SUTRA SLAVIMO 2 VELIKA SVECA: Svi UNESITE 1 biljku za koju se veruje da ŠTITI od BOLESTI i NESREĆA
Crkva, Foto: Tamara Trajković

običaji i vervonaja

SUTRA SLAVIMO 2 VELIKA SVECA: Svi UNESITE 1 biljku za koju se veruje da ŠTITI od BOLESTI i NESREĆA

Oboje su nastradali u Hristovo ime, pa tako su primili dvostruk venac i apostolstva i mučeništva

Objavljeno: 19:38h

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 30. maja slave svetog apostola Andronika i svetu Juniju, koji se smatraju velikim čudotvorcima.

Sveti apostol Andronik je bio jedan od Sedamdesetorice, srodnik apostola Pavla, dok se Sveta Junija spominje kao njegova pomoćnica i navodi se kao primer žene apostola iz vremena ranog hrišćanstva.

Andronik je bio postavljen za episkopa Panonije, ali nije živeo na jednom mestu, već je propovedao Jevanđelje po celoj Panoniji. Sa Svetom Junijom je uspeo da mnoge privede Hristu i da razori mnoge hramove idolske. Oboje su imali blagodatnu moć čudotvorstva, kojom su isterivali demone iz ljudi i lečili svaku nemoć i bolest.

Crkva
Crkvafoto: Tamara Trajković

Kada je Andronik bio postavljen za episkopa Panonije, putovao je po celoj Panoniji i propovedao Evanđelje zajedno sa Junijom. Uspeli su da mnoge ljude privole hrišćanskoj veri i zaslužni su za ukidanje ili rušenje mnogih paganskih hramova i izgradnju hrišćanskih na njihovom mestu.

Svoj život su posvetili Hristu, za koga su i umrli, tako da ih danas smatraju i apostolima i mučenicima. Njihove mošti pronađene su u predelima Evgenije.

Oboje su nastradali u Hristovo ime, pa tako su primili dvostruk venac i apostolstva i mučeništva. Njihove svete mošti nađene su u predelima Evgenijskim.

Sutra u kuću valja uneti venac od ruzmarina, jer se na taj način prizivaju dobri duhovi zaštitnici koji čuvaju od bolesti i nesreće.

(Espreso / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.