AKO PUTUJETE U OVU ZEMLJU, NE KREĆITE BEZ JEDNE STVARI: Ukoliko ZABORAVITE, ta GREŠKA vas može SKUPO KOŠTATI!
Granični prelaz / Ilustracija, Foto: RINA

OBRATITE PAŽNJU!

AKO PUTUJETE U OVU ZEMLJU, NE KREĆITE BEZ JEDNE STVARI: Ukoliko ZABORAVITE, ta GREŠKA vas može SKUPO KOŠTATI!

Prilikom ulaska u ove zemlje, potrebno je posedovati samo polisu osiguranja od autoodgovornosti koja je izdata od strane domaćeg osiguravajućeg društava i registarske tablice

Objavljeno:

Zeleni karton je obavezan dokument za vozila kojima se ulazi na teritoriju neke od sledećih zemalja: Makedonija, BiH, Turska, Albanija, Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Izrael, Iran, Tunis i Maroko.

Samim tim, ukoliko planirate ili uskoro krećete na letovanje u Grčku, na ovaj bitan papir nikako ne biste trebali da zaboravite.

Ukoliko planirate put u Grčku preko Makedonije – morate posedovati zelenu kartu. Isti je slučaj i sa Crnom Gorom, ukoliko putujete preko Bosne i Hercegovine. Zeleni karton nije potreban vozačima iz Srbije prilikom ulaska u Crnu Goru, koja sa Srbijom ima potpisan poseban bilateralni sporazum.

Na fejsbuk grupi Grčka info, u kojoj ljudi razmenjuju svoja iskustva o letovanju u Grčkoj, povedena je polemika o zelenom kartonu. Pojedini članovi grupe prepričali su svoja negativna iskustva sa makedonske granice na koju su došli bez unapred obezbeđenog zelenog kartona. Istražili smo šta se dešava u takvim situacijama.

Naime, u ovakvim situacijama, kada stignete na granicu sa Severnom Makedonijom, a da pre toga kod svoje osiguravajuće kuće niste obezbedili zeleni karton, on će vas koštati mnogo više nego da ste se unapred pripremili.

Nekim ljudima u pripremi letovanja promakne baš ova "sitnica" pa ih i pre nego što stignu do svog odredišta u Grčkoj, već na makedonskoj granici sačeka neprijatno iskustvo. Iako ista pravila vezana za obaveznost posedovanja zelenog kartona važe već godinama, situacije ovakvog tipa, da na makedonskoj granici platite mnogo više nego što bi vas koštalo da ste ovaj papir obezbedili u Srbiji, nisu retke.

Granica / Ilustracija
Granica / Ilustracijafoto: Tamara Trajković

Šta je ZELENI KARTON?

Zeleni karton se izdaje samo za registrovana vozila sa domaćim registracionim oznakama i znači da, ako svojim vozilom pričinite štetu u inostranstvu, štetu ne plaćate vi, već osiguravajuća kuća čiju polisu autoodgovornosti posedujete. Zeleni karton je, dakle, dokaz da za svoje vozilo imate zaključeno osiguranje auto-odgovornosti kod domaćeg osiguravajućeg društva.

Ovaj dokument se vezuje uz polisu obaveznog osiguranja i na njoj se mora nalaziti broj polise uz koju važi. Osiguravajuće društvo koje je izdalo polisu obaveznog osiguranja izdaje i zelenu kartu. Zeleni karton važi do isteka polise obaveznog osiguranja.

Šta se dešava ako zaboravite zeleni karton i stignete na granicu?

U ovakvom slučaju možete uzeti privremenu polisu AMS osiguranja (na većim graničnim prelazima gde postoje filijale Auto-moto saveza Srbije) na osnovu koje može da se dobije zelena karta. Cena je oko 20 evra, ali ona važi oko 7 dana.

Ukoliko zeleni karton ne izvadite kod svog osiguranja onda plaćate granično osiguranje u Makedoniji (15 dana - 50 eur).

Granica / Ilustracija
Granica / Ilustracijafoto: Tamara Trajković

Većina zemanja ne zahteva zeleni karton

Zemlje koje ne zahtevaju zeleni karton pri ulasku su: Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska, Lihtenštajn, Andora, Norveška i Island.

Prilikom ulaska u ove zemlje, potrebno je posedovati samo polisu osiguranja od autoodgovornosti koja je izdata od strane domaćeg osiguravajućeg društava i registarske tablice.

Bonus video:

00:47

KAKO DA PRAVILNO SERVISIRATE VOZILO PRED PUT!

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.