"PRVO SAM POMISLIO DA JE JAVNO STRELJAMO": Dr Antonijević o skandalu koleginice iz "Narodnog fronta"
Foto: PRINTSCREEN/TIKTOK, PRINTSCREEN/YOUTUBE

skandal

"PRVO SAM POMISLIO DA JE JAVNO STRELJAMO": Dr Antonijević o skandalu koleginice iz "Narodnog fronta"

A da li je uopšte moguće naći razumno objašnjenje za ovakav postupak koji je zgrozio Srbiju? Šta kažu lekari, šta pravna struka, a šta psiholozi?

Objavljeno:

Instrumentarka iz GAK-a Narodni front je po hitnom postupku suspendovana, a protiv nje je pokrenut I disciplinski postupak. Ona je na društvenim mrežama objavljivala snimke na kojima se vide porodilje u operacionim salama. Takođe je uživo prenosila porođaj carskim rezom pozivajući pratioce da postavljaju pitanja.

A u međuvremenu, ponovo se na Tik Toku, oglasila medicinska sestra koja je objavljivala uživo sve što se dešava u operacionoj sali te zdravstvene ustanove i navela da je snimak nastao nenamerno. Ona je navela da su u noćnom dežurstvu svi svesni da je zabranjena upotreba mobilnog telefona u sali, ali kako su nju i njene kolege pozvali za hitan carski rez, samo je telefon ostavila prislonjen o rešetku za rukavice, nesvesna da se upalila kamera koja je prenosila uživo prenos na Tik Toku.

Kako navodi, pre poziva u salu, ona i njene kolege gledali su Tik Tok i to je poslednje ostalo uključeno, a iz snimka se vidi da niko u sali nije bio svestan da odloženi telefon vrši prenos uživo.Tvrdi da je snimak nastao spontano i ujedno se izvinjava snimljenoj pacijentkinji kojoj je povređena privatnost, njenoj porodici kao i široj javnosti.

A da li je uopšte moguće naći razumno objašnjenje za ovakav postupak koji je zgrozio Srbiju? Šta kažu lekari, šta pravna struka, a šta psiholozi?

Odgovore su u razgovoru dali dr Borislav Antonijević iz GAK "Narodni front", advokat Marko Anđelković Slijepčević i psiholog Bojana Šlajmer.

Dr Antonijević je na početku razgovora izrazio zaprepašćenje i ljutnju, kao reakciju, nakon nemilog događaja.

- Svi mi imamo nagon da reagujemo jako burno. I ja sam sebi rekao treba da dobije otkaz, me ne, da je streljamo, da je javno vešamo, da je vežemo za konje i raščerečimo, i onda sam stao i rekao - ko smo mi da sudimo? Čemu nas uči naša pravoslavna vera? Bog sudi. Da li je naše da lečimo simptom i posledicu, ili uzrok? Da li se neko zapitao zašto se ovakve stvari dešavaju? - pita se Antonijević, pa nastavlja.

07:00

Tri aspekta odgovornosti po instrumentarku koja je zgrozila javnost

- Živimo u zemlji rijalitija. Živimo u zemlji gde nam najeminentinije ustanove, više liče na cirkus, nego na ozbiljnu ustanovu. Mislim da bi javnost trebalo da zna da ta medicinska sestra kao deo operativnog tima, i hiljade operacija u kojima je učestvovala, nakon 20 godina radnog iskustva - ona je neizostavni deo operativnog tima bez koje operacija ne može da se izvrši, a da je upotreba telefona najstrože zabranjena - kazao je Antonijević.

Šlajmer se nadovezala, komentarišući moguće razloge zbog kojih je medicinska sestra snimila operaciju.

- Skoro da je nemoguće da je telefon postavljen tako - slučajno. Vidimo da je telefon namenski postavljen. Ovde postavljamo sledeća pitanja: Odakle smelost? Šta ona radi u tom trenutku? Da li je ona skoncentrisana na posao? Ovo je jedna ozbiljna operacija, sa jedne strane, a sa druge strane kako mi možemo da opišemo tu ličnost? Da li ona želi da zaradi na Tik toku? Da li je ta osoba infantilna? Jer, danas, sutra, svako će se zapitati šta se dešava kada smo pod anestezijom? Treba puno vremena da se vrati to poverenje - rekla je Šlajmer.

Sa pravne strane, Slijepčević poručuje da bi bolje po medicinsku sestru bilo da nije dala naknadni izveštaj.

- Ona je trebalo da potraži pravnu pomoć i da ne daje nikakvu izjavu. Javljaju se tri aspekta, kao posledica. Prvi je radno - pravni aspekat, odnosno radno pravna odgovornost, gde će se, utvrditi da li se radi o težoj, ili blažoj povredi odgovornosti i sankcionisati. Drugi aspekt je građanska odgovornost, odnosno pravo na naknadu štete, jer vi ne smete ništa objaviti bez saglasnosti onog koga snimate. Treći aspekt je krivična odgovornost, jer je to izvršeno u toku dužnosti. Znači nije isto da li ste vi prolaznik koji snima nešto, ili ova situacija. Neko vam je dao svoje poverenje. Ona će se susresti sa krivičnom odgovornosti, zbog čega će onaj koji je bude branio imati mnogo manji manevarski prostor, zbog njene naknadne izjave - ukazao je Slijepčević.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.