ILI MOGU DA VAS KOŠTAJU GLAVE, ILI DA POMOGNU: Stručnjaci otkrivaju koje GLJIVE su NAJOPASNIJE, a koje LEKOVITE!
Gljive, Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

budite oprezni!

ILI MOGU DA VAS KOŠTAJU GLAVE, ILI DA POMOGNU: Stručnjaci otkrivaju koje GLJIVE su NAJOPASNIJE, a koje LEKOVITE!

Sezona gljiva je počela, a evo koje su najzdravije pečurke na našim prostorima, a koje najotrovnije

Objavljeno:

Gljive mogu da budu veoma ukusne i odlično se kombinuju uz različita jela. Takođe, od njih mogu da se prave i lekovita sredstva. Međutim, pored onih jestivih postoje i otrovne. Trovanje više osoba prošle godine u Šapcu diglo je javnost na noge.

Nataša Bižić iz Mikološko-gljivarskog saveza Srbije i Živan Relić iz Ekološko-gljivarskog društva, gostujući na Prva TV objasnili su koje su najzdravije i kako sprečiti trovanje pečurkama.

Kako je na samom početku objasnio Živan Relić iz Ekološko-gljivarskog društva, gljive delimo na jestive, na uslovno jestive - koje treba termički obraditi pre pripreme i otrovne. Dodao je da obični građani ne mogu da prepoznaju koje gljive spadaju u prve dve grupe, već su u tome vični stručnjaci. Prilikom branja i sakupljanja gljiva uvek je poželjno da pođe neko od poznavaoca istih.

Živan Relić
Živan Relić foto: Printscreen/TV Prva

Takođe, Nataša Bižić iz Mikološko-gljivarskog saveza Srbije navela je nekoliko lekovitih gljiva koje rastu na našim prostoroima. To su: čaga, brezova guba i hrastova sjajnica. Najpre, ove gljive nisu jestive, već se od njih prave lekovite tinkture.

Nataša Bižić
Nataša Bižićfoto: Printscreen/TV Prva

Kako su stručnjaci naveli, najopasnija gljiva od koje treba "bežati glavom bez obzira" jeste zelena pupavka. Nalazi se od jula do oktobra, pretežno u listopadnim šumama, naročito ispod hrastova i može da dovede do smrtnog ishoda. Nalazi se od jula do oktobra, pretežno u listopadnim šumama, naročito ispod hrastova.

Momčilo Daljev, predsednik Gljivarskog društva u Novom Sadu, opisuje da zelena pupavka izaziva najveći broj slučajeva trovanja koja se završavaju smrtnim ishodom. Šešir joj je gladak, bez krpica i veoma varijabilne boje, od zelene preko žučkaste pa do smeđe ali uvek sa jačom ili slabijom primesom zelene boje. Listići, drška, prsten i ovojnica su joj beli ali drška često može imati zelene prelive.

02:19

AKO POJEDETE OTROVNE GLJIVE, ZA 5 SATI STE U OZBILJNOM PROBLEMU: Krvarite na sve strane, potom popušta bubreg I ONDA SE DEŠAVA OVO

(Espreso / MONDO / TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.