ŠTA MORAJU DA PROĐU ONI KOJI ŽELE DA OBUKU VOJNU UNIFORMU? Samo u ovom trenutku ima preko 300 prijavljenih
Vojska Srbije, Foto: Printscreen/RTS

VOSJKA SRBIJE

ŠTA MORAJU DA PROĐU ONI KOJI ŽELE DA OBUKU VOJNU UNIFORMU? Samo u ovom trenutku ima preko 300 prijavljenih

Državljani Srbije koji imaju boravište u inostranstvu mogu se prijaviti preko nadležnog diplomatskog konzularnog predstavništva Srbije u inostranstvu

Objavljeno:

Pukovnik Saša Petrović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane rekao je za RTS da je interesovanje mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka dobro i da broj prijavljenih kandidata svake godine raste. Broj kandidata nije ograničen i u ovom trenutku prelazi 300, napomenuo je pukovnik Petrović.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uputili su javni poziv svim državljanima Republike Srbije starosti od 19 do 30 godina koji žele da obuku uniformu Vojske Srbije da se prijave za dobrovoljno služenje šestomesečnog vojnog roka s oružjem. Poziv za prijavu je otvoren tokom cele godine, a do kraja maja traje prijavljivanje kandidata za junski uputni rok.

Pukovnik Saša Petrović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da se za dobrovoljno služenje vojnog roka mogu prijaviti svi državljani Republike Srbije starosti od 19 do 30 godina, oba pola.

Prema njegovim rečima, kandidati se mogu prijaviti neposredno u nadežnim centrima Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, nekadašnjim vojnim odsecima, prema mestu prebivališta, takođe preko portala e-Uprave i na šalterima pošta na celoj teritoriji Srbije.

Državljani Srbije koji imaju boravište u inostranstvu mogu se prijaviti preko nadležnog diplomatskog konzularnog predstavništva Srbije u inostranstvu.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

Da li je broj dobrovoljaca ograničen

Pukovnik Petrović kaže da je interesovanje mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka dobro i broj prijavljenih kandidata svake godine raste, rezultati uputa u 2022. su najbolji u poslednjih pet godina.

Kapaciteti VS u vezi sa smeštajem i obučavanjem kandidata su dovoljni i omogućavaju da se svi prijavljeni kandidati koji prethodno budu ocenjeni kao sposobni za vršenje vojne službe mogu uputiti na služenje vojnog roka, napomenuo je Petrović.

Ukazuje da broj kandidata nije ograničen i u ovom trenutku prelazi 300.

Lekarski pregledi kandidata

Nakon podnošenja prijave za služenje vojnog roka, kandidati se upućuju na lekarske preglede i psihološka ispitivanja u nadležnim vojnozdravstvenim ustanovama.

Petrović objašnjava da struktura pregleda podrazumeva antropometrijska merenja, psihološka i laboratorijska ispitivanja, oftalmološke preglede, otorinolaringološke preglede i druge specijalističke preglede prema indikacijama, a za kandidate ženskog pola je obavezan ginekološki predgled.

Fizička spremnost kandidata

Pukovnik Petrović je rekao da uputu za dobrovoljno služenje vojnog roka ne prethodi nikakva fizička provera, jer se fizička spremnost stiče i održava tokom samog služenja vojnog roka.

Nakon podnošenja prijave i završetka lekarskog pregleda, kandidati se regrutuju, kaže Petrović i dodaje da regrutna komisija ocenjuje sposobnost kandidata za vršenje vojne službe i zatim na osnovu stečenih kvalifikacija, znanja i veština, i na osnovu rezultata prethodno izvršenih lekarskih pregleda, kandidatima određuju rod ili službu i vojnoevidencionu specijalnost.

Uvažavaju se i želje regruta za određeni rod ili službu pod uslovom da ispunjavaju ostale propisane uslove.

Uput kandidata na služenje vojnog roka obavlja se tokom četiri roka u toku jedne kalendarske godine – 1. marta, 1. juna, 1. septembra i 1. decembra.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

Individualna specijalistička obuka

Prilikom uputa kandidati se šalju u jedan od centara za osnovnu obuku VS – u Leskovac, Sombor ili Valjevo, period obučavanja traje šest nedelja i nakon toga kandidati se upućuju na individualnu specijalističku obuku radi sticanja neophodnih stručnih specijalističkih znanja i veština za konkretnu vojnoevidencionu specijalnost.

Nakon završene tromesečne inidividualne obuke, kandidati se upućuju komandnoj jedinici ustanove VS na celoj teritoriji Srbije zbog kolektivne obuke i aktivnog uključenja u život i rad jedinice sve do završetka obuke.

Petrović kaže da se obuka sastoji od vojnostručne i fizičke obuke. U sklopu vojnostručne obuke obučavaju se u rukovanju ličnim naoružanjem, u izvođenju osnovnih taktičnih radnji i postupaka u borbi i savladavaju osnovne sadržaje iz strojevog pravila i pravile službe VS. U okvoru fizičkog vežbanja bave se sportom.

Cilj obučavanja je, kako ističe, stvaranje pouzdanog, fizički spremnog i motivisanog vojnika koji poseduje neophodna zbnanja i veštine za uspešno funkcionisanje u borbi kao pojedinca i sastavu posade ili tima.

Benefiti dobrovoljnog služenja vojnog roka

Pukovnik Petrović je rekao da je glavni benefit mogućnost prijema u profesionalnu vojnu službu odmah nakon dobrovoljno odsluženog vojnog roka uz mogućnost daljeg napredovanja, usavršavanja i karijernog vođenja.

Vojnici tokom dobrovoljnog služenja vojnog roka imaju mesečna primanja do 46.000 dinara, zavisno od čina. Stiču znanja, veštine i sposobnosti koje imaju upotrebnu vrednost i u civilnom životu.

"Tokom služenja vojnog roka i među starešinama i među svojim drugarima stiču prijatelje za ceo život", zaključio je pukovnik Petrović.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.