OVA IMENA SE DECENIJAMA DAJU U SRBIJI, A TEK SADA SU POPULARNA U HRVATSKOJ: Kratka su i lako se pamte
Beba, Foto: Printscreen/Tiktok/hhgm98

možda vam se dopadne neko sa spiska

OVA IMENA SE DECENIJAMA DAJU U SRBIJI, A TEK SADA SU POPULARNA U HRVATSKOJ: Kratka su i lako se pamte

Buduće mame i tate ih sve češće biraju za decu

Objavljeno:

Tri srpska imena koja Hrvati obožavaju - uvek im se nalaze na listi najpopularniji.

Za buduće mame i tate izbor imena za naslednike je veoma važan zadatak, te im je vrlo bitno kakvo imaju značenje. U dok se neki odlučuju za tradicionalna, drugima se više sviđaju modernija, koja su pretežno kratka. Brojna srpska imena su prešla i granice naše zemlje, a neka su među najpopularnijim Hrvatskoj.

Roditelji
Roditeljifoto: Profimedia

Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske svake godine objavljuje statistički prikaz za prethodnu godinu, u kome navodi po 50 napopularnija imena za devojčice i dečake. Zanimljivo je da su se kao najčešća tri imena pojavila ona koja su u Srbiji godinama popularna, a ona su:

1. LUNA

Na latinskom jeziku Luna znači "mesec", a u rimskoj mitologiji ovo ime nosila je boginja Meseca. Može se prevesti kao "Žena koja sija kao mesečev satelit".

Nose ga žene koje čini nemoguće kako bi ostvarile budućnost iz snova, e prezajući od porblema i prepreka. U slučaju da joj se ukaže prilika za uspeh, nećete je propustiti. Imaju znanje i veštine da postignu ono što su naumile.

Zbog svoje direktnosti i rešenosti često mogu sticati neprijatelje, ali zato znaju izuzetno da cene i čuvaju bliske osobe. Ne vole mnogo da pokazuju emocije, ali zato očima sve govore.

Numerologija kaže da su osobe s ovim imenom kreativci koji ne zavise od drugih ljudi. Dobro se nose sa teškoćama koje sa sobom život nosi i veoma važna im je duhovnost i poštenje.

Devojčica
Devojčicafoto: Ekaterina Pereslavtseva / Alamy / Alamy / Profimedia

2. VID

Značenje imena Vid je raznoliko, a najčešće označava onog "koji sve vidi i sve može"; "koji je čudotvoran"; "koji se bori za svoja ubeđenja"; "koji je dragocen kao vid oka"; "koji je viđen"; "koji je prorok i koji vidi unapred i zna šta treba da čini".

Veruje se da je ime Vid nastalo od latinske reči "vita" koja znači život i postojanje. Ovo ime je postalo posebno popularno u periodu ranog srednjeg veka, zbog Svetog Vida. Međutim, postoji verovanje da je ime Vid poreklom od takozvanog "Svetovida" božanstva koje je imalo četri glave.

Prema numerologiji, osobe koje ga nose su mirni posrednici. Izuzetno vole harmonične odnose i nisu konfliktne ličnosti. Pažljivi su i nežni, a takve osobe ih i privlače.

Dečak
Dečakfoto: Profimedia

3. MARA

Mara je jedna od varijanti imena Marija. Označava latinsku formu hebrejskog imena "Mirjam". Kao ime Isusove majke ime ima simbol čiste i duboke ljubavi.

Po starijim tumačenjima ime je nastalo od hebrejskog "mir" = "gorko" i "jam" = "more", pa bi značenje bilo "gorčina mora". Po novijim tumačenjima se pretpostavlja da ime vodi značenje od egipatskog "mry" što znači "koja je voljena". U raznim formama je ovo najčešće žensko hrišćansko ime. Kod katolika se ime Maria koristi i kao muško ime.

Numerologija kaže da se radi o osobama koje su snažne i uspešne i da dobro barataju finansijama. Osim toga, ambiciozne su, hrabre i najčešće uspevaju u svemu što rade.

Pogledajte priču o Jasmini koja je postala hranitelj i za 9 godina podigla čak četvoro dece

02:22

JASMINI DECA PORASLA I OTIŠLA, TEŠKO JOJ PALO PA POSTALA HRANITELJ! Za 9 godina podigla čak ČETVORO DECE: Ovo joj je najbolnije

(Espreso / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.