POČELA JE CVETNA NEDELJA VELIKOG POSTA: Za dobro zdravlje cele porodice valja ispoštovati OVE OBIČAJE!
Isus Hriat, Foto: Iuliia Zavalishina / Alamy / Alamy / Profimedia

6. nedelja posta

POČELA JE CVETNA NEDELJA VELIKOG POSTA: Za dobro zdravlje cele porodice valja ispoštovati OVE OBIČAJE!

Običaj nalaže da svi ove sedmice "zavire u svoje srce"

Objavljeno:

Cvetna nedelja posta posvećena je uspomeni na poslednji, carski ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, gde je dočekan kao car uz klicanje naroda i dece: „Osana! Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje, car Izrailjev“.

Svedočanstva ο praznovanju Cvetne nedelje imamo iz IV veka, jer ga je podrobno opisala poklonica Eterija iz IV veka. Iz Tipika Velike carigradske crkve (ΙΧ-Χ vek) saznaje se da je i kroz Carigrad, kao i kroz Jerusalim, išla litija sa grančicama, kao i danas u svim Pravoslavnim hramovima sveta.

Osvećenje grančica, kao znamenja pobede i vaskrsenja, biva na Cveti, na jutrenju posle pročitanog 50. psalma.

Praznik Cveti
Praznik Cvetifoto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Na Cveti, kao i na ostale Gospodnje praznike, izostavlja se vaskrsna služba i peva se samo služba praznika. Na jutrenju se čita Slovo Sv. Andreja Kritskog i peva se Kanon Kosme, Episkopa majumskog.

Narodni običaji

U Cvetnoj nedelji vaskršnjeg posta, svakog dana devojčice i devojke odlaze na livade i beru poljsko cveće, kojim kite kuće i dvorišne zgrade sa spoljne strane. Najčešće se kiti margaretom i krasuljkom. Negde se devojke opasuju vrbovim prućem, a momci mladom koprivom.

Ove nedelje kreče se voćke, nasađuju kvočke, ali ništa što cveta ne treba sejati, jer će u tom slučaju sav cvet smetnuti i neće biti ploda.

Tokom Cvetne sedmice, a na praznik Cveti, postoji običaj da se od cveća i vrbovih grančica pletu venčići koje stavljamo na glave ili čuvamo u domu kako bi smo privukli napredak i zdravlje.

Vrbica
Vrbicafoto: Beta

Običaj nalaže da svi ove sedmice "zavire u svoje srce", da se pokaju i pripreme za veliki praznik koji predstoji, jer samo oni "čistog srca" mogu da shvate suštinu Hristovog vaskrsnuća. Ova sedmica treba da bude priprema za sledeću Strasnu sedmicu, kada poste čak i oni koji nisu toliko revnosni vernici, zarad svog i zdravlja svoje porodice.

U Kupreškom polju u jednom od dana Cvetne nedelje, žene uberu onoliko krasuljka koliko ima ukućana, pa zadenu cveće uveče kod vrata. Ubrano cveće se ne unosi u kuću.

Šesta nedelja Velikog posta posvećena je sećanju na događaj svečanog Ulaska Hristovog u Jerusalim, gde je On išao da bude razapet na Krstu i da postrada radi našeg spasenja. Taj praznik naziva se Cvetna nedelja ili Vrbica, zbog običaja da se na taj dan osvećuju palmine grančice, koje kod nas zamenjuju grančice vrbe.

01:11

Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu

(Espreso / volimzrenjanin.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.