SVE VIŠE MLADIH SLUŽE VOJNI ROK, NEKI NAĐU I DOŽIVOTNE PRIJATELJE: Ima i žena, OVO su uslovi, a PRIJAVA je laka
Vojska, Foto: Mod.gov.rs/Jovo Mamula

vojni rok

SVE VIŠE MLADIH SLUŽE VOJNI ROK, NEKI NAĐU I DOŽIVOTNE PRIJATELJE: Ima i žena, OVO su uslovi, a PRIJAVA je laka

Dan centra obeležava se 16. novembra

Objavljeno:

Centar za obuku kopnene vojske stacioniran je u garnizonu Požarevac u Braničevskom okrugu i nastavlja tradicije nekadašnjih školskih centara artiljerije, pešadije, oklopnih jedinica i inžinjerije. Centar je nastao 2006. godine preformiranjem 565. nastavnog centra i na osnovnu njega i njegove tradicije nastaclja dalje.

Dan centra obeležava se 16. novembra, kada je i krsna slava Sveti Đorđe, a u znak sećanja na Kolubarsku bitku koje se dogodila takođe 16. novembra.

Centar za obuku kopnene vojske namenjen je za individualnu speijalističku obuku vojnika, odnosno subjekata obučavanja - kako vojnika koji dobrovoljno služe vojni rok, tako profesionalnih vojnika na dodatnom osposobljavanju, oficira, podoficira kopnene vojske.

- Mi u centru obučavamo preko 53 specijalnosti vojnika kopnene vojske, a kroz centar je do sada na godišenjem nivou prošlo preko par hiljada vojnika, ali i polaznika kurseva koji se realizuju u centru - kazao je komandant centra Duško Jović za Telegraf.rs.

Vojska
Vojskafoto: Printskrin: YouTube/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

Centar je i pored svega navedenog organizator garnizovnih poslova, kako realizuju zadatke za obuku vojnika, tako realizuju i obaveze koje su vezane za garnizovne poslove. Garnizon obuhvata dva grada i 6 opština - gradovi Smederevo i Požarevac i opštine koje pripadaju Braničevskom okrugu.

Komandant Jović, pozvao je sve mlade na služenje vojnog roka.

- Svako je dužan da da doprinos svojoj zemlji, a dobrovoljnim služenjem vojnog roka mi postajemo punopravni građani i branioci ove zemlje i branioci otadžbine - poručuje Jović.

Major Željko Fuštić, referent za obuku B7 komande centra za obuku kopnene vojske, za Telegraf.rs govorio je o raznim pojedinostima koje se tiču služenja vojnog roka i otkrio mnoge značajne informacije.

- Trenutno je jedini model služenja vojnog roka dobrovoljan, s obzirom da je 2011. godine po odluci Vlade Srbije i Skupštine Srbije ukinuto redovno služene vojnog roka - istakao je major.

Vojni rok mogu da služe i prepadnice lepšeg pola, a uslov da bi se lice prijavilo za služenje vojnog roka jeste da navrši 19 godina u godini kada se upućuje.

- Prvi i osnovni uslov da bi se lice prijavilo na služenje vojnog roka je da se upiše u vojnu evidenciju, koja se realzije sa navršenih 18 godina, odnosno u kalendarskoj godini u kojoj navršava 18 godina života. To je osnovna, i idalje zadržana zakonska obaveza koja se realizuje u centrima Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, odnosno ranije vojni odseci, a od 2010. to su centri ministarstva odbraneza loklanu samoupravu - kazao nam je Fuštić.

Naglašava da u svakoj opštini postoje kancelarije centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu gde se mladići sa navršenih 18 godina javljaju i uvode u evidenciju i dodaje da je starosna granica od 19 do 30 godina.

Broj dobrovoljaca za služenje vojnog roka nije ograničen, nakon ukidanja redovnog služenja vojnog roka taj broj je bio značajno veći.

- Sada svi koji ispune uslove mogu da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Nakon uvođenja u vojnu evidenciju lica koja žele da služe vojni rok mogu da se prijave na tri načina:

1) lično, odlaskom u centar Ministarstva odbrane lokalne samouprave,

2) preko e-uprave,

3) preko Pošte Srbije, popuni se prijava za dobrovoljno služenje roka.

