UČENICI OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR" SE SUTRA VRAĆAJU U SVOJE KLUPE: Evo šta najavljuju iz MUP-A, dolazi do PROMENE
Osnovna škola "Vladislav RIbnikar", Foto: Tamara Trajković

MESTO VELIKE TRAGEDIJE

UČENICI OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR" SE SUTRA VRAĆAJU U SVOJE KLUPE: Evo šta najavljuju iz MUP-A, dolazi do PROMENE

Posle dve masovne pucnjave koje su se desile u Srbiji, Danilo Stevandić, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, izjavio je da se država nalazi uvek na mestu na kome treba da bude – uz svoje građane

Objavljeno:

Devetnaest dana nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" u kojoj je poginulo desetoro ljudi, učenici ove škole vraćaju se u svoje klupe. Državni sekretar u MUP-u Danilo Stevandić istakao je da su deca u školama Srbije sigurna i bezbedna. On je naveo i da će u "Ribnikaru" biti povećano prisustvio policajaca. Takođe je istakao i da je do sinoć u 19h predato 32.427 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, što, kako navodi, govori o ličnoj odgovornosti građana.

Posle dve masovne pucnjave koje su se desile u Srbiji, Danilo Stevandić, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, izjavio je da se država nalazi uvek na mestu na kome treba da bude – uz svoje građane.

Stevandić je podsetio da su pripadnici MUP-a efikasno uhapsili osumnjičene za dva zločina, nakon čega su pojačali vidljivo prisustvo policije na svim javnim prostorima.

- Od početka godine zabeležen je trend smanjenja krivičnih dela i prekršaja protiv javnog reda i mira začetiri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno nemamo većih bezbednosnih izazova. Stanje bezbednosti je stabilno- rekao je Stevandić.

Prema njegovim rečima, deca u školama u Srbiji su sigurna i bezbedna.

- Povećali smo broj policijskih službenika koji su angažovani zbog unapređenja bezbednosti učenika i škola. Na obezbeđenju 1.832 državne i privatne škole i njihovih 4.180 objekata, svakodnevno je angažovano 3.500 policijski službenika - naveo je Stevandić.

O bezbednosti u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Istakao je da će u OŠ "Vladislav Ribnikar", gde sutra počinje nastava, biti u dve smene pojačno prisustvo policajaca na oba ulaza.

- Ukupno šest policijska službenika biće u smeni. Osim njih, biće angažovane starešine koje će kontrolisati i obilaziti školu i policijske službenike. Njihov zadatak je da sa direktorima škola usaglase bezbednosne prioritete i pažnju usmere na rano otkrivanje mogućih rizika i pretnji - naveo je Stevandić.

1 / 17 Foto: Tamara Trajković

Desetine hiljada lažnih dojava o bombama

Govoreći o lažnim dojavama o postavljenim bombama, Stevandić rekao da su od 17. do 20. maja u 337 škola i 16 drugih objekata bile prijave o postavljenim eksplozivnim naprava, ali je kontradivazioni pregledima utvrđeno da su lažne.

- U toku je operativni rad na otkrivanju tih dela. Pozivi upućeni sa inostranih telefonskih brojeva, odnosno imejl servera koji korisnicima omogućava anonimnost i enkripciju podataka. Uspostavili smo međunarodnu operativnu saradnju sa partnerima u inostranstvu. U toku je razmena podataka i dalji rad na otkrivanju učinilaca - naveo je Stevandić.

Prema njegovim rečimo, bilo je više desetina hiljada imejlova u proteklih godinu dana, odnosno lažnih dojava o postavljenim bombama.

- Uspeli smo da otkrijemo četiri izvršioca, za tri su podnete krivične prijave, a za jednim raspisana potraga. U još četiri slučaja smo utvrili da su deca do 14 godina - rekao je Stevandić.

Koliko je oružja predato

Stevandić je rekao da je od 8. do sinoć u 9 časova predato 32.427 komada oružja i minsko eksplozivnih sredstava, od toga 26.094 komada oružja i 6.333 minsko eksplozivnih sredstava, kao i 1.349.719 municije različitog kalibra.

Snajper, Puška, ORSIS
foto: Profimedia

- To govori o ličnoj odgovornosti građana. Želim da apelujem na građane da to učine svakog dana u najbližnoj policijskoj stanici. Mogu i policajci da dođu na kućnu adresu i preuzmu oružje - naveo je Stevandić za "RTS".

Bonus video:

00:38

Vozila policije i hitne pomoći ispred škole na Vračaru u kojoj je bila pucnjava

(Espreso/ RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.