OVO MUŠKO IME UOPŠTE NIJE POPULARNO U SRBIJI, A IMA NEKOLIKO ZNAČENJA: Ne zna se koje je LEPŠE
Dečak, Foto: Profimedia

značenje imena

OVO MUŠKO IME UOPŠTE NIJE POPULARNO U SRBIJI, A IMA NEKOLIKO ZNAČENJA: Ne zna se koje je LEPŠE

Verovalo se da bi svakom Marjanu trebalo pokloniti poverenje i ljubav, jer je i sam oličenje moralne čistote, dobrote i vernosti

Objavljeno:

Iako ne spada u imena koja roditelji često daju svojoj deci, ime Marjan se lako pamti jer podseća na jedno od najčešće davanih ženskih imena tokom istorije civilizacije - Marija.

Postoji više teorija o nastanku i značenju imena Marjan.

Po jednoj od njih, ovo ime vuče poreklo iz aramejskog jezika i u prevodu znači "Gospod". Smatra se da je nastalo u sedmom veku i da je odmah postalo popularno na prostorima današnje Srbije, Bugarske i Severne Makedonije.

Verovalo se da bi svakom Marjanu trebalo pokloniti poverenje i ljubav, jer je i sam oličenje moralne čistote, dobrote i vernosti.

Beba
foto: Mitar gavric / Alamy / Alamy / Profimedia

Po drugoj teoriji, Marjan je ime latinskog porekla i znači "morski".

Postoji i treća teorija o nastanku i značenju imena Marjan i vezana je za Egipat. Naime, smatra se da je ime Marjan nastalo od spoja reči "mry" što znači voljen i imena egipatskog boga plodnosti Amona, pa bi se u tom kontekstu ime Marjan moglo tumačiti kao ime koje će poneti osoba koja je miljenik Boga.

Ime Marjan i danas je prisutno u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, a ređe u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Doduše, u Srbiji nije naročito popularno.

Ukoliko poznajete nekog Marjana, pošaljite mu ovu priču o simbolici njegovog imena.

(Espreso/Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.