PROFESOR KOČOVIĆ TVRDI DA JE PROSEČNI SRBIN PAMETNIJI OD VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Rezultati NJEGOVOG ISTRAŽIVANJA!
Veštačka inteligencija, Foto: Printskrin Happy TV

ISTRAŽIVANJE

PROFESOR KOČOVIĆ TVRDI DA JE PROSEČNI SRBIN PAMETNIJI OD VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Rezultati NJEGOVOG ISTRAŽIVANJA!

Plašite li se da će vas roboti uskoro zameniti?

Objavljeno:

Da li će veštačka inteligencija jednog dana potpuno moći da nas prevari da pomislimo da je u pitanju čovek? O tome govore gosti emisije "Jutro" na TV Prva.

Plašite li se da će vas roboti uskoro zameniti? Za taj strah razloga nema, jer je i prosečni Srbin pametniji od veštačke inteligencije.

To pokazuje poslednje istraživanje. Da li će tako i ostati? Mogu li roboti jednog dana da dostignu našu pamet i da li će u tom slučaju želeti da oni postanu gospodari?

1 / 5 Foto: Iryna Khabliuk / Alamy / Alamy / Profimedia

O ovoj temi, za TV Prva govore profesor informacionih tehnologija Petar Kočović i profesor na Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" Andrej Čoha.

Profesor Kočović je istakao da je sproveo test kako bi utvrdio koliko je veštačka inteligencija – zaista inteligentna. Ostvareni rezultati pokazuju da, bar u ovom trenutku, AI i roboti su nam se približili, ali smo i dalje pametniji od njih.

Petar Kočović
Petar Kočovićfoto: Printscreen/Youtube/Novojutro

ChatGPT je na njegovom testu dobio indeks 85, dok su nedavna istraživanja koeficijenta inteligencije pokazala da Srbi imaju indeks 87.

S druge strane, profesor Čoha ističe da je proces učenja veoma kompleksan i ne veruje da će veštačka inteligencija u potpunosti zameniti čoveka.

"Veštačka inteligencija za sada ne može da uči, u smislu sticanja novih iskustava... Učenje je veoma kompleksna stvar, ako želimo da toi rade roboti ili sutra androidi, tu mora da se uključi mnogo širi konsenzus", kaže Čoha za TV Prva.

Bonus video:

03:41

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA JE NEPREDVIDIVA

(Espreso / Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.