ŠTA ĆE RADITI UČENICI U ŠKOLAMA OD 7. DO 20. JUNA? Zaključne ocene do utorka, a mogu da se poprave uz DVA SVEDOKA!
Škola, Foto: EPA, Profimedia, Aleksandar Jovanović Cile

pitanja koja sve interesuju

ŠTA ĆE RADITI UČENICI U ŠKOLAMA OD 7. DO 20. JUNA? Zaključne ocene do utorka, a mogu da se poprave uz DVA SVEDOKA!

"U stručnim školama se praksa, praktična nastava i učenje kroz rad sprovode u skladu s godišnjim planom"

Objavljeno:

Predlog zaključnih ocena za sve osnovce i srednjoškolce mora da bude gotov do utorka, kada se i završava školska godina, ali svaki đak koji nije zadovoljan ima pravo da ih popravlja do 20. juna, stoji u dopisu Ministarstva prosvete juče upućenom svim školama u Srbiji.

Budući da je Vlada Srbije odlučila da se školska godina završava 6. umesto 20. juna zbog tragedija koje su zadesile Srbiju, resorno ministarstvo uputilo je sve škole kako bi trebalo da rade u novonastaloj situaciji.

Osnovna škola 'Vladislav Ribnikar'
Osnovna škola "Vladislav Ribnikar"foto: Nenad Kostić

- Potrebno je da škola utvrdi predlog zaključnih ocena na na kraju školske godine najkasnije do 6. juna 2023, a nastavnik daje i obrazloženje ocena. Od škola se očekuje da svakom učeniku koji nije zadovoljan predlogom zaključne ocene obezbedi uslove da je popravi ako pokaže rezultat koji je osnova za popravljanje ocena. Posebno treba da se vodi računa o odredbama koje se odnose na mogućnost predlaganja zaključne ocene u slučajevima kada je učenik ocenjen manje puta od propisanog - piše u dopisu ministarstva, u kom se dodaje:

OD 7. DO 20. JUNA U ŠKOLAMA SE ORGANIZUJU:

  • dopunska nastava
  • dodatna nastava
  • pripremna nastava
  • nastava u prirodi/ekskurzije
  • ostali oblici obrazovno-vaspitnog rada u skladu s godišnjim planom rada škole
  • produženi boravak gde ga ima
  • celodnevna nastava sa slobodnim aktivnostima nakon anketiranja roditelja

- Prilikom pripreme zaključne ocene nastavnik treba da ima u vidu i samostalnost i angažovanje učenika i u okviru drugih oblika obrazovno-vaspitnog rada, čija realizacija doprinosi ostvarivanju ishoda obaveznih predmeta izbornih programa i aktivnosti.

Učionica
Učionicafoto: Nemanja Pančić

Ministarstvo je navelo i da se sve ostale aktivnosti predviđene kalendarima obrazovno-vaspitnog rada ostvaruju kako je utvrđeno, te se tako završni ispit za osmake, srednjoškolce i maturski sprovode u skladu s godišnjim planom, kao i sve aktivnosti koje se odnose na razredne i popravne ispite, godišnje ispite u osnovnim i srednjim muzičkim školama...

- U stručnim školama se praksa, praktična nastava i učenje kroz rad sprovode u skladu s godišnjim planom - navodi ministarstvo.

POMOĆ U 13 ŠKOLA U BEOGRADU I SMEDEREVU

Posle masovnih ubistava početkom maja, usluge psihosocijalne podrške deci, nastavnicima i roditeljima na teritoriji Beograda i Smedereva sprovode se u 13 osnovnih škola, a u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar" na dnevnom nivou su angažovana četiri stručnjaka, rečeno je na sednici radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih. Kako je saopšteno, u kulturnoj ustanovi "Dadov" u Beogradu u dve smene uvek su prisutna po dva pomagača, koji će pružati pomoć svim građanima do 1. septembra.

Od 7. juna pa do 20. teku dopunska, dodatna nastava, ekskurzije ako su planirane... U školama u kojima postoji produženi boravak rad se organizuje nakon anketiranja roditelja.

U dopisu školama piše i da je potrebno organizovati aktivnosti i teme radi razvoja socijalnih i emocionalnih veština učenika, kao što su tolerancija, empatija, timski rad, kreativnost, samokontrola, optimizam, poštenje i zahvalnost.

Učenik
Učenikfoto: Printscreen / RTS

- Ukazujemo na poseban značaj zahteva koji proizilaze iz osnovnih ciljeva obrazovanja i vaspitanja, a radi obezbeđivanja podsticajnog i bezbednog okruženja za celoviti razvoj deteta, učenika i odraslog, razvijanja nenasilnog ponašanja i uspostavljanja nulte tolerancije prema nasilju - piše u dopisu.

OCENJIVANJE I OCENE TREBA DA:

  • pruže informaciju o ostvarenim rezultatima
  • motivišu učenike za dalji rad i učenje
  • služe planiranju daljih koraka u radu
  • budu korisne za učenike, roditelje i nastavnike

KALENDAR - ZAVRŠNI ISPIT ZA OSMAKE

  • 21. jun test iz srpskog/maternjeg jezika
  • 22. jun test iz matematike
  • 23. jun treći test

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže za Kurir da su svi zatečeni odlukom da se školska godina završi dve nedelje ranije.

- Minimum ocena koje bi đak trebalo da ima u polugodištu su tri, a nemaju ih baš svi. Zato je ministarstvo i preporučilo da se u u obzir uzme i aktivnost na času, jer sigurno ima đaka koji u ovom kratkom roku iz opravdanih razloga neće moći da idu u školu. Takođe, bilo bi dobro da prilikom ocenjivanja nakon 6. juna, pored nastavnika i učenika, budu i najmanje dva svedoka - ostali đaci ili, ako ih nema, bar razredni starešina, pedagog ili neko treći iz škole. Ne bi bilo dobro da ocenjivanje bude jedan na jedan kako bi se izbegle eventualne priče o tome da li je ocena zaslužena, odnosno poklonjena - objašnjava Antić.

01:14

ŽELIMO DA SE BUDUĆI RODITELJI OSEĆAJU SIGURNO I DA UVEK DOBIJU PRAVI SAVET! Škola roditeljstva počela s radom u Velikom Gradištu

(Espreso / Kurir / J. S. S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.