EVO ŠTA JE RADIO DARKO SA ČETIRI KINESKINJE: Mladi Kosjerac U CENTRU PAŽNJE, ovako nešto SIGURNO NISTE VIDELI
Svadba, Foto: Printscreen/youtube/Branko Ostojić

"PROFESIONALNI MLADOŽENJA"

EVO ŠTA JE RADIO DARKO SA ČETIRI KINESKINJE: Mladi Kosjerac U CENTRU PAŽNJE, ovako nešto SIGURNO NISTE VIDELI

Sve je Kinezima do sada bilo po volji, osim trpeze. Iznese se pred njih tradicionalna srpska kuhinja, ali njihovim ukusima ne odgovara

Objavljeno:

Darko Melentijević, mladi Kosjerac od aprila 2019. do danas oženio se sa četiri Kineskinje. Posle ovoga ženiće se tokom leta i jeseni, sve sa damama iz Azije, najmanje još 35 puta.

Toliko svadbi mu je do sada zakazano podno Divčibara. Biće kasnije još njegovih svadbi, jer je Darko, “profesionalni mladoženja”, u interaktivnom projektu od turističke važnosti za njegov zavičaj. Nazvan je “Tradicionalna seoska svadba”, po originalu scenarisan i kolorisan, s tim što su Darkove mlade iz Kine.

Ovaj projekat, koji ima za cilj unapređenje seoskog turizma u selu Mionica, kroz jedinstven vid privlačenja sve prisutnijih gostiju iz Kine, osmislilo je Udruženje “Vesnik”. Pod svoju kapu stavila ga je Turistička organizacija Kosjerić, pronašavši u njemu uloge za penzionere i članove KUD-ova. Izmešaju se tako oni sa Kinezima i idu Darku u svatove.

– Ideja je da Kinezima dočaravamo srpsku svadbu sa svim običajima, ali da i oni u njoj učestvuju. Ova atrakcija zamišljena je kao promocija kulture i tradicije – kaže za “Blic” Željko Sredić, predsednik Udruženja “Vesnik”.

Koliko su Kinezi zagrizli za ovaj projekat, govori podatak da su Kosjerci do kraja oktobra 2019. prodali 39 svadbenih termina.

– Na početku svadbe delimo uloge i objašnjavamo pravila. Jedna grupa, sa ženom koja se prijavi za udaju, ide mladinoj kući, ova druga, sa mladoženjine strane, odlazi njegovoj kući. Mladu oblače deveruše, dve-tri Kineskinje i još toliko naših, i spremaju za venčanje. U to vreme iz mladoženjine kuće kreće povorka svatova. Pešače 500-600 metara, prati ih muzika, pevaju svadbarske pesme. Da bi ušli u mladino dvorište, treba da obore jabuku, s tim što umesto puške kod nas pukne petarda – potanko objašnjava Željko Sredić.

Svi su odeveni kako običaji nalažu, od mladenaca – s tim što mlada ne nosi venčanicu nego srpsku narodnu nošnju – preko devera, deveruša, do muzikanata i čauša.Poštuje se i pravilo kupovine mlade koju iz vajata izvodi dever – Kinez. Sledi joj poljubac sa mužem, oproštaj sa roditeljima, darivanje, upoznavanje sa prijateljima. Nevesta mora, tradicija kaže, da se umije na česmi i razbije čašu. Mladoženja vodi mladu svojoj kući, ali tek pošto ga medom posluži tašta. Do tada barjaktari moraju da otkupe barjake koji su im prethodno ukradeni.

– Pred mladoženjinom kućom mlada baca sito i jabuku. Zatim se lomi prijateljski kolač. Tu kreće ručak, uz muziku naravno, jede se, pije i igra. Program traje dva-tri sata. Kineze, barem tako su pokazale prve svadbe, ne zanimaju običaji u smislu “šta ko kome treba da kaže”, jer oni su teško prevodljivi, interesuje ih uglavnom akcija – priča Sredić.

Mlade su u početku stegnute, ali vremenom se opuste i kasnije je druga priča, rezimira mladoženja.

Njih je sramota u trenutku kada im skidam veo i krećem da ih poljubim. Tada se uzmiču, okreću u stranu i traže vodiča koji im objašnjava da će ih mladoženja diskretno poljubiti u obraz. Posle poljupca se ponašaju kao na pravoj svadbi. Ukapiraju o čemu se radi, pa vođene atmosferom igraju, potežu čašu i nazdravljaju. Istinski se užive u događaj – kaže Darko.

Rakija im jaka, svadbarski kupus i domaću pogaču ne vole

Sve je Kinezima do sada bilo po volji, osim trpeze. Iznese se pred njih tradicionalna srpska kuhinja, ali njihovim ukusima ne odgovara.

– Do sada smo ih služili svadbarskim kupusom, domaćim pogačama, sirom, salatom. Ubuduće ćemo menjati jelovnik nečim što njima odgovara. Naša rakija im je mnogo jaka, pa traže brendirana gazirana pića koja u doba kada su ovi običaji zaživeli nisu postojala – prenosi Sredić, autor „Tradicionalne svadbe“.

01:48

ČETRDESETI ČOBANSKI DANI ODRŽANI U KOSJERIĆU: Momci vukli konopce, devojke nosili kofe s vodom!

(Espreso / Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.