SA SAMO 22 GODINE OTIŠLA U SMRT DOBROVOLJNO: Ova srpska HEROINA nikada ne sme biti zaboravljena! (FOTO)
Milka Đurašić, Foto: RINA

heroina

SA SAMO 22 GODINE OTIŠLA U SMRT DOBROVOLJNO: Ova srpska HEROINA nikada ne sme biti zaboravljena! (FOTO)

U Opštoj bolnici Čačak danas je održan pomen na dan smrti Milke Đurašić

Objavljeno:

Koliko su medicinski radnici požrtvovani, hrabri i koliko je veliki teret postavljen na njihovim ledjima mogli smo se uveriti tokom epidemije korona virusa. Međutim, koliku žrtvu podnose decenijama unazad najbolje pokazuje i primer medicinske sestre Milke Đurašić iz Čačka, koja je brinući o pacijentima zaraženim variola verom sedamdesetih godina prošlog veka i sama izdahnula.

„U martu 1972. godine na kožno-venerično odeljenje čačanske bolnice primljen je pacijent iz Novog Pazara, kod kog je dijagnostifikovana zarazna bolest, ali se nije moglo ni naslutiti o koliko opasnom oboljenju je reč. Nakon što je primljen u bolnicu, još nekoliko pacijenata počelo je da ispoljava simptome slične njegovim i tada je postalo jasno da je u pitanju variola vera. Jedan tadašnji motel postao je stacionar u kom su bili izolavani pacijenti, a nekoliko sestara se dobrovoljno prijavilo da pazi na bolesnike. Među njima je bila i Milka Đurašić iako je znala da nije bila vakcinisana želela je da pomogne. Sve vreme je bila uz zaražene pacijente, ali je tako izložila svoj život opasnosti i preminula baš na današnji dan. Ona je zato pravi simbol herojstva čačanskog zdravstva“, rekao je za RINU novinar Gvozden Otašević, dugogodišnji dopisnik „Politike“.

Milka Đurašić bila je prva i jedina medicinska radnica žrtva epidemije velikih boginja. Nakon ove smrti gradom na Moravi počela je da se širi panika, a zaposleni u zdravstvu bili su u strogoj izolaciji.

1 / 5 Foto: RINA

„Sve su odmah smestili u karantin, sve je bilo zablindirano, a prema svedočenjima pojedinaca koji su prošli kroz taj period, hranu su dobijali kroz rupu. Sve u cilju sprečavanja širenja opasne zarazne bolesti. Milka je imala samo 22 godine kad je preminula zbog svoje požrtvovanosti i posvećenosti poslu. Sahranjena je u limenom sanduku samo uz prisutvo supruga, majke i policajca“, rekao je Otašević.

U Opštoj bolnici Čačak danas je održan pomen na dan smrti Milke Đurašić, a medicininske sestre i tehničari na čelu sa glavnom sestrom Opšte bolnice Čačak odale su joj počast u znak sećanja na njenu hrabrost i požrtvovanost.

Na ovu herionu čačanskog zdravstva svakondveno podseća i spomen bista u krugu čačanske bolnice.

03:21

NE SLUŠAJ TUĐA ISKUSTVA, TI MOŽEŠ BITI HEROINA SVOJE PRIČE! Hrabra Ana Dornik pomaže ženama u borbi protiv karcinoma dojke

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.