"ASFALT SE NIJE VIDEO, SVE JE UNIŠTENO": Nezapamćeni POTOP u Koceljevu, opština će proglasiti VANREDNU SITUACIJU
Poplava/Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Fanpage.it

užas

"ASFALT SE NIJE VIDEO, SVE JE UNIŠTENO": Nezapamćeni POTOP u Koceljevu, opština će proglasiti VANREDNU SITUACIJU

Opština Koceljeva će proglasiti vanrednu situaciju na području šest naselja

Objavljeno:

Posle nezapamćenog potopa koji je sinoć pogodio Koceljevu kada se nad varošicom otvorilo nebo život se vraća u normalu. Pritoke Tamnave Rasinac i Lukinac su se vratile u korita, mutna voda se i dalje sliva u reku, a ljudi čiste kuće, podrume i garaže u koje je sinoć prodrla voda.

Opština Koceljeva će proglasiti vanrednu situaciju na području šest naselja: Koceljeva, Svileuva, Batalage, Družetić, Subotica i Ljutice, izjavio je za šabačke medije predsednika opštine Dušan Ilinčić.

On je rekao i da će se procenjivati šteta. Osim privatnih i poslovnih objekata najviše su oštećena putna i vodna infrastruktura.

Bujica je, naime, odnela pešački most na Rasnici, deo kolovozne trake na putu prema Ubu koji je bio neprohodan ali je saobraćaj brzo uspostavljen, a oštećen je i kolovoz u Ulici Žiće Dimitrijevića.

- Bujične vode nam stvaraju velike probleme. Imali smo poplave ovog tipa 2019. i od tada smo dosta uradili na uređenju vodo tokova. Međutim, količina padavina za kratko vreme zaista je bila velika. Da su nam korita bila neuređena sigurno bismo imali još veće štete - rekao je Ilinčić.

Za mnoge, kao za Miletu Pantelića, kataklizma koja je zadesila ovaj kraj bila je teža od poplava pre devet godina.

- Ne pamtim ništa slično za svoje 52 godine. Kada su bile poplave 2014. godine voda nije ušla u kuću, a sada jeste i u njoj više ne može da se živi. Izvukli smo pune dve traktorske prikolice vode, mulja i krša. Pomagalo je dvadesetak prijatelja i komšija - rekao je on.

Za sat vremena koliko je intezivno padala jaka kiša velika količina vode se slila sa brda noseći mulj, granje i otpad. Kanalizacija nije mogla da primi ogromnu količinu vode pa su se pritoke Tamnave Rasnica i Lukinac izlili iz korita.

- Bujica je preplavila ulice, asfalt se nije video. Voda je za kratko vreme napunila dvorišta i prodrla u kuće, pomoćne objekte i garaže gde nisu visoki temelji. Kod mene nije ušla u kuću, ali je u dvorištu bilo pola metra duboko - ispričao je Dragiša Sofranić.

Mnogi su tek kasno noćas zaspali kada su iscrpeli vodu iz svojih domaćinstava. Pomagali su se međusobno komšije i prijatelji, a celu noć na terenu su bili i pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a iz Koceljeve.

Bujica je poplavila tek zasejane njive, a ogromne štete su u plastenicima u kojima je zasađeno povrće.

- Što je na njivama posejano i niklo mora se presejavati. Povrće u plastenicima se neće oporaviti, a od toga mnogi ovde žive pripremajući zimnicu - kaže Milan Ranković.

01:43

POPLAVE GUTAJU ULICE NOVOG SADA: Policija izbavljala ljude iz vode! Spašene dve porodilje i na vreme prebačene do obližnje bolnice

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.