NE ODLAŽITE ZIMSKE JAKNE: Spremite se za PROMENU VREMENA, sprema SE HAOS
Beograd, Foto: Ana Paunković, Privatna arhiva

vremenska prognoza

NE ODLAŽITE ZIMSKE JAKNE: Spremite se za PROMENU VREMENA, sprema SE HAOS

Od petka sledi stabilizacija vremena, pa nas od sledećeg vikenda očekuje ponovo sunčano i prolećno vreme, uz temperature do 20 stepeni

Objavljeno: 18:35h

Nad severozapadnom Evropom danas se nalazi veoma snažan ciklon, koji je uslovio snažna južna strujanja u svom prednjem delu, pa je tako vrlo topla vazdušna masa sa severa Afrike dospela do zapadne Evrope. Ovog poslepodneva na istoku Španije meri se 30 stepeni, a na jugu i jugozapadu Francuske 27 stepeni, piše meteorolog Đorđe Đurić.

– Nakon -17 koliko je mereno na severu Škotske prošle sedmice, kada su Britanska ostrva bila okovana snegom i ledom, danas ciklon donosi vrlo toplu vazdušnu masu i temperature preko 15 stepeni, ali i orkanski jugozapadni vetar – dodaje on.

Topla vazdušna masa sa jugozapada širi se i prema našem području, pa je danas u Srbiji i do prolećnih 20 stepeni, a sutra će uz toplu i olujnu košavu biti još toplije, do 23-24 stepena. Inače, u Srbiji je jutros drugi dan zaredom zabeležn mraz, a jutros je mereno i do -7, na Kopaoniku do -10, stoji u prognozi.

Mraz
foto: Kurir

I dok su temperature u Evropi danas prolećne, na jugozapadu i letnje, ledeno je i dalje u Skandinaviji i na severoistoku kontinenta, uz temperature ispod -10.

– Nakon otopljenja, ciklon će u svom zadnjem delu povući osetno hladniju vazdušnu masu sa severa Atlantika, uz jače zahađenje. Ova osetno svežija vazdušna masa prodraće preko centralne i zapadne Evrope i Alpa do Srbije u sredu i to u sklopu hladnog fronta i sekundarnog ciklona sa Jadrana – kaže meteorolog.

Očekuje se osetniji pad temperature i za 15-ak stepeni, uz kišu i olujni severozapadni vetar, a kiša će preći u sneg na planinama, ali i u nižim predelima južne i centralne Srbije, navodi se.

Kiša
foto: Nenad Kostić

Od petka sledi stabilizacija vremena, pa nas od sledećeg vikenda očekuje ponovo sunčano i prolećno vreme, uz temperature do 20 stepeni, zaključuje Đurić.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.