OVA SRPSKA PLANINA KRIJE BROJNE LEGENDE: Veruje se da je ime dobila po 1 ŽIVOTINJI, znate li o KOJOJ JE REČ?
Planina, Foto: Profimedia

INTERESANTNA ISTORIJA

OVA SRPSKA PLANINA KRIJE BROJNE LEGENDE: Veruje se da je ime dobila po 1 ŽIVOTINJI, znate li o KOJOJ JE REČ?

U periodu pre Prvog svetskog rata su francuski koncesionari baš na toj planini vodili rudnik zlata

Objavljeno:

U samom srcu planinskog venca nadomak Valjeva nalazi se planina interesantnog naziva. Kažu, podseća na medveda, pa su joj nadenuli naziv Medvednik, mada postoje i druga tumačenja.

Najviši i istoimeni vrh ove planine nalazi se na 1.247 metara nadmorske visine. U istočnom delu planine, na nadmorskoj visini od 1.241 metar, nalazi se i Natin vrh.

U periodu pre Prvog svetskog rata su francuski koncesionari baš na toj planini vodili rudnik zlata. Grad koji je tu postojao, prema svedočenju meštana, imao je mnogo pre srpske prestonice i električno osvetljenje.

Medvednik je od Valjeva udaljen oko 30 kilometara.

Zanimljive priče o nazivu Medvednika

Iako se najčešće može čuti da je planina Medvednik tako nazvana zbog svog oblika jer posmatrana iz daljine podseća na medeveda koji odmara, postoje još dve teorije o nazivu, ističe „Wikipedia“.

Prema jednoj od njih, sve ono što su meštani sela u okolini ove planine proizvodili, a najpre jagnjeće meso, sir i kajmak, bilo je toliko ukusno, da se često pominjalo da je „ukusno kao med“, pa otuda i naziv.

Treća teorija o nazivu Medvednika vezuje se opet za medvede. Prema njoj, upravo su medvedi, koji su ranije obitavali na ovoj planini, za takav naziv planine zaslužni.

Najupečatljivija Valjevska planina

Zbog svoj neobičnog oblika, Medvednik važi za najinteresantniju među Valjevskim planinama.

Do planine se stiže na više načina. Najduže opcije su preko planine Jablanik i iz sela Drenajić, navodi „Planine.net“.

Jedna od opcija je i preko Debelog brda, makadamskim putem do planinarskog doma „Krušik“. Staze koje vode od tog planinarskog doma do vrha Medvednika su propisno obeležene.

Na putu ka vrhu prolazi se pored izvora planinske vode, poznatog kao Kedina voda. Na njemu se nalazi i spomen-ploča ove „lovačke česme“, na kojoj je navedeno da ju je 1987. godine podigla grupa lovaca iz Valjeva.

10:49

STARA PLANINA KRIJE PRAVO BLAGO! Da li ste znali OVO?

(Espreso/Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.