VREMENSKA PROGNOZA MARKA ČUBRILA DO KRAJA NEDELJE: Ovo se mnogima neće dopasti (FOTO)
Marko Čubrilo, Foto: Printscreen, facebook/markocubrilo

VREME U SRBIJI

VREMENSKA PROGNOZA MARKA ČUBRILA DO KRAJA NEDELJE: Ovo se mnogima neće dopasti (FOTO)

Košava će tokom dana povremeno imati olujne udare, ali će uveče slabiti

Objavljeno:

Marko Čubrilo je objavio najnoviju vremensku prognozu za naredni period. Evo kakvo nas vreme očekuje.

- Danas će pod uticajem ciklona nad središnjom Italijom nad zapadnim, jugozapadnim i većim delom centralnih oblasti regiona preovlađivati oblačno uz čestu pojavu kišpe i grmljavinskih pljuskova, posebno na zapadu i jugozapadu regiona. Nad istočnom polovinom uglavnom suvo i toplije, a u košavskom području i vetrovito.

Ređa pojava lokalnih pljuskova je moguća posle podne na istoku Hrvatske, severoistoku i istoku BiH i krajnjem zapadu Srbije. Košava će tokom dana povremeno imati olujne udare, ali će uveče slabiti. Dnevni maksimum od +12 na krajnjem zapadu do oko +24 ponegde na krajnjem istoku regiona.

Sredinom nedelje će se centar ciklona uzdužnom osom Italije premeštati dalje na istok tako da će i istočni deo našeg reigona ući u njegov hladan sektor ali kako će ciklon do tada znatno oslabiti i njegov uticaj neće biti tolko izražen.

U sredu nad središnjim, a posle podne i uveče i nad istočnim delovima regiona nestabilno uz lokalne pljuskove koji će nad severnim, središnjim i istočnim delovima reigona očekuju i u četvrtak, posebno pre podne. Vetar će od sutra okrenuti na severni smer ali će samo u zoni pljuskova na kratko biti jak. U četvrtak dnevni maksimum u neznantom padu na istoku regiona, a u manjem porastu na zapadu rigiona i trebao bi se kretati od +14 do +19 stepeni Celzijusa.

U petak i za dolazeći vikend se računa na jačanje grebena anticiklona te će preovlađivati suvo, pretežno sunčano i umereno toplo vreme uz dnevni maksimume uglavnom do +17 do +22, a lokalno do +24 stepena Celzijusa.

Početkom sledeće nedleje ka nama bi trebala stići nova količina vlažnog i nestabilnog vazduha koja bi uz razvijanje sekundarnog ciklona nad Italijom ovog puta padavine trebala doneti većem delu regiona te bi posle 09.05. ušli u period nestabilnog vremena sa temperaturama oko ili malo ispod proseka.

Sinoptika bi sve do polovine mrseca mogla podržati relativno nestabilno i ne posebno toplo vreme nad našim delom Evrope. Dva polja anticiklona, jedno nad zapadom Rusije i drugo nad jugozapadom Evrope bi nad ovim predelima donosili suvo i stabilno vreme. Između ta dva sistema bi postojao “koridor” kretanja vlažnog i nestabilnog vazduha koji bi se preko Velike Britanije, središnje Evrope i Alpa premeštao ka našem regionu.

Za sada sve do pred sam kraj maja nema signala za pojavu maksimuma koji bi bili blizu ili preko +30 stepeni Celzijusa.

Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite države prognostičke zavode - objasnio je Čubrilo na svom Facebook profilu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.