"DVOJE IZ MLADENOVCA U KRITIČNOM STANJU": Dr Ašanin otkrio kako se osećaju povređeni u masakrima!
Prof. dr Milika Ašanin, Foto: Printscreen/TVPrva

napredak

"DVOJE IZ MLADENOVCA U KRITIČNOM STANJU": Dr Ašanin otkrio kako se osećaju povređeni u masakrima!

Pokazali smo visok nivo profesionalizma, za pola sata smo otvorili šest operacionih sala i istovremeno počeli velike hirurške intervencije

Objavljeno:

Troje povređenih u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" i šestoro povređenih u masakru u Mladenovcu na lečenju su u Urgentnom centru, dok je jedna devojčica još uvek u Tiršovoj. Kakvo je njihovo trenutno stanje i ima li napretka, otkrio je direktor Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije (UKCS) prof. dr Milika Ašanin.

"Što se tiče pacijenata koji su nam došli iz osnovne škole, imamo jednu učenicu koja je sasvim dobro. Pre neki dan su joj urađene intervencije ortopeda mikrohirurga, urađene su intervencije na obe podlaktice. Što se tiče nastavnice, ona je potpuno stabilno. Ona je takođe imala intervenciju na šaci pre nekoliko dana", rekao je prof. dr Ašanin za "Jutro" na Prvoj i otkrio stanje pacijenata iz Mladenovca:

"Što se tiče pacijenata koji su došli iz Mladenovca, tu imamo šest pacijenata u jedinici intenzivnog lečenja. Dvoje pacijenata nam je u dosta teškom stanju i moramo da budemo jako oprezni sa pacijentom koji je primarno primljen u Kliničko-bolnički centar 'Dr Dragiša Mišović'. Oni su ga operisali, urađena je operacija abdomena, a onda je zbog problema sa disanjem i povreda grudi upućen kod nas na dalje lečenje. Sa njim moramo da budemo jako oprezni zato što on ima jednu tešku kontuziju pluća, tako da se ovih dana procenjuje da li će kod njega biti urađena još neka intervencija", rekao je direktor Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.

Milika Ašanin
foto: Printscreen/RTS

Jedan pacijent će se uskoro oporaviti.

"Od svih ležećih pacijenata, jedan pacijent bi uskoro trebalo da pređe na odeljenje. To je pacijent koji je imao povredu urogenitalne regije, ali se još zadržava, jer ima pridružene tromboze u venama donjih ekstremiteta. On će za koji dan preći na odeljenje", rekao je prof. dr Milika Ašanin i dodao da je ovo jedna od najemotivnijih situacija za lekare.

"Ova situacija je pokazala koliko srpsko zdravstvo može da bude uspešno. Nije lako kada se nađete u situaciji da za jedno kratko vreme morate da primite tako veliki broj teško povređenih pacijenata, takvih pacijenata, učenika, dece. Bilo je vrlo emotivno. Pokazali smo visok nivo profesionalizma, za pola sata smo otvorili šest operacionih sala i istovremeno počeli velike hirurške intervencije", rekao je prof. dr Ašanin.

02:31

ŠTA PREDSTAVLJA FINSKI MODEL ZA SPREČAVANJE NASILJA U ŠKOLAMA?

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.