ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: Porodica kakvu znamo na Balkanu? - "NE GLEDAJ MI U PIJAT"
Ne gledaj mi u pijat, Foto: printscreen/youtube/new europe film sales

obavezno pogledajte

ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: Porodica kakvu znamo na Balkanu? - "NE GLEDAJ MI U PIJAT"

Ukoliko ne znate šta znači pijat, verovatno znate šta je tanjir ili tanjur, a tek će vam biti poznata ova sintagma kada pogledate film

Objavljeno:

Zakasnelo odrastanje, "balkanski mentalitet", značaj porodice za život individue sve to možete pronaći u film Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić koji danas preporučujemo našim čitateljkama i čitateljima.

Topos Balkana kao zaostalog u pogledu zapadne ideologije progresa u ovom filmu je ispitan kroz odnos glavne junakinje sa porodiciom u kojoj postoji jasna hijerarhija.

Zlostavljanje na svakodnevnom nivou kao posebna karakteristika balkanske zajednice delimično se prekida kada otac-centralni zlostavljač-glava porodice doživi moždani udar, te ćerka Marijana (Mia Petričević) preuzima ulogu dominantne osobe.

Ne gledaj mi u pijat
Ne gledaj mi u pijatfoto: PrintScreen/ IMDB/ Ne gledaj mi u pijat

Svemu tome prethodi ideja da je ćerka hijerarhijski najniža karika u patrijarhalno sklopljenoj porodici, ona koja se najviše sputava i da jedino smrt ili slabost oca, odnosno u zdravijem okruženju osamostaljene od očeve figure, može doneti emancipaciju mladoj ženi.

1 / 3 Foto: PrintScreen/ YouTube/ Blockbuster

No, zbog naučenih formula ponašanja, junakinja neće u potpunosti pobeći od očeve figure, već je donekle reprodukovati u svom ponašanju.

Pomenuti "balkanski mentalitet" često se u filmovima ogleda u nemogućnosti držanja po strani kada su u pitanju osude i analiziranje tuđeg "nemorala" kao što sigeriše naslov. Reč pijat, specifičan za dalmatinske predele, jeste ambivalentan. S jedne strane boji lokalitet koji Jušić dobro poznaje, dok s druge prelama se i u reči tanjir, tanjur jer receipijent kroz naturalističku estetiku i priču lako prepoznaje svoje podneblje.

Ukoliko volite domaću kinematografiju, pogledajte nešto više o filmu "Čudotvorac Tumanski":

00:34

Čudotvorac Tumanski:

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.