NI ELEKTRIČNE CIGARETE U ZATVORENOM: Zakon o ZABRANI PUŠENJA do KRAJA GODINE! U 2 SLUČAJA bez DUVANA i na OTVORENOM
Cigarete, Foto: Tamara Trajković

zakon

NI ELEKTRIČNE CIGARETE U ZATVORENOM: Zakon o ZABRANI PUŠENJA do KRAJA GODINE! U 2 SLUČAJA bez DUVANA i na OTVORENOM

Kako poručuju iz Ministarstva zdravlja, ustupaka neće biti

Objavljeno:

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, kao što su kafići, restorani, kafane i svi ostali objekti zatvorenog tipa, koji nisu bili predviđeni 2010. godine, kada je Srbija dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, očekuje se da zaživi u praksi do kraja godine. Nacrt zakona za sada predviđa i zabranu pušenja na stadionima, autobuskim stajalištima, što predstavlja i zabranu na otvorenom, te nakon što prođe javnu raspravu, Vladu i Skupštinu, on može biti usvojen.

Kako poručuju iz Ministarstva zdravlja, ustupaka neće biti, jer duvanski dim je štetan, a cilj svega je zaštita zdravlja stanovništva. Sve isto važiće i za elektronske cigarete.

Dr Jelena Janković, pomoćnica ministarke zdravlja, za "Blic" kaže da je Nacrtom izmene Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima predviđena zabrana korišćenja duvanskih proizvoda u svim zatvorenim prostorima i nekim otvorenim prostorima u kojima pušač može ugroziti druga lica.

- Konačnu verziju Nacrta izmene Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima imaćemo posle završene javne rasprave. Duvanski dim je štetan za sve one koji ga udišu, bez obzira da li su pušači ili nepušači. Ne postoji nijedan opravdan razlog da bi se pravili ustupci - kaže za "Blic" pomoćnica ministarke zdravlja.

Restoran
Restoranfoto: Profimedia

Naime, od kako je odjeknula vest da će se u Srbiji zabraniti pušenje u zatvorenim prostorima što podrazumeva ugostiteljske objekte, ali i neke otvorene, poput autobuskih stajališta ili stadiona, na ovu vest burno su odreagovali ne samo pušači, već i ugostitelji koji navode da dobar deo njihovih gostiju čini upravo ova grupacija ljudi.

Ipak, postoji i drugo mišljenje, da to nije baš tako, jer mnogi ne mogu da posećuju ugostiteljske objekte upravo iz razloga jer ne podnose dim, bez obzira na improvizovanu podelu na "pušački" i "nepušački" deo.

"Zabrana pušenja je neophodna mera"

Lekari navode da je zabrana pušenja u zatvorenim prostorima neophodna, kako bi se sačuvalo zdravlje stanovništva i apelovalo na njih, jer od svih onkoloških bolesti u Srbiji, rak pluća ima najveću incidencu i najveći mortalitet. To je bolest, kako objašnjavaju lekari, zbog koje smo u ozbiljnom problemu, jer više od trećine odraslog stanovništva Srbije su pušači. Takođe, pušenje izaziva i niz drugih zdravstvenih problema.

- Većina duvanskih proizvoda sadrži nikotin. Dim iz cigareta sadrži stotine drugih hemikalija od kojih veliki broj može prouzrokovati razne vrste raka. Pored nikotina, dim cigarete sadrži i ugljen-monoksid, a pomenuću neke od štetnih materija: katran, nikotin, aceton, amonijak, arsenik, benzen… U cigaretama se nalazi i katran koji je povezan sa pojavom nekoliko vrsta raka i prouzrokuje oštećenje pluća. Svaki put kada udahnete dim cigarete u vaša pluća dospeva veliki broj različitih štetnih materija iz duvana, papira i aditiva koji se dodaju duvanu radi poboljšanja arome, boje, stabilnosti ili nastaju njegovim sagorevanjem. Za mnoge od njih dokazan je kancerogeni efekat - kaže Jankovićeva za "Blic".