Kada se prijave oni ostavljaju svoj kontakt telefon, pripadnici Ministarstva odbrane koordiniraju sa e-upravom i Poštom Srbije, onda pozivaju kandidate i saopštavju im koja su dokumenta neophodna (izvod iz knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, kopiju diplome o završenom obrazovanju) i popunjavaju dodatnu dokumentaciju uz koju prilažu biografiju i to se predaje centru Ministarstva odbrane za lokalnusamoupravu.

- Vojni odsek u odnosu na broj kandidata ugovara realizaciju lekarskih pregleda u naledžnim ustanovama i definišu se termini kada lica uz pratnju nekog od pripadnika centra odrađuje lekarske preglede - objašnjava Fuštić.

Lekarski pregled se sastoji od onih osnovnih analiza, pa sve do specijalističkih pregleda i rade se psihološka testiranja. Na osnovu rezultata lekarskih pregleda i ocena sa zdravstvene sposobnosti, kao i na osnovu školske spreme, centri ministarstva odbrane imaju regrutnu komisiju koja regrutuje te kandidate za specijalnosti za koje će služiti vojni rok.

Nakon regrutacije postoje četiri uputna roka: martovski, junski, septembarski i decembarski. Vojni rok služi se 6 meseci, a budući vojnici prvo se šalju u tri osnovna centra vojske, u Valjevo, Sombor i Leskovac, na osnovnu obukum posle idu u centre za specijalističku obuku, a jedan od tih centara je i i Centar za obuku kopnene vojske u Požarevcu.

- Kako bi neko lice postalo profesionalni vojnik, preduslov je da prvo odsluži vojni rok, to se ne odnosi na vojne službenike i nameštenike. Licu koje se prijavi za dobrovoljno služenje vojnog roka načelna motivacija je zaposlenje. Prilikom početka služenja vojnog roka vojnici dobijaju obrasce za bezbednosnu proveru koja je propisana i sve vreme dok im traje obuka, traje procudera bezbednosne provere, upućuju se i na lekarske preglede - navodi major.

Novina koja je uvedena od decembra 2021. godin, je da kandidat koji izrazi želju za služenje vojnog roka i kasnije za rad u jedinicama vojske Srbije i Ministarstva odbrane realizuje dva ista pregleda i onda se odmah zna da li je knadidat sposoban za prijem ili ostanak u sistemu ili ne. Još jedna novina u Vojsci Srbije su i novčane prinadležnosti, koje se kreću od 42.000 do 47.000, pto je ranije bilo mnogo manje - kada lice dođe na dobrovoljno služenje vojnog roka prvi mesec dobije oko 42.000, a poslednji mesec 47.000.

- Za vreme služenja vojnog roka kandidati imaju sva prava lečenja, novčanih prinadležnosti, plaćeno redovno odsustvo na odlazak i dolazak - obajsnio nam je i dodao da novi vojnici imaju još jednu "olakšicu" koja se ogleda u tome da oni mogu da biraju gde će službovati.

Major Fuštić je na kraju svog izlaganja pozvao mlade da se prijave, da prođu, vide i osete šta znači vojnički život, jer nije jednostavno biti vojnik i proći svu tu obuku, ali lica koja su odslužila pamte samo lepe uspomene, ostaje drugarstvo, čoveke je bogatiji za jedno iskustvo.

- Nisam sreo još nijedno lice koje odlazi u penziju, a da se seća nekih teških vremena, svi imaju samo pozitivna iskustva gde se razvijaju prijateljstva jer su isti uslovi svima, Ministarstvo odbrane i vojska Srbije su državna institucija koja pruža veoma velike mogućnosti i napredovanja.

Poručnik Vladan Glišić, referent u odseku za ljudske resurse u komandi Centra za kopnenu obuku za Telegraf.rs otkrio je koje su to benificije dobrovoljnog služenja vojnog roka.

