METEOROLOG ZA ESPRESO O LETU U SRBIJI: Otkrio KOLIKO DANA će temperature BITI PAKLENE i do kada će biti NEPOGODA!
Foto: Espreso, Beta

KAKVO LETO NAS OČEKUJE?

METEOROLOG ZA ESPRESO O LETU U SRBIJI: Otkrio KOLIKO DANA će temperature BITI PAKLENE i do kada će biti NEPOGODA!

Meteorolog Nedeljko Todorović za Espreso je izneo prognozu za naredne mesece, otkrivajući kakvo vreme možemo očekivati od juna do avgusta u Srbiji

Objavljeno:
Marina Letić

Leto zvanično počinje 21. juna, a s obzirom na kišoviti maj čini se da pravo proleće nećemo ni osetiti.

Sitno brojimo do kraja ovog meseca, pa mnogi već sada planiraju letnji odmor. Ko ove godine neće ići na more, uzda se u poveljne vremenske prilike u Srbiji kako bi uživao na bazenima, rekama i jezerima u našoj zemlji.

Maj su obeležile česte padavine, grmljavina, pojava grada, te su mnogi vodostaji i dalje u porastu a usevi oštećeni. Zato poljoprivrednici sa neizvesnošću gledaju u nebo i nadaju se stabilizaciji vremena.

1 / 7 Foto: PrintScreen/ Instagram/ 192_rs

Meteorolog Nedeljko Todorović za Espreso je izneo prognozu za naredne mesece, otkrivajući kakvo vreme možemo očekivati od juna do avgusta u Srbiji.

Prema njegovim rečima, karakter vremena koji trenutno imamo će se produžiti i na prvih 10 ili 15 dana juna.

- Prvih desetak dana juna produžiće se karakter vremena koji je sada u toku. Čak i prvih desetak dana neće biti značajnije promene u temperaturi. Biće promenljivo vreme, popodnevni i večernji pljuskovi, grmljavine lokalnog karaktera, ponegde nepogode sa većom količinom padavina, kratkotrajnim olujnim vetrom i eventualno gradom, navodi meteorolog Todorović i dodaje da je moguće da će ovakvo vreme biti tokom cele polovine juna.

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: BETA/BRANISLAV BOZIC

- U drugoj polovini juna očekuje se porast temperature, a imali bismo i nekoliko dana sa temperaturom od 30 stepeni. Pljuskovi bi se malo proredili, ne bi ih bilo baš svaki dan i napravila bi se poneka pauza od dan, dva ali i dalje bi, u većini dana do kraja juna, bili mogući popodnevni pljuskovi, grmljavina i nepogode. To je karakteristika juna, pošto jun ima najveću količinu padavina. Količina padavina u junu, kao i u maju, razlikovaće se od mesta do mesta, kaže naš sagovornik.

Po svemu sudeći, dugoročniji predah od nestabilnog vremena ne možemo očekivati ni nakon juna. Ipak, kako se budemo približavali julu i avgustu, temperatura će rasti.

- U julu je najtoplije i prva polovina avgusta. Ono pravo leto, sa toplim danima i temperaturom iznad 30 stepeni, bilo bi 15 dana na mesečnom nivou, čak i po nekoliko dana sa temperaturom višom od 35 stepeni. To bi bilo mnogo manje nego prošlog i pretprošlog leta. Prošlog leta je, na primer, u Beogradu bilo 14 dana sa temperaturom 35 stepeni i više, a pre dve godine bilo je 19 takvih dana. Ovog leta bi trebalo da bude manje, u junu ih ne bi bilo, ali će ih biti u julu i avgustu, ističe meteorolog i dodaje da su oni jedan od pokazatelja koliko je leto toplo.

- U julu i avgustu i dalje, svaki možda treći i četvrti dan, lokalni pljusak sa grmljavinom što je isto primereno tim mesecima. I dalje su moguće lokalne nepogode. Sve do septembra mogući su grad, pojave bujičnih poplava kao što se i sada događa, kaže Todorović za Espreso.

Todorović ističe i da su pre tri godine, 2020., bila dva dana sa temperaturom 35stepeni i više. Godinu pre toga bilo je pet takvih dana, a to pet znači da je u pitanju stogodišnji prosek.

- Iz godine u godinu, iz leta u leto, broj takvih dana sa temperaturom 35 stepeni i više je pet, a 2018. godine nije bio nijedan dan sa tom temperaturom. Godina-dve porast temperature, tj. eksremne temperature a onda opet dve, tri godine blago osveženje, zaključuje naš sagovornik.

Dugoročna prognoza RHMZ-a

Republički hidrometeorološki zavod objavio je dugoročnu prognozu u kojoj se navodi da će jun biti topliji i prosečno vlažan, jul prosečno topao dok su u avgustu mogući toplotni talasi.

JUN 2023: U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini, Zapadnoj i Južnoj Srbiji topliji i vlažniji jun.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 17.0ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.7ºS. U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će u proseku biti za oko 5 mm više u odnosu na višegodišnji prosek, dok će u Vojvodini, Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će biti za 5 mm do 10 mm više u odnosu na višegodišnji prosek.

Leto na Adi Ciganliji
Leto na Adi Ciganlijifoto: Espreso

U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 63 mm.

JUL 2023: Prosečno topao i prosečno vlažan jul. Moguća pojava toplotnog talasa.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.7ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

Leto na Adi Ciganliji
Leto na Adi Ciganlijifoto: Emilija Jovanović

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29.0ºS. Mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 4 nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 37 mm.

AVGUST 2023: Topliji i posečno vlažan avgust. Toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.4ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

Toplotni talas u Beogradu
Toplotni talas u Beogradufoto: Zorana Jevtić

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.1ºS. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicam višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 49 mm, navodi se na sajtu RHMZ-a.

Leto u Evropi

Što se tiče vremenske prognoze za leto 2023. godine, dugoročni model su još u aprilu dali meteorolozi servisa Severe Weather.

Analiza koju su objavili zasnovana je na ECMWF i CFSv2 modelima vremenskih prilika, a stručnjaci uvek ističu kako dugoročne prognoze nisu sasvim precizne i predstavljaju prikaz opštih trendova uz moguće promene pogotovo na lokalnom nivou.

Po ECMWF-u ove godine nas očekuje toplije leto od proseka u Evropi. Što se tiče juga kontinenta temperature će biti za 0.5 do 1. stepen više od dugogodišnjeg proseka. Centralna Evropa bi mogla da se suoči sa dugotrajnom sušom, dok se na jugu očekuje više padavina. Ipak, to znači da su moguće i snažne letnje oluje.

Drugi model je CFSv2 a i on ističe slične prilike uz temperaturu višu do jednog stepena u Srbiji, u odnosu na prosečne temperature.

Ipak, model ukazuje da vremenska prognoza za leto 2023 mogla da podrazumeva i više padavina šriom Evrope, ali uz snažne oluje. Među područjima na kojima se očekuju češće oluje nalazi se i naš region, navodi Severe Weather.

Bonus video:

04:39

KOŠAVA I KIŠA U SRBIJI USKORO NA PAUZI, ALI SAMO NAKRATKO! Meteorolog najavio skorije nepogode, ali i KAD ĆE PRAVO LETNJE VREME

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.