NEKOLIKO ZMIJA VIĐENO U BEOGRADSKOM NASELJU, MEŠTANI U STRAHU: Ovo NIKAKO NE TREBA DA RADITE ako naiđete na NJIH
Zmija, Foto: Aleksandra Čolić

PROLEĆE IH RAZBUDILO

NEKOLIKO ZMIJA VIĐENO U BEOGRADSKOM NASELJU, MEŠTANI U STRAHU: Ovo NIKAKO NE TREBA DA RADITE ako naiđete na NJIH

Nije neobično da se zmije pojavljuju i u urbanim sredinama

Objavljeno: 22:32h

Topli i sunčani aprilski dani izmamili su i gmizavce iz njihovih skrovišta. Žitelje Borče uplašila je prošle nedelje zmija dugačka više od jednog metra, a zmije su u ovom naselju prethodnih dana viđene više puta. Iako u Beogradu ne žive opasne i otrovne zmije, već se radi o bezopasnim belouškama svejedno njihova pojava izaziva prirodan strah kod ljudi.

Iz JKP "Veterina Beograd" ranije su objasnili da je zmijama, koje su hladnokrvne životinje, neophodna pogodna spoljna temperatura za njihov metabolizam i obavljanje redovnih aktivnosti. Tako sa rastom spoljne temperature zmije postaju aktivnije, u suprotnom one usporavaju sve svoje procese.

Kao što smo već rečeno, zmije u Beogradu ne spadaju u otrovne, međutim ne preporučuje se da im građani prilaze, a naročito da ih ubijaju, jer su one i zakonom zaštićene.

Kazna za ubijanje zmije se kreće od 14.000 do 100.000 dinara jer se one smatraju korisnim životinjama. Zmije jedu glodare i tako pomažu ljudima da se reše ovih štetočina.

Iako je susret sa njima iznenadan, praksa pokazuje da se retko završava napadom zmije. Pa tako, ako je ne diramo, može jedino da nas uplaši.

Zmije kojih ima u Beogradu i okolinu nisu otrovne, ne treba ih gurati štapom ili udarati. Ukoliko nemate mogućnosti da ih bezbedno udaljite, recimo ušla vam je u stan, na terasu, najbolje je da se samo sklonite ukoliko vas ona plaši i pozovete "Veterinu Beograd", istakli su za Beograd na Blic iz "Veterine Beograd".

Zmija
foto: Profimedia/Odilon Dimier

Otrovnicama Beograd nije prirodno stanište

Opasne i otrovne zmije u Beogradu mogu se naći samo nelegalno, odnosno ukoliko je privatno lice drži u terarijumu, a ona odatle nekako pobegne. Drugi način na koji takve zmije pronađu put glavnog grada jeste što se ušuškaju u motorni prostor privatnog vozila, gde im je toplo, i onda slučajno budu prevezene iz planinskih područja. Što se već i dešavalo. Jedna od takvih slučajeva je kada je u Bulevaru Despota Stefana pronađena otrovnica - poskok.

Tada je ekipa "Zoohigijene" odnela zmiju otrovnicu u Zoološki vrt, gde je privremeno bila smeštena jer oni jedini imaju uslove za držanje takvih životinja, pre nego što je vraćena u prirodno stanište.

"Zmije vole toplo, proleće ih je razbudilo"

Nije neobično da se zmije pojavljuju i u urbanim sredinama.

"Bilo je pojava u centru Beograda i ujeda čak, poskok je bio u pitanju. Inače, ti gmizavci napadaju čoveka samo iz straha i samo ukoliko su ugrožene ili ih nagazite - kaže dr Rastko Ajtić, stručnjak za zmije.

Sada, sa toplim i sunčanim vremenom veće su šanse da ih vidimo, jer one sada izlaze da se "sunčaju".

Ajtić objašnjava da u rano proleće mužjaci izlaze da bi spermatozoidi sazreli zato najpre viđamo mužjake po gradu kako se sunčaju.

- Moraju da se sunčaju i tada je moguće videti ih na kamenjaru. Kada je povoljna temperatura, zmije traže skrovište, hranu i mesto za sunčanje - ističe Ajtić.

Zmija
foto: Profimedia

Pri susretu sa zmijom koja nije otrovna, ko se ne plaši može je i nogom dotaći, a ona će samo otići svojim putem.

- Kod nas ima 10 vrsta zmija, tri su otrovne, poskok, šarka i planinski šargan, koji naseljava visoke planinske pašnjake, ima je na Prokletijama i na Dinarskom luku - kaže Ajtić i dodaje da je najraširenija vrsta u Srbiji je poskok.

Šarka je specifična, voli hladna staništa, ostala je na Kopaoniku, Vršačkim planinama, nekada je bila na Fruškoj gori. Šarku su imali i Posavina i Podunavlje, ali se zadržala samo po nekim enklavama.

Šta da radite ako usred grada vidite zmiju

Jedina prava adresa je Komunalna zoohigijena, pri JKP "Veterini Beograd".

Oni se nalaze u Bulevaru despota Stefana 119, a možete ih kontaktirati na sledeće telefone: 011/329-3099 (radnim danima od 07 do 22, vikendom od 07 do 15 i praznicima od 08 do 13)

Dežurni telefoni: 062/809-0334 (radnim danima od 07 do 15), 063/549-161 (radnim danima od 22 do 07, vikendom od 15 do 07) Radno vreme: 24 sata sedam dana nedeljno.

Bonus video:

00:10

Zmija na stazi kod hotela Jugoslavija

(Espreso/ Blic/ Kristina Radosavljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.