OVA MOĆNA BILJKA JE BAŠ TRAŽENA, A KOD NAS JE IMA U IZOBILJU: Mnogi nisu ni svesni KOLIKO JE KORISNA!
Sremuš, Foto: RINA

DIVLJA

OVA MOĆNA BILJKA JE BAŠ TRAŽENA, A KOD NAS JE IMA U IZOBILJU: Mnogi nisu ni svesni KOLIKO JE KORISNA!

Oni koji su iskusili njegova dobra svojstva koriste ga na razne načine

Objavljeno:

Sezona je branja sremuša koji se vekovima koristi u ishrani i tradicionalnoj medicini. Sremuša ovih dana ima i u valjevskom kraju, na padinama Povlena, gde se već skoro deceniju u selu Donjem Taoru govori o značaju ove biljke.

Na padinama Povlena ovih dana možete osetiti miris sremuša, divljeg belog luka koji lekovito utiče obnavljanje organizma. Nadaleko je poznat i kao”medveđi luk” jer ga prema legendi i medved nakon prvo potraži kako bi se okrepio nakon zimskog sna.

Sremuša ove godine ima u izobilju u ovom periodu kao retko koje godine ranije zbog vremenskih uslova. Nažalost malo je onih koji ga beru, ali izgleda još manje onih koji ga koriste i konzumiraju, a izuzetno je zdrav i može se koristiti i kao salata.

Na to ukazuju i entuzijasti iz Valjeva i povlenskog sela Donjeg Taora, koji već 9 godina govore o značaju sremuša, šireći slogan zdravo, čisto, lekovito.

„Pa ne znam, nešto nije narod navikao zdravo da živi, zavukli su se u grad teško im da dođu da naberu malo, znaš. Može da se pravi u sto specijaliteta“, kaže Jovan Sipić iz PSD "Magleš" iz Valjeva.

1 / 4 Foto: RINA

Prirodi i sremušu mnogi su se vratili u vreme pandemije. Oni koji su iskusili njegova dobra svojstva koriste ga na razne načine.

„Stavaljam ga svugde i u salate, namaze, razna jela, pite i svuge i ja ga koristim stvarno puno, mada naš narod nema toliko naviku“, navodi Jelena Birčanin iz Valjeva.

„Korona i sve ono što nam se dešavalo su nam dali za pravo da smo sa biljkom sremuš pogodili, jer biljka sremuš je biljka koja čisti organizam“, kaže Vlado Dodović iz Klub Ars Nova Valjevo.

U zdravijem načinu života, na koji nas je opomenula pandemija, sremuš u ishrani, morao bi zauzeti važnije mesto. Ako bi ga još sami ubrali efekat po naše zdravlje bi bio potpun.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.