JAK APEL SOCIOLOŠKINJE NAKON TRAGEDIJE U OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR": "Vraćanje dece u školu može ostaviti traume"
OŠ „Vladislav Ribnikar“, Foto: Stefan Stojanović

važno za sve koji treba da čuju krik!

JAK APEL SOCIOLOŠKINJE NAKON TRAGEDIJE U OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR": "Vraćanje dece u školu može ostaviti traume"

Dotakla se i društvenih mrežama, na kojima se nažalost, već danima šire snimci dece sa oružjem

Objavljeno:

Tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar" ostavila je trag na celom društvu. Deca su veoma uplašena i još uvek ne žele da se vrate u klupe, dok neki od mališana ne smeju da napuste ni svoje stanove. Sociološkinja Jelena Radović kaže da bi povratak za đake mogao da predstavlja veliku traumu, jer su im bolne rane daleko od zalečenih.

Kako je navela, time se deca uvode u retraumarizacija i ponovno preživljavanje nemilih događaja, a prvi korak pre vraćanja u školu je razgovor i rad sa decom. Jelena dodaje da je ovaj slučaj već uticao na nas kako individualno, tako i na kolektivnom nivou.

- Potrebno je izmeštanje iz sredine kako bi prevazišli jezive traume, koje povratkom u klupe mogu da ostave dugotrajne i duboke traume. Stoga jako pažljivo i promišljeno, ali i vrlo brzo treba da reagujemo. Osnovni koraci treba da poteknu iz prodice i institucija. Potrebno je svi zajedno da radimo na tome da stvorimo jedno zdravo društvo - objašnjava sociološkinja za Telegraf.rs.

Dotakla se i društvenih mrežama, na kojima se nažalost, već danima šire snimci dece sa oružjem, navijanje i bodrenje maloletnog K.K. koji je ubio 9 osoba na Vračaru i pretnje tinejdžera da će počiniti isto, te apeluje da kada naiđemo na ovakav tip sadržaja, odmah kliknemo dugme "report", kako za video, tako i za profil osobe.

1 / 29 Foto: Tamara Trajković

- Koji je savet? Naučite svoju decu kako da se ponašaju na društvenim mrežama u trenucima tragedije, krize. Naučite ih to i u svakodnevnom životu. Naučite ih da ne ostavljaju neumesne komentare i da se ne sprdaju sa tuđom tragedijom. Naučite ih da ne budu ishitreni i da razmisle pre nego što bilo šta objave i prokomentarišu. Naučite ih da ne otvaraju profile u tuđe ime. Naučite ih tome šta je ružno, a šta neprihvatljivo ponašanje. Naučite ih šta je saosećanje i šta je empatija. A pre svega, naučite to sebe. I ne zaboravite da je porodica nukleus društva - kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, potrebno je oformiti državno telo sastavljeno od psihologa, sociologa, predstavnika policije, pravosuđa i digitalno obučenog tima koje će se baviti regulisanjem sadržaja na internetu, kako u ime pojedinca, tako i u ime države.

- Telo koje će se baviti prijavama neprimerenog sadržaja na internetu i ukidanjem istog. Telo koje će u ime države komunicirati sa kompanijama/platformama, a apropo ukidanja neprimerenog sadržaja i profila - zaključila je ona.

Podsetimo, K.K. (13) prošle nedelje ubio je osam učenika i domara škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru i ranio 7 osoba, među kojima i nastavnicu istorije. Cela Srbija ostala je zatečena ovim događajem, a dečak koji je počinio krivično delo ne može za njega da odgovara jer u trenutku izvršenja nije imao 14 godina. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predložio je niz mera kako bi se povećala bezbednost u školama, a jedna od njih je i povećano prisustvo policajaca, koji su već počeli sa radom.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.