Govoreći nedavno o najavi Zakona o zabrani pušenja ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izjavila je da je za donošenje takvog zakona potrebna podrška cele Vlade.

- Ja se iskreno nadam da će u toku ove godine biti donet taj zakon, ali moramo ga zaista dobro pripremiti. Svi se plaše nekakvog udara, ali ne zaboravite da dve trećine ljudi su nepušači. Oni ne mogu da dolaze u te zatvorene prostore upravo zato što im smeta dim - izjavila je Grujičić.

Kampanja Ministarstva zdravlja

Kako bi se shvatio značaj uvođenja ovog zakona, Ministarstvo zdravlja će sprovesti kampanju kako bi pušačima, ali i svima ostalima, pa i onim potencijalnim pušačima pojasnili koliko je duvanski dim štetan.

- Preventivni rad sa pacijentima svih uzrasta, o važnosti zdravih stilova života, koji isključuju pušenje, informacija o štetnosti konzumiranja duvanskih proizvoda kako za pušača, tako i za nepušača. Očekujemo da će biti uključeni svi zdravstveni radnici, udruženja, ali i mediji. Ljudski život je najvažniji i treba razmišljati da je potrebno sačuvati zdravlje i ni na koji način ne ugrožavati prava drugih lica na životnu i radnu okolinu bez duvanskog dima. Ugostiteljima će pristići novi korisnici usluga: roditelji sa decom, nepušači i svi oni koji su ugostiteljske objekte izbegavali zbog štetnog dejstva duvanskog dima - kaže Jankovićeva za "Blic".

Ukoliko sve prođe kako je planirano, posle javne rasprave, Vlade, Skupštine, ali i kampanje u narednim mesecima, zakon bi mogao biti usvojen.

-U skladu sa svim procedurama za usvajanje zakona, koje uključuju mišljenje svih subjekata, javnu raspravu, analizu efekata i slično - dodaje Jankovićeva.

Lekari podržavaju uvođenje zakona

Lekari podržavaju uvođenje ovog zakona, jer pušenje može uticati na razvoj bolesti, pre svega karcinoma.

- Preko 90 odsto obolelih su od raka pluća, od hronično opstruktivne bolesti pluća su upravo pušači. Naravno, ima i bolesti koje nisu u vezi sa pušenjem. Svako ko prestane da puši je za sebe uradio najbolju stvar. Na taj način su sprečili da u jednom udahu dima unesu nekoliko desetina kancerogenih supstanci i hemijskih jedinjenja koje deluju ne samo na pluća, već i na naš krvotok, kao i na sve druge organe - rekao je nedavno za "Blic" dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju KCS.

Takođe, uvođenje ovog zakona nedavno je podržao i direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, Fabio Skano koji je izjavio da bi želeo da naša zemlja postane "zemlja bez duvanskog dima u zatvorenom".

- Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja nemate ništa. Svako može da doprinese promociji zdravlja. Ako imam jednu želju za srpski narod, to je da svako od nas doprinese zdravlju tako što će Srbija u budućnosti postati zemlja bez dima u zatvorenom prostoru. To je jedan veliki savet u pogledu javnog zdravlja i nešto što je vrlo važno da Srbija ostvari, izjavio je Skano za Tanjug.

Podsetimo, Srbija je još 2010. godine dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, te je ovim zakonom zabranjeno pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prevozu, ali su tada ugostiteljski objekti izuzeti.

Šta je do sada poznato?

Pušenje će prema sadašnjoj verziji Nacrta zakona biti zabranjeno u:

Restoranima

Kafanama

Kafićima

Svim objektima zatvorenog tipa

Na autobuskim stajalištima

Stadionima

Bonus video:

01:05

RODITELJI, PAŽNJA! Za sindrom iznenadne smrti novorođenčeta krivi pušenje i spavanje na mekom (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.