METEOROLOG ĐURIĆ UPOZORIO: U Srbiji će padati "PRLJAVA" kiša!
Đorđe Đurić, Foto: TV PINK PRINTSCREEN

stiže pesak iz sahare

METEOROLOG ĐURIĆ UPOZORIO: U Srbiji će padati "PRLJAVA" kiša!

U ovom času sve više jača ciklon iznad Jadranskog mora

Objavljeno:

Posle dužeg niza veoma hladnog vremena, današnji dan u Srbiji je pravi prolećni. Nažalost, već od sutra sledi jače pogoršanje vremena, a sa severa Afrike stići će i čestice peska iz Sahare.

Današnje jutro u Srbiji osvanulo je vedro i hladno. U delovima severoistočne, jugoistočne, južne i zapadne Srbije i na višim planinama bilo je i mraza. Temperatura u Vršcu i u Velikom Gradištu opala je na ispod 0°C. U ostalim predelima Srbije minimalne temperature bile su iznad 0°C, ali je i u mnogim tim predelima zabeležen mraz na 5 cm iznad tla.

U nastavku jutra vrlo brzo je otoplilo, tako da je već ovog prepodneva u svim predelima Srbije bilo toplo, a oko podneva su već ponegde dostigle i 20°C.

U nastavku dana očekuje se pretežno sunčano i relativno toplo za ovo doba godine.

Maksimalna temperatura biće od 18°C u Somboru i Negotinu do 24°C u Valjevu i u Loznicu, u Beogradu 22°C. U ostalim predelima Srbije maksimalna temperatura biće uglavnom od 20 do 22°C.

U ovom času sve više jača ciklon iznad Jadranskog mora. On će pred kraj dana doneti Srbiji povećanje oblačnosti i pojačanje jugoistočnog vetra, a tokom petka u košavskom području i na planinama jugoistočni vetar imaće i olujne udare.

Već u toku noći u severozapadnim, a u petak i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kako će se Srbija nalaziti u prednjem sektoru ciklona, biće izraženo i jugozapadno visinsko strujanje, pa će do Srbije i našeg područja stizati i čestice peska iz Sahare.

Pesak iz Sahare
Pesak iz Saharefoto: Stefan Stojanović

Dakle, u petak i tokom vikenda kiša koja bude padala u Srbiji, sadržaće čestice pustinjskog peska, pa će ona biti "prljava", a ova pojava najviše će biti vidljiva na vozilima.

Ciklon će i tokom vikenda, ali i početkom sledeće sedmice donositi Srbiju kišu i pljuskove sa grmljavinom. Ipak, najsunčanije očekuje se u subotu i tada se očekuju i duži suvi periodi.

U ponedeljak će tokom dana centar ciklona odmaknuti malo istočnije od Srbije ka oblasti Karpata, pa će početi da duva severozapadni vetar.

Maksimalna temperatura u petak biće od 12°C na severozapadu Vojvodine do 20°C na jugoistoku Srbije, a tokom vikenda od 15 do 20°C. Nešto svežije biće u prvoj polovini sledeće sedmice.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 15 do 20°C, vidimo da će tokom predstojećih praznika biti uglavnom oko prosečnih vrednosti.

Prema trenutnim prognozama, stabilzacija vremena ne očekuje se do 20. aprila, pa će kiša do tada biti skoro svakodnevna pojava.

Bonus video:

02:34

TREBA LI DA SE PLAŠIMO CRVENIH KIŠA? Sagovornici Kurir televizije: Ovako se možete zaštititi od KANCEROGENIH PM čestica u vazduhu

(Espreso / Telegraf.rs, Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.