EVO KOLIKI JE POREZ NA ORUŽJE: Građani masovno predaju puške, pištolje i municiju, PREDLOŽENE NOVE KAZNE!
Policija / Ilustracija, Foto: EPA ANDREJ CUKIC

VAŽNO

EVO KOLIKI JE POREZ NA ORUŽJE: Građani masovno predaju puške, pištolje i municiju, PREDLOŽENE NOVE KAZNE!

U javnosti je otvorena i neformalna rasprava o tome treba li podići i porez na registrovano oružje

Objavljeno:

Nakon dva masakra koja su se prošle nedelje desila u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru i u okolini Mladenovca, Ministarstvo unutrašnjih poslova i juče je ponovo pozvalo građane da predaju neregistrovano oružje i municiju u najbližu policijsku stanicu.

Akcija razoružavanja Srbije počela je u ponedeljak i trajaće do 8. juna, a samo prvog dana predato je čak 1.500 komada nelegalnog oružja, 50.000 metaka, preko 100 bombi, zolja i drugog oružja, saopštio je MUP.

Nadležni ističu da pored neregistrovanog oružja i municije građani mogu vraćati i svoje registrovano oružje ukoliko im nije potrebno ili ne žele da ga drže. Podsetimo, u Srbiji, kako je ranije saopšteno, građani trenutno poseduju više od 766.665 komada oružja, od čega 232.310 pištolja i revolvera.

U javnosti je otvorena i neformalna rasprava o tome treba li podići i porez na registrovano oružje koje su vlasnici u obavezi da plaćaju jednom godišnje.

Iznos ovog poreza usklađuje se s godišnjom inflacijom, a prema podacima iz najnovijih izmena Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, trenutno porez za automatsku pušku iznosi 17.280 dinara, za poluautomatsku 6.930, oružje za ličnu bezbednost kategorije B (u koju spada svako vatreno oružje kratko, dugo, poluautomatsko, repetirajuće, jednometno, dvometno, sa olučenim i glatkim cevima osim onog iz kategorije A i C i konvertibilno oružje) za koje je izdata isprava za držanje 4.680 dinara, oružje za ličnu bezbednost kategorije B za koje je izdata isprava za držanje i nošenje oružja (uključujući i oružani list za pravna lica i preduzetnike) 23.350 dinara.

1 / 4 Foto: MUP

Predložene nove kazne

Ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži vatreno oružje za koje se može dobiti dozvola da bude kažnjen kaznom zatvora od jedne do osam godina, dok za ono oružje za koje se ne može dobiti dozvola sledi kazna zatvora od dve do 12 godina

Ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži veće količine oružja ili oružje velike razorne moći da bude kažnjen kaznom zatvora od pet do 15 godina

Ko neovlašćeno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje nema dozvolu nadležnog organa da bude kažnjen kaznom zatvora od pet do 15 godina

Ko neovlašćeno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje ima dozvolu nadležnog organa da bude kažnjen kaznom zatvora od jedne do osam godina

Podsetimo, građani mogu stupiti u kontakt i s najbližom policijskom stanicom i pozvati policiju da dođu po oružje i eksplozivne naprave radi preuzimanja. Nadležni apeluju da oni koji imaju mine i bombe i slične eksplozivne naprave pozovu policiju da po njih dođe da ih ne bi nosili sami u stanicu.

BROJKE

766.665 registrovanih cevi ima u Srbiji

232.310 registrovanih komada pištolja i revolvera

361.716 komada registrovanog lovačkog oružja

64.658 komada registrovanog sportskog oružja

Kako je najavljeno, nacrt novog Zakona o oružju i municiji se očekuje ove nedelje, gde se mogu očekivati novi uslovi, obavezni psihološki pregled za podnosioca zahteva za dozvolu, a biće uvedene i obavezne kontrole na svakih šest meseci ili godinu dana.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.