- Pogodnosti služenja vojnog roka su zaista veoma velike, uglavnom se momci i devojke za služenje vojnog roka odlučuju iz patriotskih razloga, jer je to jedan patriotski čin, ali ima tu mnogo većih pogodnosti i benefita kao što su značajna novčana primanja prilikom služenja vojnog roka čega ranije nije bilo. Vojnici koji služe vojni rok po najnovijim kriterijumima, za vreme služenja vojnog roka prikupljaju dokumentaciju koja im je potrebna za rad u VS i nakon odsluženja vojnog roka, odmah sutradan mogu da krenu da rade kao profesionalni vojnici Vojske Srbije, a to je najveća pogodnost koje daje služenje vojnog roka - kaže poručnik.

Poslovi profesionalnog vojnika su razni, u zavisnosti od mesta na kojima se radi, od onih osnovnih formacijskih mesta kao što su na primer čuvari, nakon toga u zavisnosti od specijalnosti tj. od rodova u kojem su završili služenje vojnog roka tu postoje poslužioci na artiljerijskim oruđima, poslužioci na pešadijskim oruđima, strelci, tenkovske jedinice... Postoje zaista različita mesta u kojima profesionalni pripadnici Vojske Srbije mogu da rade.

Početna plata profesionalnog vojnika je u proseku oko 70.000, a poručnik Glišić ističe da je interesovanje mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka zaista veliko i da se povećava svake godine upravo zbog benefita koje nudi. Što se tiče obrazovanja za dobrovoljno služenje vojnog roka nema nikakvih preduslova, svi mogu da se prijave, ali svi kandidati prolaze lekarske preglede na kojima komisija odlučuje da li su oni sposobni za služenje vojnog roka.

- Nakon služenja vojnog roka najvažnije je to zaposlenje u službi, ali tu nije kraj, za one koji ne žele da ostanu samo vojnici po ugovoru, već žele da napreduju u daljoj karijeri imaju velike mogućnosti. Oni koji se pokažu veoma dobro u službi i žele da idu dalje njih upućujemo na liderski kurs, pa na osnovni kurs za podoficire gde nakon završetka kursa postaju podoficiri Vojske Srbije i stupaju u službu kao vodnici - kazao nam je Glišić.

Pripadnik 31. pešadijskog bataljona 3. brigade kopnene vojske, profesionalni je vojnik već 13 godina, završio je srednju tehničku školu smer elektrotehnička energetika, a planira da se dalje usavršava u vojsci.

- Pronašao sam se u ovom sistemu, video sam sebe i svoju karijeru ovde, dalje planiram da završim ostale kurseve i da napredujem u službi - rekao je.

Među dobrovoljcima za služenje vojnog roka ekipa Telegrafa zatekla je i veoma mlade ljude, među njima su bili i Milica (19), David (19) ni Luka (21) koji su nam sa zadovoljstvom ispričali kako provode svoje vojničke dane.

Luka je naveo da je njegov glavni razlog zbog kojeg dobrovoljno služi vojni rok ljubav prema otadžbini i sticanje novih veština u vojsci, te da bi voleo i da se kasnije zaposli u službi vojske.

- Planiram da nastavim da radim u vojsci, ovde je svakog dana, od prvog dana obuka i napredovanje u sticanju nobih znanja, tako da to traje celu karijeru - kazao nam je i dodao da mu se u vojsci jako sviđa i da se pronašao tu.

Devetnaestogodišnji David iz Rume takođe se odlučio na dobrovoljno služenje vojnog roka zbog velike ljubavi prema svojoj zemlji, ali ne planira da se tu zaustavi, njegova želja je da postane podoficir.

- Za to sam se odlučio prvog dana kada sam došao ovde - rekao nam je mladić.

David je u jedinici BGA i on je prezadovoljan.

- Prelepo je, starešine su dobre prema nama, rad jeste naporan, ali ništa što mlad momak ne može da izgura, a naravno i devojke - navodi David koji nam je otkrio da je i pronašao budućeg kuma u vojsci.

Za Telegraf govorila je i Milica Radovanac koja dolazi iz Futoga i ima samo 19 godina koja je želela da vidi kako izgleda život u vojsci, da bi kasnije svoje školovanje nastavila na Vojnoj akademiji.

- Pronašla sam ovde i lepo mi je, uslovi su dobri i sve isto važi za sve - rekla je Milica.

Bonus video:

01:19

OGLASIO SE ČOVEK KOJI JE SUSPENDOVAO VOJNI ROK! Šutanovac posle istorijske odluke REKAO OVO

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.