"MOLI VAS OČAJNI OTAC": Dva rođena brata imaju AUTIZAM, roditelji vape za POMOĆI, moramo da REAGUJEMO!
Steva i Filip, Foto: Privatna arhiva

hitno!

"MOLI VAS OČAJNI OTAC": Dva rođena brata imaju AUTIZAM, roditelji vape za POMOĆI, moramo da REAGUJEMO!

Terapije matičnim ćelijama već su primali, ali je vreme da odu u Tursku po nove doze kako sve ovo što su do sada radili ne bi palo u vodu, a da stvari budu još alarmantnije-rok im je 10 dana

Objavljeno:

Ova dva brata žive sa roditeljima u Aranđelovcu. Sa zdravstvenim problemima obojica se bore od samog rođenja, kao sa vetrenjačama.

Njihovi roditelji se svim silama trude da im obezbede lečenje kako bi koliko-toliko išli u korak sa vršnjacima.

Terapije matičnim ćelijama već su primali, ali je vreme da odu u Tursku po nove doze kako sve ovo što su do sada radili ne bi palo u vodu, a da stvari budu još alarmantnije-rok im je 10 dana. Roditelji kako znaju i umeju moraju skupiti 15.000 evra, cifra je porodični budžet nedostižna.

Stevan (2011) je rođen carskim rezom u terminu a na rođenju je dobio ocenu 5. Trudnoća je bila rizična, majka je hospitalizovana u bolnici radi održavanja trudnoće.

Sa 8 meseci je počeo da sedi, prve reči je izgovorio sa 10 meseci, a sa 16 meseci je prohodao. Roditelji su već sa nepunih godinu dana primetili da je Stevan prestao sa izgovorom, da nema komunikaciju, ne prati pogledom, a posle obavljenih pregleda lekari su konstatovali da je kod Stevana prisutan autistični poremećaj.

Stevan i Filip Stojanović
foto: Privatna arhiva

Uz pomoć logopedskih I defektoloških tretmana na koje su ga roditelji vodili, Stevan je sa napunjenih šest godina ponovo progovorio, pohađa i školu ali povremeno ima periode agresije.

Njihova majka Gordana, svakodnevno postavlja licitacije za svoje sinove i moli sve humane ljude da pomognu. Za Espreso je rekla koje su to reči koje je Steva izgovarao pre nego što je odjednom prestao.

Steva ima 11 godina njega su oživljavali na porođaju. Rođen je carskim rezom. Tek sa 20 meseci smo saznali da nešto nije u redu, do tada je pričao mama, tata, baba, daj izvršavao je naloge i samo je odjednom prestao.

Filip (2014) je rođen u 8. mesecu trudnoće carskim rezom, imao je krvarenje na mozgu i bio je u inkubatoru. Kao posledicu ima strabizam i nosi naočare. Filip je prve reči izgovorio sa 8 meseci, a prohodao je sa 14 meseci. Sa nepune 2 godine roditelji su primetili da i Filip ima iste simptome kao i stariji brat, pa su nakon obavljenih pregleda lekari potvrdili da i on ima autistični poremećaj i od tada kreće borba za Filipov napredak. Filip takođe pohađa logopedske i defektološke tretmane koji mu pomažu u pravilnom razvoju i napretku, izvršava naloge, ali za sada ima mali fond reči.

Filip ima osam godina rođen je u osmom mesecu carskim rezom, imao je izliv krvi na mozgu. Kod Filipa sam primetila sa 16 meseci da se ponaša kao brat. Kad samo se obratili lekarima rekli su mi da imitira brata, niko nas nije uzimao za ozbiljno. Filipa sam odvela na svoju ruku kod dečijeg psihijatra i on mi je rekao da, nažalost ima elemente autizma. Najviše bih volela da sam pogrešila ali majčinski osećaj mi je govorio da i on ima autizam. Obojica su išli u razvojnu grupu koja im je mnogo pomogla. Steva ide u četvrti razred redovne skole i ima asistenta, a Filip ide u 1. razred ima aistenta, dodaje majka.

Stevan i Filip Stojanović
foto: Privatna arhiva

Ovo je poruka Stevinog i Filipovog oca u jednoj od Fejsbuk grupa.

Nije mi teško bilo da se borim za vas, deco moja po snegu, da skupljam novac za vaše lečenje i da deci osmeh stavim na lice, ne, nije mi teško kad po suncu prodajem kokice, ali mi je preteško kad kući, Stevo plačeš za mnom pa me zoves na telefon da mi čujes glas da bi bio srecan. Nije mi teško ni kad kamion istovaram jer znam da cu zaraditi za vas, ali je tezak bol što obojica imate autizam, težak je vapaj nas samo da vi budete dobro i da vas za život osposobimo. Dotukla me je poruka o vama i svaki dan me muči kako ćete kad nas ne bude, zbog toga se i moje srce razbolelo, mlad sam otac, a tako veliku odgovornost nosim, deco moja mila. Ovim putem se zahvaljujem svima što pomažete mojoj deci, moli vas otac koji je očajan koji više ne zna na koja vrata da pokuca.

Stevan i Filip Stojanović
foto: Privatna arhiva

Da bi nastavili sa tretmanima i lečenjem svim drugim dostupnim vidovima lečenja njihovim roditeljima su neophodna finasijska sredstva koja nisu u mogućnosti da sami obezbede.

Sredstva su im potrebna za logopedske i defektološke tretmane, hiperbaričnu komoru, lekove, suplemente, tretmane matičnim ćelijama, specijalističke preglede, geneska ispitivanja, kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Za Stevana i Filipa! Budimo Humani!

Pomozimo Stevanu i Filipu da budu samostalni!

Pošaljite poruku 1314 na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001421724-64.

Uplatom na devizni račun: 160-6000001422097-12

IBAN: RS35160600000142209712

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.