MEŠTANI U STRAHU DA SE NE PONOVI CRNI SCENARIO IZ MAJA 2014: Una dostigla KRITIČNU TAČKU, situacija je ALARMANTNA!
U Kostajnici voda ušla u kuće, Foto: Printscreen/Facebook/Glas Srpske

RAZORNE POPLAVE OPUSTOŠILE REGION

MEŠTANI U STRAHU DA SE NE PONOVI CRNI SCENARIO IZ MAJA 2014: Una dostigla KRITIČNU TAČKU, situacija je ALARMANTNA!

U prigradskim naseljima i okolnim mestima voda je već ušla u kuće ili se približila domaćinstvima

Objavljeno:

Situacija u Kozarskoj Dubici, gde je Una dostigla kritičnu tačku, veoma je dramatična. To tvrde mnogi meštani, koji na obali ove reke sa zebnjom prate vodostaj.

- Ovo nisam prethodno doživeo. Una je dostigla visinu mosta. Stalno raste. Pripremili smo vreće sa peskom ali je pitanje koliko to može pomoći – kažu meštani središta Kozarske Dubice za Srpskainfo.

U prigradskim naseljima i okolnim mestima voda je već ušla u kuće ili se približila domaćinstvima.

"Spasili smo životinje"

Noć je protekla veoma loše. Nema nikoga, niko nas nije obišao. Niko nije pitao kako smo, niti imamo vreća sa peskom. Ovim rečima priču započeo je Radenko Pralica iz sela Špilja kod Kozarske Dubice, kojem je poplavljeno dvorište i garaža.

– Na radiju kruže priče da su podelili vreće sa peskom, a niko života mi nije ni prišao. Iza kuće su mi sve šupe pod vodom – priča Pralica.

Dodao je da voda u kuću još nije ušla, ali brzo raste i u strahu su.

– Noćas oka nismo mogli sklopiti, a i kako bi, kad se ovako sve dešava – kazao je Pralica.

Slična situacije je, kako se priseća, bila i 2014. godine.

– Ako kiša ne prestane, ponoviće se scenario iz te godine. Tada nam je voda pola metra ušla u kuću – rekao je on.

Ispričao je da su kokoši i neke stvari digli na sprat kuće, ali su kosilice i sve mašine iz garaže pod vodom.

Istakao je da su ih obišli radnici iz dubičkog “Vodovoda”.

– Kod kuma je voda ušla u trgovinu i garažu. Jutros smo stavljali vreće, a strini je ušla skroz u kuću. Njoj se ne može prići, jedino u ribarskim čizmama – kazao je on, piše Glas Srpske.

Evakuacija ugroženog stanovništva u Novom Gradu

Na području Novog Grada, zahvaćenog poplavama, do sada su evakuisane 23 osobe, a među njima i dve hraniteljske porodice, izjavio je Srni načelnik opštine Miroslav Drljača.

- U naselju Mlakve sinoć nisu mogli biti odbranjeni objekti i 10 je poplavljeno. Poseban problem je da je poplavljen objekat gde su smeštene dve hraniteljske porodice. Oni su smešteni u dva iznajmljena stana - rekao je Drljača.

On je naveo da je do sada evakuisano 20 osoba iz naselja Mlakve, troje iz naselja Rudice, a da je osobi koja živi kod nadvožnjaka, na izlasku iz Novog Grada gde je ponovo aktivirano klizište, preporučeno da ne boravi u stambenom objektu.

Prema njegovim rečima, ovakva situacija će se zadržati nekoliko dana, ali će nadležne službe učiniti sve da se osigura odbrana.

On je rekao da su napravljene sve pripreme za odbranu grada, zatvoreni su svi prolazi na keju pored reke Une, a danas se na šahtove stavljaju opterećenja da se ne vraća podzemna voda.

Drljača je rekao da je u kontroli podzemnih voda pomogla pumpa velike snage, koju je sinoć isporučila Republička uprava civilne zaštite.

– Prepumpna stanica radi bez zastoja i podzemne vode su pod kontrolom – napomenuo je Drljača.

On je rekao da u ovoj opštini verovatno ni sutra neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, ali da će odluka o tome biti donesena do kraja dana.

"Plutaju frižideri i nameštaj"

Kako pišu Nezavisne u naselju Mlakva prvi spratovi kuća potpuno pod vodom. Svedoče da da u kući u koju su zavirili u dnevnom boravku pluta frižider i nameštaj.

A ljudi se pretežno vraćaju u svoje domove po dokumente, obzirom da su sinoć kada su evakuisani morali brzo da napuste svoje domove jer je bujica naišla u rekordnom roku.

Kritično je na području Kostajnice, gde se pomaže ugroženom stanovništvu.

Bonus video:

01:58

Poplave u Prijepolju

(Espreso/ Blic/ Srpskainfo/ Nezavisne novine/ Glas Srpske/ Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.