ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: U ime velikih, a zaboravljenih - "VELIČANSTVENI BASTER"
Veličanstveni Baster, Foto: printscreen/youtube/cohenmedia

obavezno pogledajte

ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: U ime velikih, a zaboravljenih - "VELIČANSTVENI BASTER"

Tarantino, Bogdanović, Bruks i malobrojna beogradska publika slavili su život i rad inovativnog i hrabrog Bastera Kitona

Objavljeno:

Jedan autor kinematografskih komedija nemog doba ostao je, bar u Holivudu, u senci Čarlija Čaplina, ali njegova inovativnost i poetičnost u izražavanju onog smešnog inspirisala je autore današnjice koji vole da ističu humor kao alat svojih filmova, te je Piter Bogdanović 2018. godine snimio dokumentarac Veličanstveni Baster (The Great Buster: A Celebration).

Međutim priča o Basteru Kitonu (Buster Keaton) nije samo dokumentarac u kome poznati autori poput Mela Bruksa, Kventina Tarantina ili Bila Hejdera govore o svojim impresijama ili se tok filma pretvara u žurnalističko izveštavanje o detinjstvu, radu, privatnom životu i smrti umetnika.

Veličanstveni Baster
Veličanstveni Basterfoto: Wikipedia/ The Great Buster: A Celebration

Veličanstveni Baster je poput hibridnih formi spoj dokumentarca i filmskog eseja, film ode, počasti genijalnom autoru koji je uvučen u mašinu holivudske hiperprodukcije i zaustavljen da umetničko Ja razvija.

Ideju o Basterovom inteligentnom pristupu žarnu komedije, preuzimanju vodviljskog izražavanja i njegovom uklapanju u savremenu formu, vizionarskim metodama koje su danas zastupljene, hrabrosti da svoje telo podredi umetnosti, Bogdanović je potkrepio arhivskim snimcima Basterovih filmova.

1 / 4 Foto: PrintScreen/ YouTube/ Cohen Media Group

Kada sam prvi put gledala Veličanstvenog Bastera u Domu omladine na FEST-u 2019. godine, sala je bila skoro prazna, te je razočaranje o nemaru beogradske publike za doista bitne filmove odjeknulo jače i neprijatnije. No, upravo mali broj gledateljki i gledatelja omogućio je da se one i oni povežu, plaču i smeju u jednom dahu, sinhrono, ritmično dok bezizražajno lice Bastera Kitorna slave (komercijalni) velikani Holivuda.

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.