Preminuo Živadin Mitrović, dugogodišnji urednik i novinar Studija B
Živadin Mitrović, Foto: Youtube/Printscreen/D KOJ

SAOPŠTIO UNS

Preminuo Živadin Mitrović, dugogodišnji urednik i novinar Studija B

Živadin Mitrović rođen je 12. februara 1947. godine u Maloj Sugubini

Objavljeno:

Dugogodišnji novinar i urednik Studija B Živadin Mitrović preminuo je juče u 76. godini, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Živadin Mitrović rođen je 12. februara 1947. godine u Maloj Sugubini kod Trstenika, azavršio je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu, a i njegov novinarski rad temeljio se na izveštavanju o umetničkom stvaralaštvu. Ostavio je značajan doprinos novinarstvu o kulturi, a bio je i direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu.

Karijeru je započeo pisanjem u studentskim listovima, a profesionalno se počeo baviti novinarstvom u Studiju B. Kao lutaući reporter, izveštavao je prvenstveno sa kulturnih, ali i sa društveno-političkih i drugih manifestacija. Njegova zapažanja i analize o kulturi ostala su zabeležena i u štampi - sarađivao je sa listovima "Danas", "Politika" i Književnim novinama, a brojne likovne kritike je pisao i objavljivao u časopisu "Umetnost".

Godinama se susretao sa najznačajnijim evropskim umetnicima, a priče o njihovom stvaralaštvu i životu objedinio je u knjizi "Pariski razgovori". Član je Udruženja novinara Srbije (UNS) od 1978. godine. Vreme i mesto sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.