STAREŠINE IMAJU ZADATAK, KABINET ISTORIJE DOBIJA POSEBNU NAMENU: Evo kako će izgledati NASTAVA u Ribnikaru!
Vračar, Foto: Petar Aleksić

povratak u školu

STAREŠINE IMAJU ZADATAK, KABINET ISTORIJE DOBIJA POSEBNU NAMENU: Evo kako će izgledati NASTAVA u Ribnikaru!

Dragan Lukić, član Veća za obrazovanje GO Vračar, otkrio je reakcije roditelja o povratku učenika u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar"

Objavljeno:

Učenici Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” bi danas trebalo da se vrate na nastavu sedam dana nakog masakra u kojem je osumnjičeni učenik (13) ubio devet osoba, osmoro đaka i školskog čuvara Dragana. Predlog struke je da se đaci danas vrate na nastavu, ali je ostavljeno na roditeljima da donesu konačnu odluku jer nisu sva deca spremna da se suoče sa događajem koji je uznemirio celu Srbiju.

Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” je na konferenciji za medije saopštio sedam predloga predstavnika odeljenja VII-2. Ovo odeljenje je najviše pogođeno tragedijom koja se dogodila u sredu 3. maja, a Savet roditelja je sačinio sedam predloga koji će pomoći i đacima, i roditeljima i zaposlenima u školi. Dragan Lukić, član Veća za obrazovanje GO Vračar, otkrio je reakcije roditelja o povratku njihove dece u školu. Sednica saveta roditelja održana je sinoć. Pojedini roditelji nisu bili saglasni sa odlukom o povratku u školske klupe, ali prema ranijim najavama, učenici se vraćaju na nastavu po ciklusima.

"Oni su predstavnici svojih odeljenja. Dugo se razgovaralo o ovome. Većina je za to da se deca vrate u svoje okruženje. Nastavnici su imali školsko veće i svi timovi koji se bave psihoterapijom prisutni su da pomognu. Krizni tim zaseda. Dogovor je da danas krenu i da se okupe i održe prvi čas i budu sa razrednim starešinama. Plan je da mlađi razredi krenu od 8-10, a druga smena od 12-14 časova. Tako da su svi danas po dva sata u školi.

Radiće se u četvrtak i petak po rasporedu časova, četiri, pet časova. Važno je da deca dođu da razgovaraju da se zbliže u nesreći. Oni su zreli i družiće se više. Poslušaće savete struke... Deca, koja ne žele da dođu, imaće opravdane sastanke. Svaki roditelj poznaje svoje dete. Neka deca su to videla i doživela. Ulaz će biti iz ulice Svetozara Markovića, a sve je počišćeno da ih ne podseća na nesreću", rekao je Lukić.

Dragan Lukić
Dragan Lukićfoto: Kurir Tv

Prema njegovim rečima, razredni starešina će osmisliti dan. Zvona se neće oglašavati kako ne bi podsećala na iznenađenje.

"Zvono se neće oglašavati da ne bi podsećalo na iznenađenje, ali će se od četvrtka nastava nastaviti. Svi misle da ipak treba krenuti sa renoviranjem škole, da bi deca brže zaboravila to svoje okruženje, tako da, mi smo već pre šest godina stavili u plan da se ova škola renovira. Čeka se tender da se raspiše nabavka i krene sa radovima, a ova je nesreća sve ubrzala. Predlog je da se od učionice gde je počinjen zločin bude memorijalna soba i opomena. Sada je važno da deca izađu iz traume i da ne provode ovoliko vremena na internetu i da budu napolju sa drugom decom", dodaje Lukić.

Upotreba mobilnih telefona biće ograničena, a ulazak u školuće biti obezbeđen. Lukić je pojasnio za šta deca najviše koriste telefone u školi.

"Uvek smo se mučili sa tim kako da zabranimo telefone. Njima telefoni služe za snimanje i tlačenje druge dece, a najviše je problema i vršnjačkog nasilja bilo zbog mobilnih telefona", zaključio je Lukić.

Bonus video:

04:29

STAROSNA GRANICA NE TREBA DA SE SMANJUJE, VEĆ DA SE U POTPUNOSTI UKLONI! Advokat traži promenu krivičnog zakonodavstva

(Espreso /Kurir tv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.