Preminuo Aleksandar Lele Milosavljević
ilustracija, Foto: Profimedia

TUŽNO

Preminuo Aleksandar Lele Milosavljević

Sadašnji upravnik Zoran Stamatović na današnjoj komemoraciji naglasio je da je Milosavljević i najzaslužniji za stvaranje Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije

Objavljeno: 16:51h

Dugogodišnji upravnik užičkog Narodnog pozorišta, profesor, dramaturg, scenarista i pisac Aleksandar Lale Milosavljević (1935 - 2023) danas je sahranjen u Užicu.

U gradu na Đetinji završio je osnovnu školu i gimnaziju, a studije jugoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1973. godine bio je upravnik i dramaturg u Narodnom pozorištu u Užicu, na čijem je čelu je ostao sledeće dve decije - sve do odlaska u penziju. Ovaj teatar mu je posebno zahvalan za dve vredne knjige: monografiju užičkog pozorišta povodom 40.godišnjice postojanja i za priređivanje časopisa "Međaj" povodom pola veka ove kuće, kao i televizijske storije "Portret užičkog pozorišta".

Sadašnji upravnik Zoran Stamatović na današnjoj komemoraciji naglasio je da je Milosavljević i najzaslužniji za stvaranje Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

- Bio je veliki gospodin, pravi Užičanin starog građanskog kova, lepih manira, možda i previše prefinjen za vremena sa kojima se suočavao. Ali, bez obzira na sve, u svima i u svemu, uvek je tragao za najboljim, želeći da sačuva u svom, ali i u našim sećanjima lepe slike Užica, nekih kultnih mesta, trenutaka i ljudi u njima. Do poslednjeg daha tragao je za detaljima koji će ukrasiti neki stih, oživeti i oplemeniti neku zaboravljenu priču - rekla je na komemoraciji gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Lale Milosavljević bio je i urednik za književnost u Izdavačkom centru "Kadinjača". Objavljivao je priloge u pozorišnim i drugim listovima i periodici. Pisao je eseje, prikaze i kritike književnih dela i pozorišnih predstava, pripovetke i romane - član Udruženja dramskih umetnika Srbije i Udruženja književnika Srbije.

Najznačajnije mesto u njegovom stvaralačkom opusu zauzela su dela posvećena Užicu: "Pod đavoljom stenom grad", "Stena na Pori", "Kuća za junake: usud ratnika"...

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, između ostalih, plakete "Orfej" za doprinos pozorišnoj umetnosti, tri zlatne plakete "Joakim Vujić", Zlatne značke KPZ Srbije i prve nagrade "Dragojlo Dudić" za roman "Kuća za junake" Odlikovan je Ordenom rada sa srebrnim vencem (1986).

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.