ZBOG JEDNOG PAPIRA MOŽE DA VAM PRESEDNE CELO PUTOVANJE! Pripremite ga na vreme, inače će da vas KOŠTA SKUPO
Granični prelaz, Foto: Rina

ne zaboravite

ZBOG JEDNOG PAPIRA MOŽE DA VAM PRESEDNE CELO PUTOVANJE! Pripremite ga na vreme, inače će da vas KOŠTA SKUPO

Informišite se na vreme da ne bi bilo neprijatnosti

Objavljeno: 13:02h

Nekako uvek kada putujete automobilom, nametne se pitanje da li je potrebna međunarodna dozvola ili famozni zeleni karton. Nekim ljudima u pripremi putovanja promaknu baš ove "sitnica" pa ih i pre nego što stignu do svog odredišta već na graničnom prelazu sačeka neprijatno iskustvo. Zato ćemo pokušati da vam razrešimo te nedoumice.

Zeleni karton

Zeleni karton je obavezan dokument za vozila kojima se ulazi na teritoriju neke od sledećih zemalja: Makedonija, BiH, Turska, Albanija, Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Izrael, Iran, Tunis i Maroko.

Samim tim, ukoliko planirate ili uskoro krećete na put u neku od gore pomenutih zenalhja, na ovaj bitan papir nikako ne biste trebali da zaboravite.

Ukoliko planirate put u Grčku preko Makedonije – morate posedovati zelenu kartu. Isti je slučaj i sa Crnom Gorom, ukoliko putujete preko Bosne i Hercegovine. Zeleni karton nije potreban vozačima iz Srbije prilikom ulaska u Crnu Goru, koja sa Srbijom ima potpisan poseban bilateralni sporazum.

Granični prelaz
Granični prelazfoto: Tamara Trajković

Šta ako ipak zaboravite?

U situacijama kada stignete na granicu sa Severnom Makedonijom, a da pre toga kod svoje osiguravajuće kuće niste obezbedili zeleni karton, on će vas koštati mnogo više nego da ste se unapred pripremili.

Šta je ZELENI KARTON?

Zeleni karton se izdaje samo za registrovana vozila sa domaćim registracionim oznakama i znači da, ako svojim vozilom pričinite štetu u inostranstvu, štetu ne plaćate vi, već osiguravajuća kuća čiju polisu autoodgovornosti posedujete. Zeleni karton je, dakle, dokaz da za svoje vozilo imate zaključeno osiguranje auto-odgovornosti kod domaćeg osiguravajućeg društva.

Ovaj dokument se vezuje uz polisu obaveznog osiguranja i na njoj se mora nalaziti broj polise uz koju važi. Osiguravajuće društvo koje je izdalo polisu obaveznog osiguranja izdaje i zelenu kartu. Zeleni karton važi do isteka polise obaveznog osiguranja.

Šta se dešava ako zaboravite zeleni karton i stignete na granicu?

U ovakvom slučaju možete uzeti privremenu polisu AMS osiguranja (na većim graničnim prelazima gde postoje filijale Auto-moto saveza Srbije) na osnovu koje može da se dobije zelena karta. Cena je oko 20 evra, ali ona važi oko 7 dana.

Ukoliko zeleni karton ne izvadite kod svog osiguranja onda plaćate granično osiguranje u Makedoniji (15 dana - 50 eur).

Granični prelaz Preševo
Granični prelaz Preševofoto: Uprava carine

Većina zemanja ne zahteva zeleni karton

Zemlje koje ne zahtevaju zeleni karton pri ulasku su: Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska, Lihtenštajn, Andora, Norveška i Island.

Prilikom ulaska u ove zemlje, potrebno je posedovati samo polisu osiguranja od autoodgovornosti koja je izdata od strane domaćeg osiguravajućeg društava i registarske tablice.

Međunarodna dozvola

Međunarodna vozačka dozvola je dokument koji morate da posedujete kada vozite u inostranstvu. Možete da je obezbedite ukoliko već imate domaću vozačku dozvolu, kao i ličnu kartu ili pasoš. Dozvola se može izdati onlajn i ne morate da polažete vozački ispit da biste je dobili.

Dozvola je prevedena na nekoliko jezika i pokriva potrebe većine turista i saobraćajne propise u svetu. Na njoj se nalazi i fotografija koju je potrebno da dostavite prilikom podnošenja zahteva za dokument.

Koje zemlje prihvataju dozvolu?

Lakše je navesti zemlje koje ne prihvataju međunarodnu vozačku dozvolu za turiste. Prihvaćena je u 150 zemalja širom sveta i postoji samo nekoliko zemalja koje je ne prihvataju, kao što su Kina i Brazil.

Kako izgleda dozvola?

Dozvola sadrži vaše lične podatke koji su dovoljni da vas identifikuju u kombinaciji sa drugim dokumentom koji se koristi samo u tu svrhu – kao što je pasoš. To je međunarodni dokument i stoga je napisan na nekoliko jezika, koji se obično koriste u međunarodnim institucijama.

Jezici koji se koriste u dozvoli su engleski, španski, ruski, kineski, italijanski, nemački, arapski i francuski. Ovo je dovoljno za putovanje širom sveta, pošto su ovi jezici službeni ili uobičajeni u većini zemalja.

Koji drugi dokumenti vam mogu zatrebati?

Pored međunarodne vozačke dozvole, potrebno je da ponesete još nekoliko dokumenata. To uključuje domaću vozačku dozvolu, bez koje dozvola nije važeća i pasoš.

Kada je reč o dokumentima vezanim za osiguranje automobila, neophodna vam je zelena karta, tj. međunarodna isprava o osiguranju motornog vozila, koja je dokaz da vozilo poseduje validno osiguravajuće pokriće u toku njegove upotrebe u inostranstvu. Pribavlja se kod osiguravača koji je izdao polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti i traje koliko i polisa obaveznog osiguranja.

Šta raditi u zemljama koje ne prihvataju dozvolu?

Zemlje koje ne prihvataju međunarodne vozačke dozvole dozvoljavaju turistima da voze, ali prvo moraju da dobiju nacionalnu dozvolu.

U većini slučajeva, dobijanje nacionalnu dozvole podrazumeva da ćete morati da položite vozački ispit i možda prođete nekoliko medicinskih pregleda pre nego što budete mogli da vozite.

00:47

KAKO DA PRAVILNO SERVISIRATE VOZILO PRED PUT!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.