NAJNOVIJA INTERNET PREVARA KRUŽI SRBIJOM, PAZITE SE: Skinuće gomilu novca sa računa u par sekundi, NEĆETE NI ZNATI
Novčanik u džepu, Foto: Gary Roebuck / Alamy / Alamy / Profimedia

JEZIVOST

NAJNOVIJA INTERNET PREVARA KRUŽI SRBIJOM, PAZITE SE: Skinuće gomilu novca sa računa u par sekundi, NEĆETE NI ZNATI

- Moja prijateljica koja je inače i mlada devojka, programer, mi je u petak poslala "skrin šot" profila sa mojim imenom

Objavljeno:

Nepoznata osoba je iskoristila moju fotografiju sa Instagrama, moje ime i prezime, napravila lažni nalog na ovoj društvenoj mreži i mojim prijateljima slala poruku gde im je tražila broj telefona, ali i slala SMS sa određenim kodom tražeći da ga vrate u poruci. Prijatelji koji su poverovali i poslali broj i kod račun za telefon im je bio uvećan i do 10.000 dinara, priča za Kurir Dragana Đapić, koja radi kao organizator kulturnog programa.

Ovo je jedan od poslednjih slučaja ove vrste internet prevara, a i ranije su iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija upozoravali da je "nekima od prevarenih račun uvećan za 3.000 dinara, nekima i više, a najgore od svega je da se prevara širi velikom brzinom i da je takođe i veliki broj onih koji na to nasedaju".

Đapićeva je objasnila za Kurir kako je preko njenog profila nepoznata osoba uspela da prevari veliki proj ljudi.

- Moja prijateljica koja je inače i mlada devojka, programer, mi je u petak poslala "skrin šot" profila sa mojim imenom, prezimenom samo sa jednim dupliranim slovom i fotografijom gde je sa tog lažnog profila njoj stigla poruka sadržine: "Zdravo, možeš li mi dati svoj broj telefona?" Pošto se ona bavi programiranjem odmah je posumnjala na prevaru, a i znala je da ja imam njen broj i pitala se zašto joj tražim - priča nam Đapićeva i dodaje:

- I ostalim prijateljima je stigla poruka sa tog profila iste sadržine, a potom stiže i SMS poruka za neki konkurs, na kome će moj prijatelj glasati za mene odnosno taj lažni profil, sa nekog broja telefona u kojoj traži da kod koji šalje vrate u SMS poruci. Prijatelji koji su poverovali da sam to ja i vratili taj kod upali su u tu mrežu prevaranta i računi za telefon su im uvećani čak do 10.000 dinara!

Naša sagovornica ističe i da devojka koja joj je javila za taj lažni profil je videla da je ta nepoznata osoba čak 13 puta menjala podatke na nalogu za 90 dana.

- Čim sam dobila dojavu o prevari na svojim društvenim mrežama sam obavestila prijatelje o čemu se radi, ali sam se u subotu i mejlom obratila Odeljenju za visokotehnološki kriminal. Prijavili smo profil na Instagramu i uspeli smo da blokiramo NN lice, ali je kako sam upućena nakon samo sat vremena ta osoba je preuzela identitet druge i pretpostavljam da je nastavila sa prevarama - zaključuje naša sagovornica i apeluje na građane da budu oprezni i da ne nasedaju na sumnjive poruke kako ne bi bili prevareni.

Podsetimo, na platformi "Pametno i bezbedno" Ministarstva informisanja i telekomunikacija navode da iza ovih internet prevara stoje i tinejdžeri.

- Nekoliko tinejdžera koji dobro barataju novim tehnologijama, a posebno telefonima i društvenim mrežama, osmislilo je i danima sprovodi prevaru nad korisnicima Instagrama preko čega su svakome ko je naseo ukrali po nekoliko hiljada dinara! Nekima od prevarenih račun je uvećan za 3.000 dinara, nekima i više, a najgore od svega je da se prevara širi velikom brzinom i da je takođe i veliki broj onih koji na to nasedaju - navodi se na platformi i dodaje:

- Da bi prešli novi nivo igrice, moraju da uplate neke pare i to preko tog koda koji vam šalju. Kada im vi kliknete na taj kod, njima se otvaraju nivoi, a vama se skidaju pare.

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.