GENIJALCI IZ SRBIJE UZELI ŠEST MEDALJA NA OLIMPIJADI: Sledi najveće TAKMIČENJE na svetu!
Medalje / ilustracija, Foto: Aleksander Krsmanovic / Panthermedia / Profimedia

svaka čast!

GENIJALCI IZ SRBIJE UZELI ŠEST MEDALJA NA OLIMPIJADI: Sledi najveće TAKMIČENJE na svetu!

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju su učestvovali učenici iz 11 zemalja Balkana

Objavljeno:

Na 40.Balkanskoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola, koja je od 8. do 13. maja održana u Antaliji svih šest takmičara koji su predstavljali Srbiju osvojili su medalje, pa su se predstavnici Srbije vratili sa dve srebrne i četiri bronzane medalje.

“Na 40. Balkanijadi iz matematike učestvovalo je skoro 200 učenika iz celog sveta, a ne samo zemlja Balkana. Zadaci su bili veoma teški i nije bilo lako osvojiti medalju. Srbija treba da se ponosi jer je svih šest učenika koji su predstavljali našu zemlju su osvojili medalje. Imamo dve srebrne medalje i četiti bronzane ovog puta. Učenici Matematičke gimnazije su osvojili dve bronzane i dve srebrne medalje, a učenik iz Novog Sada iz Gimnazije 'Jovan Jovanović Zmaj' je osvojio bronzanu medalju, kao i učenik iz Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niš”, rekla je za Tanjug direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić.

Medalje / ilustracija
Medalje / ilustracijafoto: Ruslan Kudrin / Panthermedia / Profimedia

Ona je navela da je ovo važna provera pred najvažnije takmičenje u svetu - Olimpijadu iz matematike koje će biti u julu u Japanu.

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju su učestvovali učenici iz 11 zemalja Balkana, dok je van konkurencije učestvovalo još 11 ekipa iz celog sveta. Nagrađeni učenici iz Matematičke gimnazije su Gvozden Lapčević i Mateja Vukelić, koju su osvojili srebrne medalje, zatim Stefan Šebez i Aleksandar Višnjić bronzane medalje, kao i učenik Andrija Živadinović iz Gimnazije „Svetozar Marković” u Nišu - bronzana medalje i Vukašin Đinović iz Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj” takođe bronzana”, rekla je Katić.

“Ja sam osvojio bronzanu medalju i rešio sam prvi i drugi zadatak. Vantakmičarske aktivnosti su bile divne i sjajno iskustvo nosimo. Ja sam počeo od sedmog razreda da se pripremam za sva takmičenja iz matematike”, rekao je Stefan Šebez, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu. On kaže da je nastavio pripreme za Olimpijadu u Japanu.

"Nadam se da ako prođem da ću i tamo ostvariti lepe rezultate. Ove medalje su potvrde za naš rad i posvećenost”, rekao je Šebez.

“Osvojio sam bronzanu medalju. Zadaci su bili lepi, a organizacija sjajna. Ja se za ovo pripremam ceo život, od prvog razreda osnovne škole. Konkurencija je po tradiciju bila jaka. Imamo naše komšije Rumune i Bugare koji uvek ostvaruju sjajne rezultate”, rekao je Aleksandar Višnjić, učenik Matematičke gimnazije.

Bonus video:

09:13

MLADI REPREZENTATIVCI U BOKSU PRED SVETSKO PRVENSTVO: Izneli svoja očekivanja pred predstojeće takmičenje

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.