BABA MARTA ĆE POKAZATI ZUBE? Danas je POČELO klimatološko PROLEĆE, a meteorolog najavio da će se ovog dana ZABELETI
Sneg, Foto: Ana Paunković

vremenska prognoza

BABA MARTA ĆE POKAZATI ZUBE? Danas je POČELO klimatološko PROLEĆE, a meteorolog najavio da će se ovog dana ZABELETI

Onog pravog prolećnog vremena nema trenutno na vidiku

Objavljeno:

Danas je 1. mart, a u meteorologiji je to prvi dan klimatološkog proleća (mart, april, maj). Iza nas je jedna od najtoplijih zima ikada a do kalendarskog početka proleća ima još 20 dana, te ćemo se do tada još suočavati sa obrisima zime - biće i snega, i kiše i grmljavine....

U Srbiji će danas biti oblačno, ali toplije. Maksimalna temperatura od sedam do 13 stepeni, u Beogradu do devet. Krajem dana u jugozapadnim, a tokom noći i u ostalim predelima očekuje se kiša, na planinama sneg.

Sneg
Snegfoto: RINA

Danas će duvati i umeren do pojačan istočni i severositočni vetar, dok će u košavskom području biti jak.

U Srbiji će u četvrtak biti oblačno, povremeno sa kišom, na planinama sa snegom. Temperatura bez bitnije promene i kretaće se u većini predela oko deset stepeni.

U petak i tokom vikenda na severu Srbije biće suvo sa sunčanim intervalima. U ostalim predelima očekuje se promenljivo oblačno, ponegde sa kišom, na planinama sa snegom. U petak i u nedelju biće nešto hladnije, maksimalna temperatura od šest do 10 stepeni, a u subotu od osam do 14.

Početkom sledeće sedmice sa severozapada se očekuje prolazno naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom.

Sredinom sedmice očekuje se otopljenje, ali će se nastaviti nestabilno vreme, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Maksimalna temperatura u većini predela biće oko 15 stepeni.

Lepo vreme u Beogradu
Lepo vreme u Beogradufoto: Nenad Kostić

Prema trenutnim prognozama oko 10. marta očekuje se zahlađenje, uz pad temperature i za deset stepeni, a tada bi uslova za susnežicu i sneg bilo i u nižim predelima. Ipak, još uvek je jako rano precizirati da li će zahlađenje biti u tom obliku.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za početak marta od sedam do 11 stepeni, vidimo da će one u narednom periodu biti uglavnom oko proseka.

Ipak, prva polovina marta proteći će u znaku promenljivog vremena, uz česšće padavine, a onog pravog prolećnog vremena nema trenutno na vidiku.

Sneg u nižim predelima potpuno će se otopiti, dok se na planinama tokom marta očekuju i više nego dovoljne količine.

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.