatelja identičnu poruku sa lažnom informacijom o nečijoj smrti.

Kad neko izgubi pristupne podatke, može ostati i bez novca, posebno ako je povezao neke druge osetljive informacije s njim koje mogu da posluže za krađu.

04:42

Dimitrijević: Internet ne možemo ukinuti, niti ga je lako kontrolisati

(Espreso / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.