NAŠI MLADI MATEMATIČARI DONELI 6 MEDALJA SA OLIMPIJADE U TURSKOJ: Upoznajte ih, otkrili su u čemu je KLJUČ! (FOTO)
Mlade nade, Foto: Printscreen/Pink

SVAKA ČAST!

NAŠI MLADI MATEMATIČARI DONELI 6 MEDALJA SA OLIMPIJADE U TURSKOJ: Upoznajte ih, otkrili su u čemu je KLJUČ! (FOTO)

Stefan Šebez otkrio je da je konkurencija bila izuzetno jaka, i da nije bilo lako izboriti ovako dobar plasman

Objavljeno:

Na 40. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (BMO) za učenike srednjih škola, koja se od 8. do 13. maja održava u Antaliji u Turskoj, svih šest takmičara koji su predstavlјali Srbiju, a koji su odabrani na takmičenjima u organizaciji Društva matematičara Srbije i pod pokrovitelјstvom Ministarstva prosvete, osvojili su medalјe, navodi Društvo matematičara Srbije.

Gvozden Lapčević i Mateja Vukelić, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojili su srebrne medalјe, dok su se bronzanim medalјama okitili: Andrija Živadinović - Gimnazija „Svetozar Marković” Niš, Stefan Šebez - Matematička gimnazija Beograd, Vukašin Đinović - Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj” Novi Sad i Aleksandar Višnjić - Matematička gimnazija Beograd.

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju su učestvovali učenici iz 11 zemalјa Balkana, dok je van konkurencije učestvovalo još 11 ekipa iz celog sveta, saopštilo je Društvo matematičara Srbije.

Rukovodioci BMO tima bili su Milјan Knežević, Univerzitet u Beogradu - Matematički fakultet i Vladimir Baltić, VIŠER, Beograd.

Stefan Šebez otkrio je da je konkurencija bila izuzetno jaka, i da nije bilo lako izboriti ovako dobar plasman.

Mirjana Katić, Stefan Šebez
foto: Printscreen/Pink

- Mnogo smo zavoleli matematiku, i drago nam je da radimo i nastavljamo da se takmičimo - rekao je Šebez.

Mirjana Katić direktorka škole, rekla je da je izuzetno ponosna na sve đake koji su svoj talenat iskoristili na pravi način, i stigli do medalja.

- Oni su mnogo dana proveli radeći matematiku, i oni treba da budu uzor. Oni su sjajni drugovi, oni pomažu đacima u svojim školama - rekla je Katić ističući da suština nije u takmičenju, već da se znanje deli sa drugarima.

Mirjana Katić, Stefan Šebez
foto: Printscreen/Pink

Gvozden Lapčević kaže da je kao dete na takmičenja iz matematike išao rekreativno, a onda se, kako je otkrio, rodila Jjoš veća ljubav prema matematici.

- Takmičio sam se u osnovnoj školi, a u osmom razredu sam se zainteresovao za takmičenja. Prijemni za matematičku gimnaziju je bio okej, bilo je 12 zadataka. Dosta je lakše od takmičenja - rekao je on.

02:55

BLIZANCI IZ NIŠA SA 16 GODINA GENIJALCI! Napravili robota MIROSLAVA, a otkrili su nam i zašto se tako zove! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.