NOĆAS OBILNE PADAVINE ŠIROM SRBIJE: Očekuje se da padne i preko 20 CENTIMETARA snega, meteorolog objavio PROGNOZU
ilustracija, Foto: Stefan Stojanović

VREMENSKA PROGNOZA

NOĆAS OBILNE PADAVINE ŠIROM SRBIJE: Očekuje se da padne i preko 20 CENTIMETARA snega, meteorolog objavio PROGNOZU

Kiša i pljuskovi koji su pred kraj dana zahvatili južne predele Srbije, tokom večeri će se proširiti i na ostale predele Srbije

Objavljeno:

Pred nama je veče i noć sa veoma obilnim padavinama, a jače zahlađenje vratiće nas iz proleća u zimu. Do jutra sneg će zabeleti mnogo predele u Srbiji.

Tokom večeri i noći snažan ciklon premeštaće se sa Jonskog mora prema južnim i centralnim predelima Balkaba i zahvatiće i naše područje. Ovaj ciklon doneće nam pravi zimski ugođaj, ali i obilne padavine.

Kiša i pljuskovi koji su pred kraj dana zahvatili južne predele Srbije, tokom večeri će se proširiti i na ostale predele Srbije, izuzev na krajinji severozapad Srbije. U brdsko-planinskim predelima očekuje se sneg.

Tokom večeri i noći očekuje se pojačanje intenziteta padavina, a u južnim i istočnim predelima Srbije one će biti i obilne. Do jutra talas obilnijih padavina proširiće se na pojas od zapadne preko centralne do istočne Srbije.

Uz dalji pad temperature, kiša će tokom večeri i noći i u nižim predelima Srbije prelaziti u susnežicu i sneg, a na istoku Srbije i dalje će padati veoma obilna kiša. Kiša će padati i na severu Vojvodine i na jugu Kosova i Metohije.

Kišni sistem tokom večeri zahvatiće i Beograd, uz pojačanje intenziteta padavina, a tokom noći kiša će i u Beogradu preći u sneg.

Sneg, Beograd
foto: Stefan Stojanović

Najobilnije padavine očekuju se na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, ali i u zapadnim i centralnim predelima, u Šumadiji, Pomoravlju i u Braničevskom okrugu.

U predelima obilnih padavina u obliku kiše očekuje se da padne od 10 do 30 milimetara po kvadratnom metru, lokalno i više, a na istoku Srbije za nešto više od 12 sati, a za manje od 24 sata moglo bi da padne i oko 50 mm kiše po kvadratnom metru.

U brdsko-planinskim prdelima očekuje se da padne preko 20 cm snega, lokalno i preko 30 cm, a do utorka će se zabeleti i mnogi niži predeli Srbije, pa i Beograd.

Do utorka posle podne na višim planinama moglo bi da padne preko 30 cm snega, lokalno i preko 40 cm, a u nižim predelima i u većini gradova od 5 do 25 cm, lokalno i više.

Sneg, Beograd
foto: Stefan Stojanović

U Beogradu se očekuje da padne i do 15 ak cm snega, a u višim delovima grada i na južnom obodu Beograda i preko 20 cm.

Najmanje padavina biće na severu i na zapadu Bačke i na zapadu Srema i Mačve

U toku večeri i u noći ka utorku u većem delu Srbije duvaće veoma jak severni vetar, povremeno i sa olujnim udarima preko 75 km/h. Kombinacija snega i vetra stavraće nanose i vejavicu, naročiot u brdsko-planinskim predelima.

Zbog veoma nepovoljnih uslova, u saobraćaju se prpeoručuje ogroman oprez i smanjena brzina kretanja i da se bez zimske opreme ne kreće na put. Putevi će biti veoma mokri i klizavi i uz veće zadržavanje vode, potom se i na putevima očekuje ugažen sneg, a u planinama na putevima će biti i do 10 centimetara snega, pa put planina ne treba kretati bez lanaca. U svakom slučaju, preporučuje se da se uslovi vožnje prilagode uslovima u saobraćaju i da se bez preke potrebe ove večeri i noći ne kreće na put.

Temperatura će se u utorak u većem delu Srbije kretati od 0 do 4°C, u Beogradu od 0 do 2°C. Nešto toplije na severu Vojvodine i na jugu Metohije, temperatura do 6°C, a u Negotinskoj Krajini do 8°C.

U utorak tokom dana intenzitet padavina će postepeno slabiti, ali će i dalje duvati umeren do jak severni i severozapadni vetar.

Sneg, Beograd
foto: Stefan Stojanović

Sredinom sedmice centar ciklona sa juga Balkana premeštaće se prema istoku, a Srbija će i dalje ostati u hladnom sektoru. U

U sredu će padavine biti vrlo slabe, bez većih količina, a maksimalna temperatura biće od 2 do 8°C.

U noći između srede i četvrtka i u četvrtak ujutro biće uglavnom suvo, pa se u mnogim predelima očekuje i mraz. Intenzitet mraza zavisiće od toga gde se očekuje vedrije vreme. U predelima sa vedrijim vremenom očekuje se jači mraz, a u predelima sa oblačnijim vremenom slabiji mraz ili će izostatati.

U većem delu Srbije očekuju se temperature od -3 do 0°C, a na jugu i jugoistoku Srbije i do -5°C, dok će mraz zasigurno izostati na istoku Srbije i u tim predelima Srbije očekuje se oko 3°C. U Beogradu se očekuje oko 0°C.

U četvrtak tokom dana biće suvo i malo toplije.

Iako se u prizemlju očekuje porast vazdušnog pritiska, Srbija će se sve do kraja sedmice biti pod uticajem visinskog ciklona, pa se u petak i za vikend očekuje kiša, na planinama sneg, a u petak ujutro susnežica i sneg očekuju se ponegde i u nižim predelima. Biće još malo toplije, uz temperature od 7 do 13°C, ali te temperature su i dalje ispod proseka za ovo doba godine.

Znatno stabilnije vreme očekuje se sledeće sedmice, uz još malo toplije vreme, ali sve do sredine meseca ostalo bi prohladno.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovaj deo aprila od 14 do 18°C, temperature će kao što je rečeno do sredine aprila biti ispod proseka, a u utorak i sredu temperature će ponegde biti i za 15 stepeni niže od proseka za ovo doba godine, uz vreme nalik zimskom.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.