PRIPREME ZA MALU MATURU POČELE, A RODITELJI SE VEĆ HVATAJU ZA GLAVU: Proverili smo koje su NAJJEFTINIJE opcije!
Polaganje male mature, Foto: PRINTSCREEN/SASOMANGE.RS, Aleksandar Jovanović Cile, Profimedia

cifre paprene

PRIPREME ZA MALU MATURU POČELE, A RODITELJI SE VEĆ HVATAJU ZA GLAVU: Proverili smo koje su NAJJEFTINIJE opcije!

Istražili smo ponudu na popularnim platformama za oglašavanje

Objavljeno:

Iako je do završnog ispita ostalo još nekoliko meseci, pripreme za polaganje male mature uveliko su počele. Polažu se srpski jezik, matematika i treći predmet koji osmaci sami odaberu. Da bi se mali maturanti što bolje spremili za polaganje koje će se ove godine održati od 21. do 23. juna, savet stručnjaka je da se počne na vreme, a na učenicima je da odluče koji će od nekoliko ponuđenih načina izabrati.

Besplatna varijanta podrazumeva samostalnu pripremu testova kod kuće, ali za nju se odlučuju samo srećnici koji su sposobni da sami savladaju obimno gradivo.

Učenje
Učenjefoto: Profimedia

Takođe neke škole i pojedine opštine nude i organizovanu nastavu za spremanje koja se ne naplaćuje, a pripremna nastava se organizuje za veće grupe dece.

Ali najčešći način pripreme već godinama unazad je plaćanje privatnih časova. Čak i oni roditelji koji nisu u sjajnoj finansijskoj situaciji za ove potrebe pronađu novac kako znaju i umeju, a neretko podignu i kredit kako bi se njihovo dete adekvatno spremilo i upisalo željenu srednju školu.

Plaćanje kreće od kupovine materijala za pripremu. Najpovoljnija zbrika zadataka iz srpskog jezika košta 440 dinara, dok je najmanja cena za zbirke iz matematike i ostalih pet predmeta ista – po 330 dinara. To je u startu trošak od 1.100 dinara. Ima i skupljih izdanja zbriki čija se cena kompleta kreće i preko 2.000 dinara.

Mala matura
Mala maturafoto: Aleksandar Jovanović Cile

Što se privatnih časova tiče, istražili smo ponudu na popularnim platformama za oglašavanje.

ČASOVI SRPSKOG JEZIKA: OD 600 DO 2.000 dinara

Za spremanje srpskog jezika za malu maturu, profesori naplaćuju od 600 dinara (što je najjeftinija opcija koju smo pronašli), pa sve do neverovatnih 2000 dinara po času od 45 minuta.

1 / 2 Foto: Printscreen/Sasomange.rs

Povoljnije varijante su za one koji na časove idu u grupi i onlajn podučavanje to jest putem video poziva.

Postoje profesori koji nude mogućnost dolaska na kućnu adresu, ali to dodatno naplaćuju – neki i po 500 dinara više.

ČASOVI MATEMATIKE: OD 500 DO 2.000 din.

Dok srpski jezik mnogi učenici čak i sami pripremaju iz zbirki, matematika je velikom broju učenika "bolna rana" te se ne usuđuju da se spremaju bez pomoći profesora.

Zato je i ponuda podučavanje matematike i daleko veća u odnosu na časove srpskog jezika, ali je i cena nešto niža.

Najjeftiniji čas košta 500 dinara, dok je najskuplji 2.000 dinara.

1 / 2 Foto: Printscreen/Sasomange.rs

ODABRANI PREDMET:

Osmaci su prethodnih godina pored srpskog jezika i matematike, na maloj maturi radili i kombinovani test koji je obuhvatao gradivo iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije. Od ove školske godine uvede su neke novine poput novong načina bodovanja i biranje predmeta na trećem testu za koji su učenici bili u obavezi da se izjasne od 1. do 30. decembra prehodne godine.

Što se cena tiče, časovi fizike kreću se od 600 do 2.000 dinara. U sličnom rasponu kreću se i privatni časovi hemije, ali kod njih postoji još povoljnija opcija. Tako nastavnici uglavnom naplaćuju od 500 do 2.000 dinara po času.

Roditelji onih malih maturanta koji su odabrali da polažu biologiju, privatne pripreme plaćaće od 500 do 1.800 dinara. Onlajn časovi iz geografije i istorije koštaju od 600 do 800 dinara, što ih, sudeći prema oglasima, čini najpovoljnijim.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.