VODA SE IZLILA I U UŽIČKOM KRAJU: RHMZ upitio VAŽNO upozorenje, preti nam izlivanje Save u ovom kraju!
Poplave, Foto: Rina

SAOPŠTENO

VODA SE IZLILA I U UŽIČKOM KRAJU: RHMZ upitio VAŽNO upozorenje, preti nam izlivanje Save u ovom kraju!

Sutra ređa pojava kiše, posle podne toplije uz postepeno razvedravanje

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će na Savi kod Šapca vodostaj 19. maja prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

Prema prognozi RHMZ, u Srbiji će danas biti oblačno i svežije, mestimično sa kišom.

Sutra ređa pojava kiše, posle podne toplije uz postepeno razvedravanje.

Poplave u Užičkom kraju

Područje užičkog sela Karan juče u popodnevnim satima zahvatilo je jako nevreme praćeno obilnim padavinama i do 30 litara kiše što je dovelo do bujica i do porasta nivoa potoka Stanci i njegovog izlivanja, rekao je za Tanjug Zoran Militarov, načelnik komunalne inspekcije Grada Užica.

Došlo je do začepljenja propusta i nemogućnosti da voda nastavi dalje svojim tokom pa je došlo do izlivanja na put i ulazak vode u jedan broj objekata, rekao je Militarov i istakao da ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi ljudski životi.

Trenutno se, kako je dodao, preduzimaju mere da se otkloni to zapušenje iako je došlo do stabilizacije vodotoka, ali s obzirom na to da se mogu očekivati narednih dana isto ovako obilne padavine onda je neophodno da se ti radovi i izvedu.

Poplava, Požega
foto: Rina

On je podsetio da su velike poplave na ovom području bile i 2014. godine.

Dodao je da je u toku dana bilo padavina i na Jelovoj Gori, ali da nije bilo porasta nivoa ni reke Đetinje ni Volujačkog potoka, dok je reka Lužnica u manjem porastu.

Što se tiče održavanja vodotokova, Militarov kaže da postoji dvostruka obaveza i mesnih zajednica i grada.

Mesne zajednice, dodao je, treba da prijave sve probleme na vodotokovima, a Grad da preko službi za održavanje reaguje kako se ovakve stvari ne bi dešavale.

Za tri sata koliko je trajalo nevreme, u prekidu je bilo i snabdevanje sela električnom energijom.

MUP intervenisao širom Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su zbog posledica padavina intervenisali na teritoriji Novog Sada, opštine Beočin, kao i u Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, Šapcu, Rumi i Valjevu.

Vatrogasci-spasioci evakuisali su juče dvoje ljudi sa krova poplavljenog automobila u Partizanskoj ulici u Novom Sadu i još jednu osobu u Koceljevi gde je došlo do plavljenja nekoliko objekata, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako se navodi, pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani na crpljenju vode iz podrumskih prostorija u Rumi, u mestu Čerević, Žablju, Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu.

U saopštenju se dodaje da je u Koceljevi došlo do plavljenja desetak kuća, kao i u Valjevskoj Loznici gde je voda prodrla u podrumske prostorije jednog lokala.

04:39

KOŠAVA I KIŠA U SRBIJI USKORO NA PAUZI, ALI SAMO NAKRATKO! Meteorolog najavio skorije nepogode, ali i KAD ĆE PRAVO LETNJE VREME

(Espreso/Blic/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.