ŽENA KOJA NOSI OVO IME SMATRA SE POSEBNOM: Simbolika je JEDINSTVENA i DIVNA!
Imena, Foto: Printscreen/Instagram/david.a.barabash

ŽENSKO IME

ŽENA KOJA NOSI OVO IME SMATRA SE POSEBNOM: Simbolika je JEDINSTVENA i DIVNA!

Da li biste voleli da vaša ćerka poseduje ove osobine?

Objavljeno:

Vlastito žensko ime Emilija, ime je koje se naziva „biblijskim“ i/ili pravim hrišćanskim imenom, i poreklom je od latinske reči „aemulus“ što bi u jasnom ili bukvalnom prevodu imalo značenje „protivnica, suparnica ili neprijateljica“.

Neki etimolozi veruju da ime Emilija potiče od muškog vlastitog imena Emilijan i da je i njegova „izvedenica“ u ženskom obliku vlastite imenice.

Ime Emilija je veoma rasprostranjeno u svim slovenskim zemljama, a pre svega u onima u kojima je predominantna pravoslavna veroispovest – tako je ime najčešće u Hrvatskoj; Letoniji; Litvaniji; Sloveniji; Poljskoj; Bugarskoj; Srbiji; Makedoniji; Rusiji ili Ukrajini.

Devojčica / Ilustracija
Devojčica / Ilustracijafoto: Ekaterina Pereslavtseva / Alamy / Alamy / Profimedia

Sa druge strane, ime Ema ima nekoliko teorija o svom poreklu, od kojih je svaka na svoj način tačna i ne može se sasvim „opovrgnuti“.

Naime, smatra se da je ime Ema, skraćenica ili hipokoristika od imena Emilija u Srbiji ili u Republici Srpskoj, odnosno od imena Emina ili Emira u Bosni i Hercegovini, te od reči Emili ili Emily kod Hrvata.

Druga teorija o poreklu ovog imena, a za koju se pretpostavlja da je mnogo pouzdanija i tačnija, govori u prilog poreklu imena Emilija od imena Ema koje je nastalo od germanske reči „ermen“; „ermana“; „irman“, ili od reči „ermanischen“, sa značenjima „kompletna, cela, sveopšta, sveobuhvatna i/ili celokupna i sasvim kompletirana“.

Značenje imena Ema od koga se i veruje da je nastalo ime Emilija, može da se protumači prema trećoj teoriji kao „žena koja je univerzalna i posebna“, ili pak kao „ona koja je kompletna kao osoba“; „žena koja je zrela i svesna sebe“; „ona koja je jedinstvana celina“; „žena koja je jedna, jedina i jedinstvena“.

Da li biste voleli da vaša ćerka poseduje ove osobine?

Bonus video:

00:51

REKA MORAVA JE DOBILA IME PO SLOVENSKOJ BOGINJI! Značenje njenog imena će vas ŠOKIRATI, i dan danas uteruje strah u kosti

(Espreso / Aska.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.