NJU "LJUBI BOG"! Ovo je najčešće ime na planeti, a tako se zovu MNOGE VELIKE SRPKINJE!
Beba, Foto: Printscreen/Tiktok/hhgm98

POREKLO I ZNAČENJE

NJU "LJUBI BOG"! Ovo je najčešće ime na planeti, a tako se zovu MNOGE VELIKE SRPKINJE!

Samo značenje i poreklo imena nije sa sigurnošću razjašnjeno

Objavljeno:

Ima mnogo divnih zaboravljenih imena srpskog porekla, koja retko nose današnja deca, a značenje im je više nego simbolično i jako. Sve se to, nažalost, dešava jer roditelji često slepo prate trendove u davanju imena deci.

Jedno ime je, pak, vanvremensko.

Žensko ime Marija je sigurno jedno od najpopularnijih i najčešćih imena na svetu. Kao pravo "biblijsko ime" veoma je zastupljeno u svim hrišćanskim zemljama, ali je i u drugim varijacijama marijanskih imena rasprostranjeno i po ostatku nehrišćanskog sveta.

Ovo žensko ime je toliko smatrano sveto, da je zbog velikog poštovanja prema Bogorodici u 15. veku čak bilo i zabranjeno da se daje deci kao krsno ime, a umesto toga je bilo korišćeno kao simbol.

Samo značenje i poreklo imena Marija nije sa sigurnošću razjašnjeno i postoje mnoge nedoumice, a tačan prevod zavisi uglavnom od naroda u kojem se ime koristi. Prema novijim tumačenjima, Marija je izvedeno od egipatske reči “mry”, što znači "voljena", "žena koju Bog voli", "čistota", "duboka ljubav", odnosno “od Boga voljena”.

Međutim, daleko je više rasprostranjeno mišljenje da ime Marija vodi poreklo od starohebrejskog imena Mirjam (Miryam מִרְיָם)., ali da su joj koreni i u grčkom, latinskom, pa i u egipatskom jeziku. Pominje se i aramejski jezik u kome se Marija prevodi kao "uzvišena", "čestita", "plemenita"...

1 / 4 Foto: Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema starijim tumačenjima, ime je nastalo od hebrejskog “mir” (gorko) i “jam” (more), što bi u prevodu trebalo da znači “gorčina mora”. Uz to - kao ime koje nosi majka sina božijeg Isusa Hrista, koji je bezgrešno začet i rođen u Nazaretu - ono jednostavno simbolizuje čistu i duboku ljubav. Međutim, u različiti jezici nude različita tumačenja, pa je Marija tako ona koju "Bog ljubi", "uzvišena", "ona koja je voljena", "gospođa" ili "gazdarica", "lepa" i "milostiva"... Tu su i brojna druga tumačenja kao što su prevodi "žena koja je preuzvišena, vrla i milostiva“, "blagorodna", "Bogu mila", "svetlost i sjaj", "bezgrešna", "milosna", "gospodarica i vladarka", "ljubav", "dobrota", "plemenitost", "nevinost" ili "čistota".

Sa toliko prevoda, s toga i ne čudi da je ime u originalu i u varijacijama tazkozvanih "marijanskih" imena, zastupljeno u svim zemljama Evrope, Severne i Južne Amerike i u delovima Azije. Najviše je Španjolki - njih čak 30 odsto se zove Marija, i to ako se ne računa da se ime često pojavljuje i u sklopu s drugim imenima kao što su Ana-Marija, Marija-Magdalena i slična.

A tek varijacija je bezbroj, od Mirjam, Marijela, Mariam, Marizela, Marijola, Marika, Maruša, Meri, Mia... U katoličkim zemljama se čak i dečacima daje ime Marija. Kod nas koren sa ovim imenom dele i imena Marijana, Marina; Mija, Maša, Manja, Maruška, Mariola, Marita, Mariora, Marineta, Marica, Mara i Mirjam.

Prema statistici u Srbiji, kako prenosi sajt Značenje imena, ime Marija je među prvih 20 najpopularnijih ličnih imena, u Hrvatskoj je na 15 mestu, dok je u BiH na 25-om.

Upuštanje u to da se nabroje sve osobe koje su ostavile nekih trag, a da nose lično ime Marija je ravno nemogućoj misiji. Svakako najpoznatija i najpopularnija je Devica Marija, odnosno Bogorodica, odnosno Merjem iz Nazareta, najvažnija ženska figura hrišćanske vere. Uz nju Biblija pripoveda i "grešnici", pratilji i učenici Isusa Hrista, Mariji Magdaleni.

Među istorijskim ličnostima svakako se izdvajaju čuvena francuska kraljica i žena kralja Luja XVI Marija Antoaneta i škotska kraljica Marija Stjuart. Tu je i vizantijska carica Marija, druga žena cara Konstantina V. Među ženama koje su menjale svet svakako je i francuska hemičarka i fizičarka Marija Kiri, operska pevačica Marija Kalas, ali što da ne i pop ikona Marija Luzia Čikone - svetu poznata kao Madona.

Od muških koje nose ovo sveto žensko ime se svakako izdvaja nemački pisac Erih Marija Remark.

U Srbiji među najpoznatijim Marijama je svakako kraljica Karađorđević, žena Aleksandra I Karađorđevića i majka poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra I Karađorđevića. A vredi pomenuti i svakako ženu koja ima jedan od najlepših komercijalnih glasova današnjice - Marija Šerifović.

(Espreso / Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.